Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian 15 a 20cm. Duża różnica?

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybaczcie, że poniekąd z mojego powodu dwie strony tego tematu są stratą czasu dla szukających informacji na temat grubości styro. Front247 - źle zinterpretowałeś mój post o paleniu w piecach w domach na wsi i w mieście. Później emocje wzięły górę nad rozumem. Przepraszam.

A nie koniecznie :)

24+15>18+20

Przy okazji nie koniecznie też trzeba wjeżdżać do środka jeśli jednak 24+20,ważne,żebyśmy nie przekroczyli 3 lub 4m :)

Wydaje mi się, że we wcześniejszych postach Ewa pisała, że dom stoi po środku działki, więc wartości graniczne chyba nie są tu aż tak istotne.

Moim zdaniem, powinnaś Ewa pofatygować się do kilku domów, które w twojej okolicy w ostatnim czasie zostały oddane do użytku i zapytać, czy ktokolwiek z PINBu pojawiał się na odbiór. W moim regionie rzadkością jest, aby przy inwestycjach w postaci domu jednorodzinnego ktoś z inspektoratu przyjeżdżał na koniec. Najważniejsze to dokumenty, inwentaryzacja.

wlasnie jestesmy po rozmowie z niezalezym inspektorem budowy i potwierdzil, ze wymiary zewn. budynku musza sie zgadzac z zatwierdzonym projektem (podobno przepisy ostatnio staly sie wysrubowane), wiec nie bedziemy ryzykowac o te 3 czy 8cm..a ten NOWY to podobno nawet podczas trwania budowy jezdzi i sprawdza.. i kary sie sypia...jakas paranoja.

kierbud potwierdzil, ze wg przepisow budowlanych, zwiekszajac grubosc styropianu na scianach w stosunku do tego, co mamy w zatwierdzonym projekcie, musimy tym samym "wjechac" z domem do srodka

Też miałam co do tego wątpliwości - w końcu zmieniają się wymiary zewnętrzne budynku. Czyli w moim przypadku w grę wchodzi jedynie zmiana "zwykłego" styropianu na najlepszy możliwy bez zwiększania grubości ocieplenia. Może i wy rozważycie taką opcję? Nie będziecie musieli zmieniać nic w środku.

Edytowane przez .:migotka:.

dowiadywalismy sie na sasiednich budowach - byl ostatnio taki przypadek, ze inspektor nie odebral budowy w zw. ze zmiana grubosci ocieplenia...po dlugich dyskusjach (nie tylko miedzy nami) stanelo na tym, ze dajemy 15cm styropianu z najlepszymi parametrami i "wjezdzamy" do srodka.

Paranoja niedosc ze przez grubsze ocieplenie zmniejsza się emisja toksycznych spalin do atmosfery ,to te "debile" jeszcze robią problemy

Paranoja niedosc ze przez grubsze ocieplenie zmniejsza się emisja toksycznych spalin do atmosfery ,to te "debile" jeszcze robią problemy

A przecież mozna zrobić obliczenia ozc przed zatwierdzeniem projektu w starostwie, uwzględnić wyniki obliczeń i dobrać odpowiednią grubości izolacji, architekt to wrysuje w projekt i taki przekazac do starostwa. Zero problemów przy odbiorze. Na przepisy (ich zmianę) nie mamy wpływu ale możemy sie do nich dostosować

a na wymiary zewnętrzne nie ma czasem jakiejś tolerancji? przecież nigdy nie wyjdzie idealnie?

np wg projektu mam pustak 25 cm styro 14cm z jakąś tolerancją a gdzie klej, siatka, klej, tynk płytka elewacyjna itd.. tych wymiarów niema podanych w projekcie. Poztym sam ewentualny pomiar przez inspektora też obięty jest jakimś błędem.

Nie wszyscy zanim wbiją pierwszą łopate w ziemie mają wszystko zaplanowane na 100% ludzie zmieniają przeciez decyzje 1000 razy w ciągu budowy pod wplywem roznych informacji i swojego" widzi misie" co to za problem zaadoptowac zmiany w trakcie budowy i zatwierdzic,ale nie po gryzipiorki mają 5 cm wiekszy dom i to jest naprawde "problem" wagi panstwowej!

a na wymiary zewnętrzne nie ma czasem jakiejś tolerancji?
Powinna być podana w projekcie.

Ja mam 2 cm,ale kto mi przed wejściem "remanentowym" geodety zagwarantuje że ja tych 2 cm nie wykorzystałam już w którąś stronę?

W projekcie mam 12 cm ocieplenia,chce zwiększyć do 15 i archi i kierownik zaprzysięgają się,że nie ma problemu"rób pani".

Trochę mnie wystraszyliście.

Ale inwentaryzacja pokaże w przypadku zwiększenia grubości izolacji zwiekszone wymiary zewnętrzne budynku, wystarczy ze PINB porównają i jest problem, nie musza nawet przyjezdzac na odbiór. Mówimy oczywiście o dociekliwych pracownikach PINB.

Pół metra w tą czy w drugą jest bez różnicy. Żaden urzędnik z lupą planów nie ogląda.

Poza tym inwentaryzacja może zostać wykonana przed ociepleniem.

Znalazłam takie coś"Zgodnie z przepisami okładziny ścienne nie wliczane są jako zmniejszające odległości między budynkami, tak więc pogrubienie ocieplenia nie naruszy tych wymagań. Przy zmianie grubości ocieplenia w stosunku do projektu, wystarczy wpisanie tego faktu do dziennika budowy przez kierownika budowy."

Bardzo niejasne informacje w necie są na te tematy,żadnych konkretów popartych przepisami?

Paranoja,żeby budować na centymetry :(

Edytowane przez marynata

wg przepisow odstepstwo moze wynosci nie wiecej niz 5 cm

czyli to o czym rozmawiacie miesci sie w tej granicy zmiana z 15 do 20 cm

zawsze mozna zrobic budynek wg projektu

zakonczyc budowe - zdac dokumenty do nadzoru i po 21 dniach jak nikt nie przyjdzie - mozna robic juz co sie chce ... i dokleic 2 warstwe