Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jego wysokość - Komin !

Recommended Posts

Inspektor nadzoru zwrócił mi uwagę na wysokość komina. Architekt zprojektował kominy do pieca i kominka niższe niż kalenica dachu. Inspektor twierdzi, że może to spowodować, że wiatr w niektórych sytuacjach będzie wpychał powietrze do komina zamiast odwrotnie. Zalecił podwyższenie kominów do wysokości kalenicy. Co o tym sądzicie ?

Stary jak tylko masz taką możliwość to daj komin nad kalenicę i nie słuchaj tych bajek teoretyków że poniżej kalenicy też jest ok.

Ja posłuchałem się "fachowców" i co? mam problem.(odbijanie piłeczki między wykonawcą a inspektorem).

Jak z dobrej strony wieje to mam ciąg w kominie, jak ze złej to pojawiają się cofki w kominie, piec się wyłącza, i w konsekwencji przeklinam tego który mi doradził taki komin.

Muszę komin przedłużać i wiążą się z tym same problemy.

A cha jak będziesz palił w kominku mokrym drewnem przy niskim kominie to okopcenie dachówek masz jak w banku.

Kominek kanalizy ma byc ponad dachowke i nie musi byc wystawiany nad kalenice. Komin de facto tez nie musi ale sadze ze jednak lepiej zeby byl. Wszystko zalezy tez od wysokosci. Jesli ma 5m to nawet wystwienie 0,5m nad kalenice moze dawac za slaby ciag. A jesli ma 9m to moze byc pod kalenica i raczej wielkich problemow nie powinno byc. Ale jak sie da - to wystawic nad kalenice, chociaz 10cm.

D.

Prostuję swą wypowiedź cytatem, który znalazłem w Internecie:

"Wyloty kominów powinny być wyprowadzone ponad dach na następujące wysokości:

- przy dachach płaskich niezależnie od konstrukcji, dach o kącie nachylenia połaci ł12°, a także przy dachach o kącie większym niż 12° o pokryciu łatwo zapalnym co najmniej 0,60 m od poziomu kalenicy (rys. 5a i 5b).

- przy dachach stromych o kącie pochylenia połaci większym niż 12° i pokryciu niepalnym wyloty przewodów powinny znajdować się co najmniej 0,30 m od powierzchni dachu oraz w odległości co najmniej 1,0 m mierzonej w kierunku poziomym od tej powierzchni,

- przy usytuowaniu kominów obok przeszkody, przy dachach wgłębionych - dla prawidłowego działania ich wyloty powinny się znajdować:

co najmniej 0,30 m wyżej górnej krawędzi przeszkody dla kominów usytuowanych w odległości mniejszej niż 1,5 m od tej przeszkody,

co najmniej na poziomie górnej krawędzi przeszkody dla kominów usytuowanych w odległości Ł 1,5 i ł 3,0 m od tej przeszkody,

co najmniej 0,30 m ponad płaszczyzną poprowadzoną pod kątem 12° w dół od poziomu przeszkody do kominów usytuowanych w odległości ł 3,0 m do Ł 10,0 m od tej przeszkody "