Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Procedura oddawania budynku po zakonczonej budowie

cisza1

Recommended Posts

Czy moze ktos opisac aktualnie obowiazujaca procedure zakonczenia budowy od zakonczenia prac budowlanych az do momentu szczesliwego wprowadzenia sie?

Z tego co udalo mi sie zorientowac to wymagane jest zlozenie do PINB dokumentu:

ZGŁOSZENIE ZAKOŃCZENIA BUDOWY OBIEKTU BUDOWLANEGO

wraz z zalacznikami czyli:

1. Oryginał oświadczenia kierownika budowy:

- o zakończeniu budowy i doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy /druk/

- o wykonaniu szczelnego i o odpowiedniej wielkości zbiornika na ścieki

wraz z kserokopia uprawnień oraz zaświadczeniem o przynależności do Izby

Samorządu Zawodowego

2. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza budynku i przyłączy mediów

3. Protokoły odbiorów przyłączy wod - kan, nn, gaz, c.o. dokonanych przez stosowne instytucje (MPWIK, ZE, MPEC, ZG itd.) oraz protokoły sprawdzeń wewnętrznych instalacji: gazu /ważny 1 rok/, nn, wod - kan i c.o. dokonanych przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia

4. Protokół kontroli przewodów kominowych / ważny 1 rok /

5. Kserokopia decyzji o pozwoleniu na budowę

6. Oryginał dziennika budowy

7. Dokument o nadaniu numeru z Urzędu Miasta Krakowa.

8. Inne dokumenty, wynikające z warunków decyzji o pozwoleniu na budowę

W przypadku realizacji inwestycji z odstępstwami nie odbiegającymi w sposób istotny od zatwierdzonej dokumentacji budowlanej należy ponadto dołączyć:

9. Kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego z naniesionymi na czerwono zmianami potwierdzonymi przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli zastał ustanowiony.

Jest jeszcze inny dokument:

WNIOSEK O WYDANIE DECYZJI POZWOLENIA NA UŻYTKOWANIE

OBIEKTU / CZĘŚCI OBIEKTU

Czy jego zlozenie jest takze wymagane? Jezeli tak to kiedy?

Jak powinien wygladac caly proces?

Z gory dziekuje za informacje.

Robiłem to 2-mce temu

Musisz mieć inwentaryzację powykonawczą wykonaną przez geodetę.Jedna mapa twoja, druga wędruje do gminy.

Dostaniesz wezwanie do ustalenia i zapłacenia podatku gruntowego i od nieruchomości.

Druga mapa wędruje do PINB.

Zakończony dziennik budowy.

Wypełniasz 2 druki-o zakończeniu budowy jako inwestor i druk kierownika budowy(druki wydają w swoich gminach, potrafią się różnić)

1.Protokół odbioru przewodów dymnych i wentylacyjnych - kominiarz

2.Protokół odbioru instalacji elektrycznej (zerowanie i te inne pierdoły)

3.Protokół z odbioru przyłącza wody (instalacji wewnętrznej nikt nie żądał - szamba też)

4.Protokół odbioru instalacji gazowej (zewnętrznej i wewnętrznej)

I tu mnie mieli

Zapomniałem że przecież na gaz było osobne pozwolenie i musi być osobny dziennik budowy.

Najgorsze że instalacja wewnętrzna musi być zgłoszona 7 dni przed i 7 dni po zakończeniu.O ile pilnowałem zewnętrznej, to o wewnętrznej nie pomyślałem.

I kara.

Symboliczna, ale kara za to że nie dopilnowałem istniejących procedur.

Protokół o którym wspominasz na koncu nie dotyczy Cię, chyba że nie kończysz i będziesz mieszkać na jednej izbie.