Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapki Geodezyjne

Recommended Posts

Witam wszystkich

chcialbym zapytac ile kopii mapy geodezyjnej do celów projektowych należy zamówić u geodety?

Pozdrawiam

Darek M.

Ja dostałem jedną na kalce i trzy sztuki na papierze, zaniosłem to do architekta ten zabrał wszystkie, ale kalkę i jedną albo dwie papierowe mi oddał (nie pamiętam dokładnie). Projekt zagosp. działki zrobił na jednej oryginalnej resztę odbił na ksero i takie coś zaniósł do starostwa w celu uzgodnienia.

więc moim zdaniem wystarczą te 4 szt. aż nadto...

acha poza projektem zagospodarowania architekt wykonał mi również osobne projekty przyłącz wodociągowego i elektrycznego.

Do pozwolenia nie składasz map tylko dom narysowany na tych mapach z przyłaczami.

Oryginał mapy leży wtedy u Ciebie w domu.

A w ogóle to mapę weźmie adaptator i potem Ci ją odda.

Czy on ja skseruje 15razy czy 40 to już mało Cie obchodzi.

Niech sobie kseruje ile chce.

Ty mu płacisz jak Ci przyniesie pozwolenie na budowę

Ja mam ciekawą sprawę: zamówiłem mapę do celów projektowych i dowiedziałem się że jeszcze w tym roku będzie wodociąg w drodze przy mojej działce. Na mapie będzie tylko projekt tego wodociągu.

Zapytałem w starostwie i dowiedziałem się że w niczym to nie przeszkadza do otrzymania pozwolenia na budowę i do uzgodnienia przyłączy.

Podsumowując: wg Was 5 kopii mapy do celów projektowych (tyle robi u mnie w standardzie geodeta) wystarczy do pozwolenia na budowę i uzgodnienia przyłączy?

Pozdr

DM

czaruś chyba się nie rozumiemy.

Do budowy (do samego jej końca) wystarczy jedna jedyna mapka.

A odbiór budynku to odrębna sprawa.

zgadza sie, tylko bladyy78 pytał się czy będzie potrzebował mapki po zakończonej budowie. Toteż mu odpowiedziałem.

Ogólnie dla mnie geodeta wykonał 1 egz. mapy do celów projektowych i wystarczyło, ale jak mówią co powiat to obyczaj ;)

• 3 weeks później...
Wystarczy nawet na 5 pozwoleń :lol:

W/g mnie to jest różnie. Niektóre zakłady energetyczne, wodociągi i gazownia wymagają oryginalnej kopii (takiej od geodety z czerwonymstempelkiem) mapy, innym wystarczy kopia. Mówimy teraz o wydaniu warunków przyłączenia. Również wiem że do projektów przyłączy są potrzebne oryginalne kopie.

Wystarczy nawet na 5 pozwoleń :lol:

W/g mnie to jest różnie. Niektóre zakłady energetyczne, wodociągi i gazownia wymagają oryginalnej kopii (takiej od geodety z czerwonymstempelkiem) mapy, innym wystarczy kopia. Mówimy teraz o wydaniu warunków przyłączenia. Również wiem że do projektów przyłączy są potrzebne oryginalne kopie.

Ja dostałem od geodety 3 mapki. W tej chwili mam wszystko złatwione, stan surowy na ukończeniu i ..... mam nadal wszyskie 3 mapki. Reasumując wszystko dla się załatwić z kopią (ksero) :)