Sad Ripper 18.08.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Czesc,powoli planujemy polozenie instalacjiw naszym nowym/strym domu i po wieeeelu postach na forym zdecydowalem sie na alupexa. Wszystko juz mam opracowane, ale czy ktos moglby mi wkleic dokaldne zdjecia podejscia do grzejnika? bo o ile wyjscie z kotlowni, rozdzielacz i ulozenie na posadzce jest jasne, to caly czas nie mam pojecia, jak wykonac takie podejscie. dzieki Sad Ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.08.2006 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Rury PexAl kładłem pod podłogą w termoizolacji. Podejścia wykułem w ścianach. Rury wychodzą ze ścian wprost do kaloryferów. Myślałem o podejściu od dołu ale osprzęt drogi i podłogę się źle wyciera. wspomnę tylko że ściany mam z komórkowca tak że wycinanie bruzd to dziecinna zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 22.08.2006 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 dzieki, bo juz muslalem, ze nikt nie odpowie:) - tzn, ze nie uzywales zadnych ksztaltek - rura na 90 stopni zgieta (lukiem oczywiscie), na to zlaczka i bezposrednio do kaloryfera? Jesli tak, to fajnie, bo sie boje dawac ksztaltek pod podloga/w scianie - a alupex moe zrobic 90 stopni na jakim kawalku? chodzi mi o promien - bo mam mur 40 cm z cegly i bede kul pod 2 kaloryfery, a nie wiem, jak gleboko. pzdri dzieki za odp:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 23.08.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Wygięcie próbowałem na kawałku rury. Oczywiście są narzędzia do gięcia kształtki metalowe itd. Ale wszystko kasa. Rura wchodzi łagodnym łukiem. Ma luz w otulinie (ocieplenie). Nie wolno dawać złączek w murze albo w podłodze bo zawsze może puścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 23.08.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Wyjście ze ściany nie trzeba robić pod kątem 90 st. Można lekkim esem wyprowadzić rurę równolegle do muru i przez złączkę kątową do kalafiora. Bruzdy nacinałem kątówką a resztę maizlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomasz sulej 26.08.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam. Njalepiej jest wykorzystać do tego celu sprężyne do giecia Alupexa. Jeżeli zas nie posiada Pan takiego narzedzia to można przy odrobinie wprawy wygiąc rurę w kształ U. Po tym wszystkim wiesz Pan grzejnik podpinając go od spodu do zaworów (raki) kątowych. Nalezy pamietać, że grzejniki typu VK maja zasilenie od środka a nie oz zewnątrz. Po całym tym zabiegu otwór w którym są rury zapiankowuje sie................sciaga grzejnik i obrabia. ot cała filozofia Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts