Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana projektu oraz sprzedaż projektu gotowego

irreality

Recommended Posts

Dwa tematy - poniekąd powiązane:

Tytułem wstępu: Kupiłem działkę. Poprzedni właściciel przygotował sobie już wszystko do budowy (działka uzbrojona, projekt domu i przyłączy, uzgodnienia itp.) ale jej nie rozpoczął. Całą jego dokumentację kupiłem w cenie działki - bo jemu i tak już nie potrzebna. Otrzymałem jego warunki zabudowy oraz pozwolenie na budowę.

Teoretycznie więc po zgłoszeniu zmiany inwestora mógłbym rozpocząć.

Problem w tym, że nie chcę budować wg. tego projektu. Za duży i "nie taki".

Zdecydowałem się na inny typowy projekt (Murator M04a "Wspaniały" - http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=311&IdKolekcji=) i ten projekt, praktycznie bez przeróbek mi odpowiada.

Wymyśliłem taki scenariusz:

- zmiana inwestora na istniejącym pozwoleniu na budowę

- zakup projektu M04a i adaptacja do działki

- zgłoszenie zmiany projektu ("podmiana" domku ;))

Oczywiście wszystko przed jakimkolwiek rozpoczęciem prac.

Czy to ma sens? Czy lepiej przepisać warunki zabudowy (czy one są wciąż ważne skoro wydano pozwolenie na budowę?) i wystąpić o pozwolenie na budowę według nowego projektu?

Drugi temat to ten istniejący projekt - jest typowy - ze studia MTM. Ale nieco przerobiony (kosmetyczne zmiany oraz garaż wydłużony o pom. gospodarcze), zaadoptowany do działki i ostemplowany.

Czy mam prawo go sprzedać "na rynku wtórnym"? Czy ktoś kupujący taki projekt (z naniesioną bezużyteczną adaptacją) będzie miał jakikolwiek pożytek?