Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapki Geodezyjne

Recommended Posts

Wlasnie teraz bede robil przylacza wodu i pradu do domu i potrzebuje mapki do celów projektowych które bedzie musial wykonac geodeta. Prosze mi powiedziec czy po zakonczeniu budowy (ja mam domek obecnie w stanie surowym zamknietym) bede potrzebowal znowu jakiej mapki geodezyjnej ? A jesli tak to jakiej? I czy nie dalo by sie za jednym razem, zeby nie ponosci dodatkowych kosztów zrobic teraz jedną mapke, która nadawala by sie do celów projektowych i do pozniejszego odbioru.

Nie.

Jedna mapka robiona dla projektanta-adaptatora żeby narysował dom wystarczy do końca budowy na wszelakie przyłącza.

Tylko musi ona obejmować cały teren (nawet ten poza działką) na którym planujesz przyłącza.

Moja mapka obejmowała działkę, 50m za działką (bo dokupimy tam grunt) oraz koło 100m drogi w której właśnie sa przyłącza.

czaruś chyba się nie rozumiemy.

Do budowy (do samego jej końca) wystarczy jedna jedyna mapka.

A odbiór budynku to odrębna sprawa.

bladyy raczej trzeba by to uzgodnić z projektantem który ci robi adaptacje.

Mój wiedział gdzie wrysuje dom, gdzie pójdą przyłącza i który teren w przyszłości chcę dokupić.

Zaznaczył geodecie ołówkiem co ma obejmować mapa i jest OK.

Mapkę, która jest ci potrzebna teraz już masz, robiłeś ją przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę. Robiłeś wtedy kilka (3-5) takich samych mapek do celów projektowych. Na jednej z nich projektant wrysował przyszły budynek itd. i dołączyłeś ją do wniosku o pozwolenie na budowę. Resztę tych mapek powinieneś mieć, i teraz na nich (muszą być oryginały) projektujesz przyłącza już do realizacji.

całkowicie zgadzam się z Jabłuszkiem, ja dostałem od geodety (oczwiście odpłatnie :lol: ) 5 mapek do celów projektowych, które są obecnie wykorzytywane do wyrysowania budynku na działce oraz projektów przyłączy. Wydaje mi się że powinnieneś miec te wszystkei uzgodneinia przed uzyskaniem pozwolenia na budowę - przynajmniej tak jest u mnie

No to jak?

Geodeta robi mi jedną mapkę projektową, potem ją "odbijam" i wtedy: na jednej mam dom, a na odbitych 1.wodę i kanalizację, 2. gaz, 3. prąd

czy:

geodeta robi 4 czy 5 mapek projektowych orginalnych i wtedy architekt zaznacza na nich obrys domu, a kazda instytucja na dodatkowych mapkach zaznacza swoje przyłącza,

Ale pokręciłam.

Proszę o dokładne wytłumaczenie żółtodzióbowi. :oops:

No tak tylko ja chce sama załatwiać wszystkie przyłącza. Na samą myśl że mam mieć jedną i dam ją w wodociągach do narysowania przyłącza / czekam/, potem ją daję do energetyki / i znowu czekam/ i jeszcze gazownia to ja się emerytury doczekam. :cry:

Tak sobie pomyślałam żeby mieć kilka i każdą oddać innej instytucji żeby było szybciej, ale tak sie chyba nie da bo są przepisy, np: rura z wodą nie może przebiegac blizej niż..... od kabla energetycznego.

Za chwilę dostanę hopla :lol: :lol: :lol:

Mapkę możesz pobrać nawet sam. Koszt kilka złotych.

Miejsce akcji Wydział Geodezji i Kartografii w starostwie powiatowym

Ale na takiej mapce to sobie możesz narysować kółeczko ... i krzyżyk :lol:

To jest mapa sprzed paru lat i od tej pory mogli przeciągnąc kupę rur pod Twojądziałką.

Po to jest geodeta aby to sprawdził i zaznaczył.

Później podbija mapę i od tej pory może ona służyć do celów projektowych.

Jak wtedy przetniesz rurke której nie ma na mapie to wisi geodeta

Dzis sie wlasnie dowiedzialem ze mapka do celów projektowych jest wazna tylko 6 miesiecy tak mi oznajmila pani w wodociagach. Wic nie mam na co liczyc ze te mapki co mam sa aktualne jednym slowem znowu kolejny wydatek :( . I mapki które sie uzganialo na poczatku budowy sa juz nie wazne i trzeba je robic jeszcze raz lub je zaktualizowac.