Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian 15 a 20cm. Duża różnica?

agnieszkakusi

Recommended Posts

Przy dylemacie 15cm a 20cm i 300m2 ściany kwotowo wychodzi 1.950zł - faktycznie może się zwrócić po 70 latach w kosztach ogrzewania.[/color]

Hmm. Skoro przy grzaniu gazem te 5cm "zarabia" 50gr/dobę to w sezon zyskasz 100zł. Zwrot po 20 a nie po 70 latach. Jeśli masz 50 lat to inwestycja raczej chybiona. Jeśli 25 - idealna.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pół metra w tą czy w drugą jest bez różnicy. Żaden urzędnik z lupą planów nie ogląda.

Poza tym inwentaryzacja może zostać wykonana przed ociepleniem.

Czyli Ewa72 niepotrzebnie się martwi, rozumiem że gwarantujesz Ewie72 i innym ze ich obawy są płonne i mogą dać taką warstwę ocieplenia jaka im pasuje, a żaden urzednik PINB nie prawa sie do tego przyczepić. Przecież do planów nie zaglądają i pomiarów nie wykonują. Po prostu idylla.

Hmm. Skoro przy grzaniu gazem te 5cm "zarabia" 50gr/dobę to w sezon zyskasz 100zł. Zwrot po 20 a nie po 70 latach. Jeśli masz 50 lat to inwestycja raczej chybiona. Jeśli 25 - idealna.

Wszystko się zgadza, ale zwrot liczymy wg cen nośników aktualnych, czy ich ceny w przyszłości sie nie zmienią, tego nikt nie zagwarantuje i nalezy założyć ze sie zmienią.

Przy czym wzrost cen mozy być duzo wiekszy niż inflacji. W takim przypadku czas zwrotu znacznie się zmniejszy o ile ? Tej odpowiedzi nie zna nikt. Ceny energii będą rosły

a my jezeli zdecydujemy sie na lepsze ocieplenie będziemy mieli oszczędniejszy dom od samego początku a ewentualne podwyzki mniej nas dotkną niz tych którzy

uwierzyli w nieopłacalność dodatkowego ocieplenia.

Zwiększenie grubości na kazdej ścianie o 5 cm to daje nam zmianę wymiarów o 10 cm, a to jest powyżej dopuszczalnego odstępstwa

a ja nie pisałem że na każdej ścianie ;)

żartowałem ... masz racje ... chyba w przepisie jest 5 cm dla całej budowli ...

Zadzwonię w tygodniu jeszcze do architekta,potem do kierownika i dopytam się każdego z osobna o podstawę prawną tego co mi mówią i dam znać.

Na razie każdy przekonuje o swoich racjach a paragrafu nie mamy żadnego.

Nam niestety przedstawili i jezeli przez to mozemy miec nieodebrany dom to wole odpuscic te 3cm..(pytanie zadane bylo do znajomego Inspektora Budowlanego z Krk oraz tutejszego PINB, pod ktory nalezymy - bo nie uwierzylismy naszemu KierBud).

Arturo, jest problem, poniewaz chcemy w tym roku miec SSO, a narazie nawet nie zaczelismy (no tak, klasc styropian 15cm bedziemy w przyszly roku, ale juz teraz trzeba wiedziec jak wylac fundamety) i nie mam fiu....-wiedzielismy od poczatku o zmianie grubosci styropianu, ale powtorze, ze jak skladalismy dokumenty to KierBud stwierdzil, ze tego nie trzeba zglaszac i wystarczy pozniejszy wpis do dziennika (bo im mniej do adaptacji, tym szybciej dostaniemy pozwolenie..), wiec naszej tu winy zadnej nie bylo - oczywiscie wywiesilismy psy na KB, ale i tak to nic nie pomoglo. Wiem jedno, jeszcze sie nic nie zaczelo, a problemy juz sie zaczely.

Nam niestety przedstawili i jezeli przez to mozemy miec nieodebrany dom to wole odpuscic te 3cm..(pytanie zadane bylo do znajomego Inspektora Budowlanego z Krk oraz tutejszego PINB, pod ktory nalezymy - bo nie uwierzylismy naszemu KierBud).
Ale co Ewa konkretnie przedstawili?Czasami wiele przepisów które nie są jednoznaczne w interpretacji,różne nadzory różnie traktują i w takim wypadku trzeba kopać-może jakiś wyrok sądu jest na którym można się podeprzeć.

Dalej nie mamy konkretnego paragrafu o którym możemy rozmawiać.

ed

to będzie chyba to,przekopałam internet i niestety jakiekolwiek normy są niedostępne bez opłaty

https://sklep.pkn.pl/?a=show&m=product&pid=463551&page=1

Edytowane przez marynata

Jestem po rozmowie z architektem .

Na jego odpowiedzialność mogę zwiększyć z 12 do 15,a on to zaopiniuje w dzienniku budowy jako zmianę nieistotną ze względu na zachowanie odległości od sąsiada.I mam przestać świrować bo on dobrze wie co może jak kwalifikować :o

No i masz babo placek...kierownik budowy tez twierdzi że to zmiana nieistotna.

Arturo, jest problem, poniewaz chcemy w tym roku miec SSO, a narazie nawet nie zaczelismy (no tak, klasc styropian 15cm bedziemy w przyszly roku, ale juz teraz trzeba wiedziec jak wylac fundamety) i nie mam fiu....-wiedzielismy od poczatku o zmianie grubosci styropianu, ale powtorze, ze jak skladalismy dokumenty to KierBud stwierdzil, ze tego nie trzeba zglaszac i wystarczy pozniejszy wpis do dziennika (bo im mniej do adaptacji, tym szybciej dostaniemy pozwolenie..), wiec naszej tu winy zadnej nie bylo - oczywiscie wywiesilismy psy na KB, ale i tak to nic nie pomoglo. Wiem jedno, jeszcze sie nic nie zaczelo, a problemy juz sie zaczely.

spokojnie z budowa zdażycie -ja zacząłem rok temu

23 sieprnia mialem wytyczony budynek i sciagnąłem humus

ok 10 wrzesnia weszla ekipa i robila zbrojenie do płyty fundamentowej

zrobcie spokojnie SSO a przez sime zlozcie papiery do starostwa o zmiene

do wiosny sie wyrobicie , tylko w czasie gdy papiery sa w starostwie CHYBA nic na budowie nie mozna robic - sprawdzcie to

ewa72_krakow buduj domek. Złóż wniosek o zmianę PNB, ocieplisz po decyzji. Chyba że masz za blisko do sąsiada.

U mnie KB powiedział że mogę dać styro tyle ile mi się podoba. Do granicy działki mam 6 metrów z jednej strony, pozostałe, to minimum 12m.

Edytowane przez klaudiusz_x

ale to podobno potrzebne przed wylaniem fundamentow, wiec dlatego tak na goraco...

Zmień materiał z którego budujesz. Np u mnie zmieniając z silikatu na jakiś tani BK teoretycznie dokładam kilka cm styro. Ewentualnie zmień grubość ścian zewnętrznych (w uzgodnieniu z KB) na 18 cm. Zyskasz potrzebne centymetry.

Tylko czy warto?

24cm betonu komórkowego 600 z 12cm grafitowego jest tylko o 0,02 W/m2K gorsze od silikatu 18 cm + 19 cm grafitowego.

Dociepl wszystkie nadproża, stropy, uzyskasz to, czego potrzebujesz.

Przelicz wszystko, może nie warto kombinować?

Edytowane przez klaudiusz_x