cisza1 18.08.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Czy moze ktos opisac aktualnie obowiazujaca procedure zakonczenia budowy od zakonczenia prac budowlanych az do momentu szczesliwego wprowadzenia sie? Z tego co udalo mi sie zorientowac to wymagane jest zlozenie do PINB dokumentu: ZGŁOSZENIE ZAKOŃCZENIA BUDOWY OBIEKTU BUDOWLANEGO wraz z zalacznikami czyli:1. Oryginał oświadczenia kierownika budowy:- o zakończeniu budowy i doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy /druk/- o wykonaniu szczelnego i o odpowiedniej wielkości zbiornika na ściekiwraz z kserokopia uprawnień oraz zaświadczeniem o przynależności do IzbySamorządu Zawodowego2. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza budynku i przyłączy mediów3. Protokoły odbiorów przyłączy wod - kan, nn, gaz, c.o. dokonanych przez stosowne instytucje (MPWIK, ZE, MPEC, ZG itd.) oraz protokoły sprawdzeń wewnętrznych instalacji: gazu /ważny 1 rok/, nn, wod - kan i c.o. dokonanych przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia4. Protokół kontroli przewodów kominowych / ważny 1 rok /5. Kserokopia decyzji o pozwoleniu na budowę6. Oryginał dziennika budowy7. Dokument o nadaniu numeru z Urzędu Miasta Krakowa.8. Inne dokumenty, wynikające z warunków decyzji o pozwoleniu na budowęW przypadku realizacji inwestycji z odstępstwami nie odbiegającymi w sposób istotny od zatwierdzonej dokumentacji budowlanej należy ponadto dołączyć:9. Kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego z naniesionymi na czerwono zmianami potwierdzonymi przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli zastał ustanowiony. Jest jeszcze inny dokument:WNIOSEK O WYDANIE DECYZJI POZWOLENIA NA UŻYTKOWANIEOBIEKTU / CZĘŚCI OBIEKTUCzy jego zlozenie jest takze wymagane? Jezeli tak to kiedy? Jak powinien wygladac caly proces? Z gory dziekuje za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 23.08.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Robiłem to 2-mce temuMusisz mieć inwentaryzację powykonawczą wykonaną przez geodetę.Jedna mapa twoja, druga wędruje do gminy.Dostaniesz wezwanie do ustalenia i zapłacenia podatku gruntowego i od nieruchomości.Druga mapa wędruje do PINB.Zakończony dziennik budowy.Wypełniasz 2 druki-o zakończeniu budowy jako inwestor i druk kierownika budowy(druki wydają w swoich gminach, potrafią się różnić)1.Protokół odbioru przewodów dymnych i wentylacyjnych - kominiarz 2.Protokół odbioru instalacji elektrycznej (zerowanie i te inne pierdoły)3.Protokół z odbioru przyłącza wody (instalacji wewnętrznej nikt nie żądał - szamba też)4.Protokół odbioru instalacji gazowej (zewnętrznej i wewnętrznej)I tu mnie mieliZapomniałem że przecież na gaz było osobne pozwolenie i musi być osobny dziennik budowy.Najgorsze że instalacja wewnętrzna musi być zgłoszona 7 dni przed i 7 dni po zakończeniu.O ile pilnowałem zewnętrznej, to o wewnętrznej nie pomyślałem.I kara.Symboliczna, ale kara za to że nie dopilnowałem istniejących procedur.Protokół o którym wspominasz na koncu nie dotyczy Cię, chyba że nie kończysz i będziesz mieszkać na jednej izbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts