rachell 18.08.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam! Dnia 26 sierpnia 2003 roku od gminy nabyłam nieruchomość. Obecnie zmuszona jestem ją sprzedać, jednak w akcie notarialnym mam zapis następującej „ gmina sprzedaje nieruchomość w trybie przepisów z dnia 24 czerwca 1994 roku o własności lokali(Dz. U. Nr 85, poz. 388 z późniejszymi zmianami ) oraz art. 37 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. Nr 115 poz. 741 z późn. zm.) „Kupujący oświadczyli, że w przypadku zbycia lub wykorzystania nieruchomości będącej przedmiotem tego aktu przed upływem 10 lat, licząc od dnia jej nabycia, na inne cele niż wymienione w art.68 ust.1 pkt 1-3 lub wykorzystania tej nieruchomości przed upływem 5 lat od dnia jej nabycia na inne cele niż wymienione w art.68 ust. 1 pkt-7 zobowiązują się- na żądanie Gminy – zwrócić tej Gminie kwotę równą bonifikacie (1.709,75 zł) udzieloną im przy zakupie przedmiotowej nieruchomości po jej waloryzacji”.Proszę o dokładną interpretację tego zapisu, a także z jakimi kosztami muszę się liczyć przy zbyciu tej nieruchomości.(a może można w jakiś sposób ominąć ten zapis?) Z góry dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/59693-pomoc-w-interpretacji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 18.08.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Zapis w umowie jest podobny do przepisu z art.68 ustawy o gospodarce nieruchomościami, ale wygląda na to, że pomija obecnie obowiązujące wyjątki. Niżej cytat: "2. Jeżeli nabywca nieruchomości zbył nieruchomość lub wykorzystał ją na inne cele niż cele uzasadniające udzielenie bonifikaty, przed upływem 10 lat, licząc od dnia jej nabycia, a w przypadku nieruchomości stanowiącej lokal mieszkalny przed upływem 5 lat, jest zobowiązany do zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikacie po jej waloryzacji. Zwrot następuje na żądanie właściwego organu.2a. Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku zbycia: 1) na rzecz osoby bliskiej; 2) pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego; 3) pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego i Skarbem Państwa." Być może uda się ominać zwrot bonifikaty na podts. punktu 1. Niżej definicja ustawowa osoby bliskiej: "należy przez to rozumieć zstępnych, wstępnych, rodzeństwo, dzieci rodzeństwa, małżonka, osoby przysposabiające i przysposobione oraz osobę, która pozostaje ze zbywcą faktycznie we wspólnym pożyciu" Waloryzacja bonifikaty następuje na podstawie wskaźników zmian cen nieruchomości publikownych w Monitorze Polskim przez Prezesa GUS. Niestety nie mam dostępu tych komunikatów GUS, może poszukaj na stronach Ministerstwa Budownictwa lub GUS Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/59693-pomoc-w-interpretacji/#findComment-1313621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts