william.bonawentura 14.08.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Przy dylemacie 15cm a 20cm i 300m2 ściany kwotowo wychodzi 1.950zł - faktycznie może się zwrócić po 70 latach w kosztach ogrzewania.[/color] Hmm. Skoro przy grzaniu gazem te 5cm "zarabia" 50gr/dobę to w sezon zyskasz 100zł. Zwrot po 20 a nie po 70 latach. Jeśli masz 50 lat to inwestycja raczej chybiona. Jeśli 25 - idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Pół metra w tą czy w drugą jest bez różnicy. Żaden urzędnik z lupą planów nie ogląda. Poza tym inwentaryzacja może zostać wykonana przed ociepleniem. Czyli Ewa72 niepotrzebnie się martwi, rozumiem że gwarantujesz Ewie72 i innym ze ich obawy są płonne i mogą dać taką warstwę ocieplenia jaka im pasuje, a żaden urzednik PINB nie prawa sie do tego przyczepić. Przecież do planów nie zaglądają i pomiarów nie wykonują. Po prostu idylla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Hmm. Skoro przy grzaniu gazem te 5cm "zarabia" 50gr/dobę to w sezon zyskasz 100zł. Zwrot po 20 a nie po 70 latach. Jeśli masz 50 lat to inwestycja raczej chybiona. Jeśli 25 - idealna. Wszystko się zgadza, ale zwrot liczymy wg cen nośników aktualnych, czy ich ceny w przyszłości sie nie zmienią, tego nikt nie zagwarantuje i nalezy założyć ze sie zmienią. Przy czym wzrost cen mozy być duzo wiekszy niż inflacji. W takim przypadku czas zwrotu znacznie się zmniejszy o ile ? Tej odpowiedzi nie zna nikt. Ceny energii będą rosły a my jezeli zdecydujemy sie na lepsze ocieplenie będziemy mieli oszczędniejszy dom od samego początku a ewentualne podwyzki mniej nas dotkną niz tych którzy uwierzyli w nieopłacalność dodatkowego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 wg przepisow odstepstwo moze wynosci nie wiecej niz 5 cm czyli to o czym rozmawiacie miesci sie w tej granicy zmiana z 15 do 20 cm Zwiększenie grubości na kazdej ścianie o 5 cm to daje nam zmianę wymiarów o 10 cm, a to jest powyżej dopuszczalnego odstępstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Zadzwonię w tygodniu jeszcze do architekta,potem do kierownika i dopytam się każdego z osobna o podstawę prawną tego co mi mówią i dam znać.Na razie każdy przekonuje o swoich racjach a paragrafu nie mamy żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.08.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Nie popadajmy w paranoję. Budowa to nie apteka. Tutaj tolerancja rzędu 5 cm jest na porządku dziennym. Chyba, że sąsiedzi uprzejmie doniosą, że im się ściana sąsiada przybliżyła i mniej światła wpada na ich działkę (choć wtedy wystarczy wykonać linijkę słońca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.08.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Zwiększenie grubości na kazdej ścianie o 5 cm to daje nam zmianę wymiarów o 10 cm, a to jest powyżej dopuszczalnego odstępstwa a ja nie pisałem że na każdej ścianie żartowałem ... masz racje ... chyba w przepisie jest 5 cm dla całej budowli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 14.08.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Zadzwonię w tygodniu jeszcze do architekta,potem do kierownika i dopytam się każdego z osobna o podstawę prawną tego co mi mówią i dam znać. Na razie każdy przekonuje o swoich racjach a paragrafu nie mamy żadnego. Nam niestety przedstawili i jezeli przez to mozemy miec nieodebrany dom to wole odpuscic te 3cm..(pytanie zadane bylo do znajomego Inspektora Budowlanego z Krk oraz tutejszego PINB, pod ktory nalezymy - bo nie uwierzylismy naszemu KierBud). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 14.08.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Arturo, jest problem, poniewaz chcemy w tym roku miec SSO, a narazie nawet nie zaczelismy (no tak, klasc styropian 15cm bedziemy w przyszly roku, ale juz teraz trzeba wiedziec jak wylac fundamety) i nie mam fiu....-wiedzielismy od poczatku o zmianie grubosci styropianu, ale powtorze, ze jak skladalismy dokumenty to KierBud stwierdzil, ze tego nie trzeba zglaszac i wystarczy pozniejszy wpis do dziennika (bo im mniej do adaptacji, tym szybciej dostaniemy pozwolenie..), wiec naszej tu winy zadnej nie bylo - oczywiscie wywiesilismy psy na KB, ale i tak to nic nie pomoglo. Wiem jedno, jeszcze sie nic nie zaczelo, a problemy juz sie zaczely. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.08.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 ... Wiem jedno, jeszcze sie nic nie zaczelo, a problemy juz sie zaczely. Złe miłego początki. Nie jedna flaszka walidolu pęknie na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 14.08.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 eee tam, chyba lepszy jakis inny wspomagacz...moj mezu z nadmiaru wrazen dzisiaj z sasiadem obalil dwie na poczatek a dla mnie zabraklo chyba trzeba jakies zapasy porobic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 14.08.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 spoko, czlowiek na bledach sie uczy...lepiej na cudzych niz wlasnych, ale co tam. Po to jest FM, zeby bylo info dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.08.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 ja miałem mieć 15cm styro a zrobiłem 20 i kierbud powiedział że do takich małych odstępstw się nigdy nie doczepią. Najważniejsze żeby odstęp od ogrodzenia sąsiada był prawidlowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.08.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Nam niestety przedstawili i jezeli przez to mozemy miec nieodebrany dom to wole odpuscic te 3cm..(pytanie zadane bylo do znajomego Inspektora Budowlanego z Krk oraz tutejszego PINB, pod ktory nalezymy - bo nie uwierzylismy naszemu KierBud).Ale co Ewa konkretnie przedstawili?Czasami wiele przepisów które nie są jednoznaczne w interpretacji,różne nadzory różnie traktują i w takim wypadku trzeba kopać-może jakiś wyrok sądu jest na którym można się podeprzeć. Dalej nie mamy konkretnego paragrafu o którym możemy rozmawiać. ed to będzie chyba to,przekopałam internet i niestety jakiekolwiek normy są niedostępne bez opłaty https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=463551&page=1 Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 18.08.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Jestem po rozmowie z architektem . Na jego odpowiedzialność mogę zwiększyć z 12 do 15,a on to zaopiniuje w dzienniku budowy jako zmianę nieistotną ze względu na zachowanie odległości od sąsiada.I mam przestać świrować bo on dobrze wie co może jak kwalifikować No i masz babo placek...kierownik budowy tez twierdzi że to zmiana nieistotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.08.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Arturo, jest problem, poniewaz chcemy w tym roku miec SSO, a narazie nawet nie zaczelismy (no tak, klasc styropian 15cm bedziemy w przyszly roku, ale juz teraz trzeba wiedziec jak wylac fundamety) i nie mam fiu....-wiedzielismy od poczatku o zmianie grubosci styropianu, ale powtorze, ze jak skladalismy dokumenty to KierBud stwierdzil, ze tego nie trzeba zglaszac i wystarczy pozniejszy wpis do dziennika (bo im mniej do adaptacji, tym szybciej dostaniemy pozwolenie..), wiec naszej tu winy zadnej nie bylo - oczywiscie wywiesilismy psy na KB, ale i tak to nic nie pomoglo. Wiem jedno, jeszcze sie nic nie zaczelo, a problemy juz sie zaczely. spokojnie z budowa zdażycie -ja zacząłem rok temu 23 sieprnia mialem wytyczony budynek i sciagnąłem humus ok 10 wrzesnia weszla ekipa i robila zbrojenie do płyty fundamentowej zrobcie spokojnie SSO a przez sime zlozcie papiery do starostwa o zmiene do wiosny sie wyrobicie , tylko w czasie gdy papiery sa w starostwie CHYBA nic na budowie nie mozna robic - sprawdzcie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 18.08.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 zrobcie spokojnie SSO a przez sime zlozcie papiery do starostwa o zmiene do wiosny sie wyrobicie , tylko w czasie gdy papiery sa w starostwie CHYBA nic na budowie nie mozna robic - sprawdzcie to Bardzo dobra podpowiedz - wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.08.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 a nie mozesz sie z nadzorem umówić na mandat 300 złalbo wez sobie z nadzoru kogos na kierownika bud.ja sobie to chwal ę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.08.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) ewa72_krakow buduj domek. Złóż wniosek o zmianę PNB, ocieplisz po decyzji. Chyba że masz za blisko do sąsiada.U mnie KB powiedział że mogę dać styro tyle ile mi się podoba. Do granicy działki mam 6 metrów z jednej strony, pozostałe, to minimum 12m. Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.08.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) ale to podobno potrzebne przed wylaniem fundamentow, wiec dlatego tak na goraco... Zmień materiał z którego budujesz. Np u mnie zmieniając z silikatu na jakiś tani BK teoretycznie dokładam kilka cm styro. Ewentualnie zmień grubość ścian zewnętrznych (w uzgodnieniu z KB) na 18 cm. Zyskasz potrzebne centymetry. Tylko czy warto? 24cm betonu komórkowego 600 z 12cm grafitowego jest tylko o 0,02 W/m2K gorsze od silikatu 18 cm + 19 cm grafitowego. Dociepl wszystkie nadproża, stropy, uzyskasz to, czego potrzebujesz. Przelicz wszystko, może nie warto kombinować? Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts