sylwia13 18.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam, mam pytanie do użytkowników tych kominków. Chodzi o to, że ostatnio znajomi kupowali kominek do domu i pan w sklepie sprzedał im kominek z nawiewem, bo kominki z płaszczem wodnym trzeba wymieniać co 10lat tak im powiedział.Czy to prawda?Bo pierwszy raz takie coś słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Każdy kiedyś bedzie trzeba wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 18.08.2006 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Ale co 10 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 A co w tym dziwnego? To wszystko zależy od eksploatacji danego urządzenia. Jeśli potraktujemy kominek jako "główne" źródło ciepła, to podlega on takiej samej (a może i większej - bo nie jest konstrukcyjnie do tego przystosowany) degradacji jak każdy inny kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 18.08.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 sylwia13 zniszczenie lub zużycie wkładu kominkowego zależy od bardzo wielu czynników i często może okazać się, że ten z płaszczem dłużej pociągnie od konwekcyjnego. Można powiedzieć, że pan w sklepie trochę rozminął się z prwadą, może akurat bardzo chciał sprzedać kominek konwekcyjny i tyle.Jeśli szukasz wkładu bardzo trwałego, wybierz taki, który ma ścianki wyłożone szamotem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWini 06.09.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Jak chcesz oszczędzić sobie problemów, to odpuść sobie wkład z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wcich 06.09.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Jak chcesz oszczędzić sobie problemów, to odpuść sobie wkład z płaszczem wodnym. Dlaczego tak twierdzisz - podaj więcej szczegółów - czy masz aż tak złe doświadczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.09.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jak chcesz oszczędzić sobie problemów, to odpuść sobie wkład z płaszczem wodnym. Dlaczego tak twierdzisz - podaj więcej szczegółów - czy masz aż tak złe doświadczenia??? pewnie coś słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.09.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jak chcesz oszczędzić sobie problemów, to odpuść sobie wkład z płaszczem wodnym. Przestań w końcu rozsiewać plotki na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.09.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jak chcesz oszczędzić sobie problemów, to odpuść sobie wkład z płaszczem wodnym. Dlaczego tak twierdzisz - podaj więcej szczegółów - czy masz aż tak złe doświadczenia??? pewnie coś słyszał Tiaaaa... sąsiadka powiedziała sąsiadce w kolejce w mięsnym, że córka jej znajomej kupiła kominek z płaszczem wodnym i jest bardzo niezadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 07.09.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 A wedlług mnie dzięki temu że woda jest czynnikiemgrzewczym i zarazem chłodzącym powoduje to, że takie kominki są trwalsze, jest w nich niższa temperatura.Oczywiście należy dbać o stały odbiór ciepła (pompa, wężownica)i o jakość wody w instalacji, ponieważ większość problemóww kominkach z płaszczem wodnym wynika z niekontrolowanegowzrostu temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.09.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 czesc ale o jakih kominkah mowa o tyh z nomi czy inne markety gdzie kominek kosztuje jedyne 3 zloty czy te z salonu kominkowego gdzie ku zdziwieniu ekspedjetki na moje pytania wybrali najwiekszy jaki mieli dostepny z tej firmy kominek wraz z obsuga automatyczna chodzi o powietrze dostarczane do komory to wydatek 10 000 zloty i do tego montaz ale narazie nie pytalem kominek wielkosci 32 kw produkcji wloskiej jak by co to najwczesniej w grudniu bede wiecej mogl na ten temat powiedziec dawaja gwarancje na 10 lub hyba na 15 lat pozdrawiam i zycze powodzenia z kominkami z nomi to czysta imitacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.09.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Pytanie czy ktoś już kominek z płaszczem "zajechał" Ja palę intensywnie ale kończę dopiero pierwszy pełny sezon (pierwsze odpalenie listopad 2005). No właśnie: kto ma najstarszy kominek z płaszczem na forum ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.09.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Pytanie czy ktoś już kominek z płaszczem "zajechał" Ja palę intensywnie ale kończę dopiero pierwszy pełny sezon (pierwsze odpalenie listopad 2005). No właśnie: kto ma najstarszy kominek z płaszczem na forum ?????? pewnie ja zacznę 5-ty sezon palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 07.09.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 czesc ale o jakih kominkah mowa o tyh z nomi czy inne markety gdzie kominek kosztuje jedyne 3 zloty czy te z salonu kominkowego gdzie ku zdziwieniu ekspedjetki na moje pytania wybrali najwiekszy jaki mieli dostepny z tej firmy kominek wraz z obsuga automatyczna chodzi o powietrze dostarczane do komory to wydatek 10 000 zloty i do tego montaz ale narazie nie pytalem kominek wielkosci 32 kw produkcji wloskiej jak by co to najwczesniej w grudniu bede wiecej mogl na ten temat powiedziec dawaja gwarancje na 10 lub hyba na 15 lat pozdrawiam i zycze powodzenia z kominkami z nomi to czysta imitacja zajżyj na http://www.kominki.byrski.pl nie tylko włosi produkują kominki 32 kw z automatyką chodzi o powietrze dostarczane do komory paleniskowej a w dodatku polski i tańszy od włoskiego no i blacha 5 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 08.09.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 czesc ale mi nie chodzilo ze co wloskie to lepsze poprostu znalazlem jeden salon z kominkami w moim miasteczku i narazie nie szukalem tam mi taki zaproponowali i juz mniej wiecej wiem ile musze miec na niego a opisz wrazenia z uzytkowania kominka z plaszczem czy to zdaje faktycznie egzamin czy potrzeba jeszcze pieca do c.o bo ja najpierw kominek chce miec a potem moze piec jeszcze pozdrawiam i dzieki za stronke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 08.09.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 czesc ale mi nie chodzilo ze co wloskie to lepsze poprostu znalazlem jeden salon z kominkami w moim miasteczku i narazie nie szukalem tam mi taki zaproponowali i juz mniej wiecej wiem ile musze miec na niego a opisz wrazenia z uzytkowania kominka z plaszczem czy to zdaje faktycznie egzamin czy potrzeba jeszcze pieca do c.o bo ja najpierw kominek chce miec a potem moze piec jeszcze pozdrawiam i dzieki za stronke Co do mocy kominka wodnego to z mojej strony lekkie ,po jakiego djabła ci taki mocny kominek no chyba że masz do ogrzania 320 m kwadratowych bo kominki wodne dobiera się w/g wzoru 1 kw mocy kominka na 10 m kwadratowych powieszchni domu.Natomiast co do wrażeń z urzytkowania to musiałbyś zapytać o to klijętów któży skożystali z moich usług montażowych ale z moich obserwacji to śą raczej bardzo zadowoleni bowiem z takiego kominka możesz ogrzać c.o i wodę użydkową w zasobniku natomiast co do pieca gazowego to dobrze byłoby go zainstalować bo inaczej musiałby ktoś ciągle palić zimą w kominku aby tenperatura w domu nie spadła poniżej 0 bo zamarznie woda w grzejnikach i instalacji i rozsadzi róry lub grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.09.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 kominki wodne dobiera się w/g wzoru 1 kw mocy kominka na 10 m kwadratowych powieszchni domu Niby tak, ale jak kominek ogrzewa też CWU, to moc musi być o parę kW większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 09.09.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 czesc trafiles w samo sedno cos kolo 320 bedzie a i wode tez musi ogrzac a co do pieca dodatkowego to bedzie zwykly na eko groszek nie chce gazowego . a co do kominkow to czytalem ze wklady w kominkach z plaszczem wodnym sa dos wielkie wiec jesli rozpalisz go to powinno na pare godzin wystarczyc no to moze nie bedzie az tak zle zima no hyba ze sie myle masz wieksze doswiadczenie to mozesz co nieco uhylic rabka tajemnicy i doradzic gdzie szukac pozadnyh kominkow i nie miec potem klopotow z ih uzytkowaniem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.09.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 czesc trafiles w samo sedno cos kolo 320 bedzie a i wode tez musi ogrzac a co do pieca dodatkowego to bedzie zwykly na eko groszek nie chce gazowego . a co do kominkow to czytalem ze wklady w kominkach z plaszczem wodnym sa dos wielkie wiec jesli rozpalisz go to powinno na pare godzin wystarczyc no to moze nie bedzie az tak zle zima no hyba ze sie myle masz wieksze doswiadczenie to mozesz co nieco uhylic rabka tajemnicy i doradzic gdzie szukac pozadnyh kominkow i nie miec potem klopotow z ih uzytkowaniem pozdrawiam Kupić dobry kominek z płasazczem wodnym to możesz przezemnie a jeszcze ci dam dobry rabat jeżeli mnie wezmiesz na montaż natomiast co do długości palenia to możesz zastosować bufor kąbinowany z zasobnikiem na wodę urzydkową który ogrzeje ci centralne nawet po wygaśnięciu w kominku co do ekogroszku to możesz kupić piec firmy kostrzewa nadają się idealnie do stosowania z kominkami z uwagi na zapalarkę paliwa która pozwala na wygaszanie i zapalanie paliwa kiedy jest taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts