Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubo?? ?ciany z MAXa

Recommended Posts

Jak już pisałem zrezygnowałem z Porothermu i będę murował z ceramicznego pustaka szczelinowego (podobny do MAXa). Ma wymiary 25x18x18wysokość. Klasa 15.

W projekcie miałem PH 38 na zewnętrznych i 25 na wewnętrznych - klasa 10.

Poradźcie czy teraz murować na grubość ściany 25 czy 18. Przewidziane ocieplenie ok. 13 cm. A może mieszane- zewnętrzne 25 wewnętrzne 18? Będę rozmawiał o tym z kierownikiem budowy ale chcę mieć niezależną opinię. Projektanta nie pytam bo nie rozstaliśmy się szczególnie przyjaźnie (szczególnie z konstruktorem). Acha, wysokość- parter + poddasze użytkowe.

Paweł

A nie myślałeś o Maxie 29x22x18 i grubości muru 29cm.Będzie na pewno cieplejsza ściana a koszt chyba niewielki.Uważam że 25cm + 13cm styropian to trochę za mało.Pomyśl o tym.

Pozdrawiam Krzysztof

Właśnie, jak grube mają być ściany z maxa? My chcemy mieć trójwarstwowe max-wełna-cegła lub półpustak + tynk. Ale architekt nast strasznie namawia na dwuwarstwowe, aby ściany nie były za grube. Twierdzi, że przy półmetrowych ścianach będzie w domu ciemno; a jak powiększymy okna, to na co nam ciepłe ściany, skoro i tak wsszystko wyjdzie tymi okani. Co radzicie?

1.Później - to znaczy można to zrobić w następnym sezonie? My chcielibyśmy w tym roku postawić stan surowy otwarty i poczekać do następnego roku. Czy można ocieplenie zrobić w przyszłym roku? Czy wtedy znowu trzeba będzie odsezonować dom?

2. A czy ściana dwuwarstwowa ocieplona wełną jest paroprzepuszczalna? Chodzi mi o to, czy klej, na który się mocuje wełnę, przepuszcza parę? I czy na zewnątrz można dać wtedy tynk paroprzepuszczalny?

po pierwsze ściana nośna może być cieńka tzn 18cm ale, zależy to od obciążenia (strop, dach) ale to powinien przeliczyć projektant.

po drugie przy ociepleniu 13cm jest praktycznie bez różnicy czy warstwa nośna jest 18 czy 25, współczynnik U jest prawie taki sam.

po trzecie ściany wewnętrzne nośne muszą być szersze bo przenoszą obciążenia dwuch stropów tam na pewno 25 lub więcej (też winien przeliczyć projektant)

po czwarte przy grubości 18 robienie bruzd na instalacje jest utrudnione (nie wolno kuć)

polecam ścianę 25 + ocieplenie.

do Joasi

projektant ma rację.

Podooobno mozna na 19 cm stawiac Maxa. Podobno mozna zrezygnowac z pełnego deskowania pod dachowką.

Tak tez myslalem. Skutek byl taki, że Maxy zakupilem 288*188*220, aby je ustawic nowomodnie na 19cm.

Konstruktor i przyjaciele budowlancy z doswiadczeniem wybilimi ten pomysl z glowy. Wlasnie ze wzgledu na wiotkosc sciany i ryzyko z tym związane przy domu o wysokosci 9m. Tak wiec wymienilem pustaki za doplatą na UNI 250*188*220.

Buduje sciane trojwarstową 25cm + welna + pustka pow + pustak DZ 9.

Pustaki Cerabud klasa 15.

Eksperymentowanie pozostawcie sąsiadom. Metoda lekka mokra (pustak + ocieplenie + tynk cienkowarstwowy na siatce)jest dobra, szczegolnie gdy male dzieci bawią sie wokol domu pilką lub rowerkiem, albo taczkami. Dziure w elewacji jest trudno usunąć, ale dla chcącego nic trudnego, zawsze mozna otynkowac calą scianę.

Dziwne,

U mnie w projekcie jest max w poprzek + ocieplenie.

Projekt ma przeliczenia konstrukcyjne pod ten typ ściany.

Wiem że budowlańcy często sugerują to co dla nich jest wygodne.

Nie sądzę by taka ściana była "słaba" konstrukcyjnie jak twierdzisz. Uległeś po prostu czyjejś opinii. Popytaj kilku innych "fachowców" a przekonasz się że opinie mogą być diametralnie inne.

Mnie w takich sprawach przekonuje jedno. Archiekt (konstruktor) odpowiada za obliczenia wytrzymałościowe i tego typu grube fuszerki wyklucza z zapasem dla swojego dobra.

Adamosie48

szczeliny w pustaku są po to aby zwiększyć izolacyjność takowego i oczywiście równoległe ułożenie w ścianie zwiększa ją, ale przy ociepleniu warstwą 13 lub 15 nie ma to żadnego znaczenia. natomiast poprzeczne szczeliny poprawiają akustykę ściany dlatego budowanie z maxa 19 nie jest żadnym błedem i nic się nie dzieje

Joasia

Ja na Maxa 19 dałem 15 cm ocieplenia, i stosowałem glify, bardzo sobie chwalę