Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie kładę panele Classena bezklejowe. Po złożeniu dość często na łączeniu wychodzi coś ze złączonej szczeliny, na mój gust to coś w rodzaju wosku.

Czy to normalne ? Jak się tego pozbyć ?

Mam wrażenie że łaczenia paneli są tym wysmarowane przez to jakoś ciaśniej wchodzą, ale może się mylę :roll:

Czy panele po położeniu warto jakim środkiem zaimpregnować a w sumie to ich łączenia ? Jakich środków używacie do pielęgnacji i impregnacji paneli ?

Będę wdzięczny z wszelkie spostrzeżenia :wink:

https://forum.murator.pl/topic/59663-panele/

Nie przejmuj się. Zwracaj uwagę na to, żeby we wpuście przed złożeniem nie było żadnych paprochów - a lubią być tam okruchy laminatu - najczęściej odłamki narożników lub trociny. Ja przed złożeniem przeciągałem wpust dość sztywną szczotką. A ten wosk jeśli nie schodzi szmatą na sucho to pewnie pomoże zwilżenie terpentyną - spróbuj na kawałku panela.

Paneli nie impregnuje się. Są one fabrycznie gotowe do "leżenia".

Co do pielęgnacji to czym ci wygodnie z zastrzeżeniami:

- minimum wody - jeżeli wniknie pod podłogę to nie wyschnie, a kiedyś swoje zrobi...

- uważać na środki żrące (aktywne chemicznie) - mogą nieodwracalnie poplamić - zwłaszcza te do glazury i - te uniwersalne, co to wszystko czyszczą.

- żadnych środków, które zawierają cząstki ścierne - chyba że chcesz zmatowić... :D

https://forum.murator.pl/topic/59663-panele/#findComment-1313060