pawel_l 29.03.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Jak już pisałem zrezygnowałem z Porothermu i będę murował z ceramicznego pustaka szczelinowego (podobny do MAXa). Ma wymiary 25x18x18wysokość. Klasa 15.W projekcie miałem PH 38 na zewnętrznych i 25 na wewnętrznych - klasa 10. Poradźcie czy teraz murować na grubość ściany 25 czy 18. Przewidziane ocieplenie ok. 13 cm. A może mieszane- zewnętrzne 25 wewnętrzne 18? Będę rozmawiał o tym z kierownikiem budowy ale chcę mieć niezależną opinię. Projektanta nie pytam bo nie rozstaliśmy się szczególnie przyjaźnie (szczególnie z konstruktorem). Acha, wysokość- parter + poddasze użytkowe. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 A nie myślałeś o Maxie 29x22x18 i grubości muru 29cm.Będzie na pewno cieplejsza ściana a koszt chyba niewielki.Uważam że 25cm + 13cm styropian to trochę za mało.Pomyśl o tym.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 29.03.2003 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Jeśli chodzi o ciepło to będzie OK (K ok. 0.25). MAX ma słabą izolacyjność i nie ma specjalnej różnicy między 25 i 29. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 29.03.2003 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Jeśli chodzi o ciepło to będzie OK (K ok. 0.25). MAX ma słabą izolacyjność i nie ma specjalnej różnicy między 25 i 29. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodzio 2003 29.03.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Ja słyszałem,że ściana nośna nie może być cieńsza niż 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 29.03.2003 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Właśnie, jak grube mają być ściany z maxa? My chcemy mieć trójwarstwowe max-wełna-cegła lub półpustak + tynk. Ale architekt nast strasznie namawia na dwuwarstwowe, aby ściany nie były za grube. Twierdzi, że przy półmetrowych ścianach będzie w domu ciemno; a jak powiększymy okna, to na co nam ciepłe ściany, skoro i tak wsszystko wyjdzie tymi okani. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 30.03.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 Joasia - popieram architekta. Sam wybrałem ścianę dwuwarstwową z Maxa, mur o grubości 29 cm. Później będzie to ocieplone wełną lub styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 30.03.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 1.Później - to znaczy można to zrobić w następnym sezonie? My chcielibyśmy w tym roku postawić stan surowy otwarty i poczekać do następnego roku. Czy można ocieplenie zrobić w przyszłym roku? Czy wtedy znowu trzeba będzie odsezonować dom?2. A czy ściana dwuwarstwowa ocieplona wełną jest paroprzepuszczalna? Chodzi mi o to, czy klej, na który się mocuje wełnę, przepuszcza parę? I czy na zewnątrz można dać wtedy tynk paroprzepuszczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 31.03.2003 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 1. Tak2. Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 31.03.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 po pierwsze ściana nośna może być cieńka tzn 18cm ale, zależy to od obciążenia (strop, dach) ale to powinien przeliczyć projektant.po drugie przy ociepleniu 13cm jest praktycznie bez różnicy czy warstwa nośna jest 18 czy 25, współczynnik U jest prawie taki sam.po trzecie ściany wewnętrzne nośne muszą być szersze bo przenoszą obciążenia dwuch stropów tam na pewno 25 lub więcej (też winien przeliczyć projektant)po czwarte przy grubości 18 robienie bruzd na instalacje jest utrudnione (nie wolno kuć) polecam ścianę 25 + ocieplenie. do Joasi projektant ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 31.03.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Podobno Maxy mozna stawiac w poprzek tak ze grubosc wynosi Max 18,8cm, styropian 12cm, polmax 8,8cm - razem ponizej 40cm. Nie jest to straszna grubosc sciany a zalety w stosunku do scian dwiwarstwowych sa duze. Ja wolalbym stawiac sciane 3 warstwowa. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 31.03.2003 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Podooobno mozna na 19 cm stawiac Maxa. Podobno mozna zrezygnowac z pełnego deskowania pod dachowką. Tak tez myslalem. Skutek byl taki, że Maxy zakupilem 288*188*220, aby je ustawic nowomodnie na 19cm. Konstruktor i przyjaciele budowlancy z doswiadczeniem wybilimi ten pomysl z glowy. Wlasnie ze wzgledu na wiotkosc sciany i ryzyko z tym związane przy domu o wysokosci 9m. Tak wiec wymienilem pustaki za doplatą na UNI 250*188*220. Buduje sciane trojwarstową 25cm + welna + pustka pow + pustak DZ 9. Pustaki Cerabud klasa 15. Eksperymentowanie pozostawcie sąsiadom. Metoda lekka mokra (pustak + ocieplenie + tynk cienkowarstwowy na siatce)jest dobra, szczegolnie gdy male dzieci bawią sie wokol domu pilką lub rowerkiem, albo taczkami. Dziure w elewacji jest trudno usunąć, ale dla chcącego nic trudnego, zawsze mozna otynkowac calą scianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 31.03.2003 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Dziwne, U mnie w projekcie jest max w poprzek + ocieplenie.Projekt ma przeliczenia konstrukcyjne pod ten typ ściany.Wiem że budowlańcy często sugerują to co dla nich jest wygodne.Nie sądzę by taka ściana była "słaba" konstrukcyjnie jak twierdzisz. Uległeś po prostu czyjejś opinii. Popytaj kilku innych "fachowców" a przekonasz się że opinie mogą być diametralnie inne.Mnie w takich sprawach przekonuje jedno. Archiekt (konstruktor) odpowiada za obliczenia wytrzymałościowe i tego typu grube fuszerki wyklucza z zapasem dla swojego dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 31.03.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Pustak makx został skontruowany do układania go w ścianie o grubości 29cm inne położenie jest nie zgodne z założeniami budowy maxa. Proszę popatrzeć jak układają się szczeliny powietrzne przy prawidłowym położeniu i co się będzie działo przy innym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 31.03.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 KrzysiekS,A ile wełny dajesz? A czy ktoś stosował glify wokół okien? Czy to pomaga znacząco rozjaśnić wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.04.2003 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Adamosie48szczeliny w pustaku są po to aby zwiększyć izolacyjność takowego i oczywiście równoległe ułożenie w ścianie zwiększa ją, ale przy ociepleniu warstwą 13 lub 15 nie ma to żadnego znaczenia. natomiast poprzeczne szczeliny poprawiają akustykę ściany dlatego budowanie z maxa 19 nie jest żadnym błedem i nic się nie dziejeJoasiaJa na Maxa 19 dałem 15 cm ocieplenia, i stosowałem glify, bardzo sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.04.2003 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Dostałem potwierdzenie od producenta pustaków, że spokojnie można zrobić wewnętrzną ścianę nośną na 18 cm. Tylko tam gdzie będą się opierały końce dwóch belek Terrivy (ściana w osi budynku) dam 25 ze względu na długość podparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 01.04.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Oczywiscie że mozna robić rózne formy ,ale optymalna będzie zawsze ta którą produceńci zakładali przy projektowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Januszku,Wybacz moją ignorancję (dopiero zaczynamy), ale niedawno ktoś tu pisał, że w ścianie nośnej 19 cm nie można kuć bruzd pod instalacje. W domyśle: bo się zawali. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 01.04.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 To byłam ja.Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts