Smok 08.04.2003 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Snow, coś mi się zdaje, że nie zachęcisz nikogo do działania tymi słowami. Jesli dbasz o środowisko, pochwal się, daj przykład, może ktoś pomyśli sobie "kurcze ludzie dbają to i ja..." Zapraszam do dyskusji i dawania przykładów. Myślę, że ochrona środowiska nie jest Ci obca.Szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 08.04.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 W miejscowości, w której kupiliśmy działkę, pojemniki na różne śmieci stoją i widzę, że ludzie wrzucają to co powinni. I nie wiem czy tam się płaci za wywóz. Za to we wspólnocie, w której wcześniej mieliśmy mieszkanie, była segregacja i wywóz wysegregowanych pojemników był darmowy. Oczywiście trzeba było kłódki zawiesić na pojemniki, bo "kulturalny" naród wrzucał śmieci przemysłowe np. do papieru. magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 10.04.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 ochrona środowiska nie jest mi obca...nawet wykształcenie mam po tym kierunku...moje słowa nie mają na celu zachęcanie kogokolwiek do działania - ochronę środowiska powinni mieć wszyscy we krwi od małego...zaczynać od wrzucania papierkow od cukierków do kosza a nie koło niego... i roztrząsanie teraz czy powinno być tak czy inaczej, ze prawo jest niedoskonałe itd nic nie zmieni...nie powinno sie palić PET^ami ani oponami w piecu, powinno sie ograniczyć ilość odpadków w swoim domu - a nie tylko zwalać wszystko na niedoskonałość prawa... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 10.04.2003 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Święta prawda, Snow, ale jak propagować, krztałcić świadomość, czy jeszcze coś, skoro tu na forum jesteśmy kroplą w morzu, a tak, jeśli poprosimy, by ustawiono pojemnik na plastiki w naszej okolicy, to możemy bez krempacji zwrócić uwagę palącemu owe, by wrzucał je do pojemnika. Jeśli jesteś "z branży, podpowiedz co robić by nasza okolica była czystsza i piękniejsza.Szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.04.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Czytam wątek, który mnie również interesuje i muszę przyznać, że wypowiedź Snowa zszokowała mnie: "ilu z was sprzedało złom, składuje makulaturę, plastik? ilu z was ma u siebie kompostownik żeby mieć własny nawóz?? ilu z was podczas remontu zamówiło pojemnik do składowania gruzu?? wiec przestańcie chrzanić o ochronie środowiska zacznijcie lepiej działać... snow " Sądzę Snow, że swoje problemy emocjonalne lepiej rozładowywać w inny sposób (nie na forum).Na Twoje pytania odpowiem tak: sprzedaję złom, makulaturę i plastik staram się wrzucać do odpowiednich pojemników, mam kompostownik, a gruzu każdą ilość zużyję do utwardzenia drogi.W tym wątku wypowiadają się ludzie którym (tak mi się wydaje) leży na sercu problem ekologii. Od samego gadania nie będzie czyściej w rzekach, czy mniej śmieci ale taka wymiana informacji z pewnością naszej przyrodzie nie zaszkodzi.Pisaliście o nieszczelnych szambach, sam wiem, że na wsiach jest tego dużo. Ostatnio w rozmowie z urzędnikiem gminy dowiedziałem się że we wsiach gdzie założono wodociągi, niektórzy gospodarze robią szamba ze studni!!! Czy ktoś z Was orientuje się jakie służby powinny zająć sie tą sprawą?Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 14.04.2003 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 moja wypowiedz miała na celu tylko jedno...niestety nie da sie skutecznie w naszym kraju zmusić obywatela do czegokolwiek za pomocą samego prawa...jeśli nawet będą przepisy zakazujące np. palenia zużytych opon to i tak bedą ludzie którzy to zrobią z przyjemnością...sama zmiana prawa nie wystarczy,,,ochrona środowiska znajdzie w polsce uznanie w polsce dopiero wtedy gdy będzie sie ona OPŁACAĆ...bo mnie się opłaca oddać te parę kilo złomu stalowego i aluminiowego - te kilkanaście złotych idzie na worki na śmieci albo środki czystości.. i proszę nie mylić OCHRONY ŚRODOWISKA z EKOLOGIĄ...to 2 rózne sprawy... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 14.04.2003 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 aha...smok - dzieki za szacunek co robić żeby było lepiej???robić swoje - tj. kompostować odpadki organiczne, nie wyciągać zrywek z supermarkety na kilogramy tylko chodzić ze swoimi reklamówkami (lub innymi torbami)powiecie że to za mało bo od tego nie będzie czyściej...niestety - prawa termodynamiki stosują sie też to śmieci - nakład pracy na zrobienie nieporządku jest nieporównywalnie mały w porównanie do nakłądu pracy zużytego na zrobienie porządku... od tego powinno się zacząć... co roku dzwonie do straży miejskiej żeby zgłosić nieporządek w parku... i w tym roku też tak będzie,,,:/ snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.04.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Ma - może w szkołach w USA uczą o 4 komorowych pojemnikach, ale tak poza tym to jedna wielka padaczka. Tylu śmieci co tu nie produkuje się nigdzie, a koszów do których opróżnia się te komory też nigdzie nie zauważyłem. Snowdarf - choć z Twoim początkowym tonem się nie zgadzam (jak śledzisz Forum, to wiesz dlaczego), to zgadzam się z sugestią, żeby ograniczać śmiecenie. No więc kolejny przykład z mojego życia: jadąc na zakupy mam w bagażniku skrzyneczkę i zamiast do tych plastikowych jednorazówek wkładam wszystko do skrzyneczki. Nie lata po bagażniku, a ja się czuję lepiej nie wyrzucając ich potem Wiem, że nawet w Polsce opracowano technologię robienia rozkładalnych naczyć jednorazowych. Nawet więcej - można je było po użyciu schrupać . Ciekawe czemu ich nie widać? Cena? To jest akurat to miejsce, gdzie może warto wprowadzić przepisy. Każde opakowanie szklane, plastikowe, puszki, itp. powinno mieć kaucję, a te rozkładalne powinny być zwolnione jeszcze z podatku. Ile to rzeczy możnaby w nie pakować i rolnicy nie czekaliby na ustawę o biopaliwach tylko by sadzili odpowiednie roślinki, a potem tłukli chrupiące jednorazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 14.04.2003 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 frankai - oczywiście - mówiłem że OCHRONA ŚRODOWISKA powinna sie opłącać żeby była skuteczna...przecież są takie technologie czeste ekologicznie - ale koszty ich wprowadzenia są tak wielkie że po prostu stają sie na dłuższą mete nieoplacalne - to samo dotyczy naszych starych przyzwyczajeń - po co mam płacić za wywóz gruzu czy starej lodówki skoro można ja wypieprzyć za płot albo do lasu???takie myślenie urodziło sie przez ostatnie 50 lat i niestety tak jest dalej... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 18.04.2003 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 I znalazłem pojemniki na plastik i szkło na drodze z budowy do miasta. Nieomieszkałem skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 22.04.2003 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 najlepsze jest to że ludziom wybitnie problematyka ochrony środowiska ( nie zbluźnię i nie powiem - ekologia ) wybitnie nie leży... przecież jadąc dowolną droga przecinajacą las możne częściej zobaczyć PETa niż trawe... a ludziom to nie przeszkadza...nie przeszkadza im nawet balagan i śmieci tuz koło własnej posesji...(a są i tacy którzy u siebie mają wysypoisko i sa zadowoleni)... na to niestety nie ma rady... snow PS. pozostaje tylko dzwonić do straży miejskiej i interwencja...albo samemu za grabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.05.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Pierwszą "inwestycją" zrobioną na działce był kompostownik. Efekt - kompost wspaniały wszystko rośnie jak na drożdżach. Toaleta turystyczna z ekologicznymi płynami oprózniana tam gdzie trzeba. Z działki wywiozłem na wysypisko wszystkie śmiecie własnym samochodem bo w gminie nie ma transportu. Nie ma pojemników na odpadki! Okoliczni mieszkańcy wyrzucają śmiecie gdzie popadnie! Za każdym razem zbieram z okolicy puszki po piwie, butelki plastikowe i inne smiecie. Na szczęście ostatnio po wielu interwencjach gmina usunęła nielegalne wysypisko, ale mam obawy, że powstanie na nowo. Wiele czasu upłynie nim nasze społeczeństwo zrozumie, że odpadki należy posegregować i wywieźć, a nie rozrzucać. Niestety niektóre podwórka wyglądają jak wysypiska. Nie tracę jednak nadzieji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 20.06.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Do tych co uważają ,że mozna dzwonic do strazy miejskiej. Mieszkam w 400 tys mieście , osiedle na wylocie , pod lasem - naprawdę ładne. Tylko zimą snują sie po nim dymy od rana do rana. I moze dymić jak z fabryki , a straż na pewno nic nie zrobi . Bo nie ma prawa . I , niestety , obawiam się , że do czasu gdy to ,czym palimy nie będzie tańsze to gaz czy olej op. zawsze przegrają ze śmieciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.06.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2003 Nazwisko i imie nie znane Redakcji.Przy ulicy w odpowiednich miejscach ustawione elegancko pojemniki na "plsitk", "szkło", "papier", mówię do sąsiada brakuje mi tu pojemnika na metale, a no na to "wal" metale razem obojętnie gdzie, jak to mówie przecież to ma być segregacja, on na to , też tak początkowo myślałem ale jak zobaczyłem jak wysypują te pojemniki na jedną wywrotke to natychmiast spytałem co sie dzieje, wytłumaczli mi że segregować to oni będą u siebie w firmie.Koniec.PS. Może to dobry sposób na więcej miejsc pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts