KSERO 01.09.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 U mnie białe na cienkich nóżkach, a i chyba jeszcze pieczarki czasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 07.09.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Jest. Posadzić las. Jaka jest definicja lasu? 3 drzewa straczy? Znajomy ukopał świerka z lasu (a fe!) i przyniósł z grzybnią. Ale ja też chciałabym jakoś pomóc lasowi wejść do mojego ogródka. Na razie zagajnik brzozowy jest, ale grzyby jakoś nie maszerują więc, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 07.09.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Na podwórku u moich rodziców co roku zbieramy opieńki. Rosną nie tylko w korze, którą obsypaliśmy wszystkie iglaki , ale również w trawie. Największy zbiór to 10 litrowe wiaderko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.09.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 No i nie ma się z czego cieszyć. To niby saprofit, a tak naprawdę pasożyt fakultatywny. W latach mokrych obficie owocnikuje i jest mało agresywna, w lata suche natomiast atakuje osłabione suszą drzewa i krzewy- zarówno liściaste, jak i iglaki. A zaatakowane zamiera bezpowrotnie i lekarstwa na to nie ma. Ma swój udział, i to znaczny w zamieraniu górskich świerczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 08.09.2007 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 U mnie czasami teściowa przychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.09.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Czy to jadalne borowiki? omglony czy szatański?????? Pierwszy raz znalazłam takie grzyby i nie wiem co z tym zrobić...Proszę, może ktos z Was zna się na odmianach? http://images27.fotosik.pl/79/8408d28976cc6e88m.jpg http://images23.fotosik.pl/78/72dd537c841a5eaem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.09.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ha..Gdyby jeszcze pusta noga i obwódka na trzonie, to podobne do piaskowca modrzaka, ale tylko podobne.Wygląda na B. junquilleus- borowika żonkilowego, dość rzadki u nas. Jadalny.Głowy nie dam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.09.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ja, też Ale bardzo dziękuję Mirku, za próbę identyfikacji. Pierwszy raz takie znalazałam. Borowiki brunatne, szlachetne, zajączki, sitarze, ceglastopore - znam i te już przerobiłam. A to dziwo ze zdjęć - najpier wylądowało w kuble - bo kolor kapelusza nie taki, nózka na górze żólta , a na dole z czerwoną siatką ( jak u borowika ponurego) ale NIE SINIEJE ! i nie jest gorzki. Potem wyjęłam - bo niby nóżka czerwieniejąca do dołu ale pory zółte, po dotknięciu siniejące, a trzon - po przekrojeniu jasny beż i lekko szarzejący, ale nie siniejący do granatu , czyli omszony??? a może trujący grubotrzonowy??? Ech, szkoda...bo chyba z tej niepewności wyladują w kuble. A to cała micha, z godzinnego spaceru z psami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.09.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Jeśli nie sinieje, to żonkilowy odpada. Stawiam na grubotrzonowy- B. calopus. Rzadki, częściej występuje w południowej Polsce, szczególnie w obszarach górskich. Niejadalny, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.09.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Dziękuję Mirku za pomoc. Kolezanka rozpoznała " koźlaka - siniaka". Chyba. Za duża niepewność, więc nie będę ryzykowała wytrucia rodziny - już wywaliłam " niepewne" grzybki mam kolejną nauczkę, by nie zbierać, tego czego nie umiem rozpoznać Dzięki bardzo -ZNOWU !!! z deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.09.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Kożlarz to to nie jest. Łatwiej coś powiedzieć, jak się to ma w ręku. A co do borowika szatańskiego- szansa na jego znalezienie u nas jest równa wygranej w Totka. Osobiście (a dużo grzybów zebrałam w różnych stronach naszego pięknego kraju) spotkałem raz- pod Poczdamem, jeszcze w NRD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 12.09.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dziękuję Mirku za pomoc. Kolezanka rozpoznała " koźlaka - siniaka". Chyba. Za duża niepewność, więc nie będę ryzykowała wytrucia rodziny - już wywaliłam " niepewne" grzybki mam kolejną nauczkę, by nie zbierać, tego czego nie umiem rozpoznać Dzięki bardzo -ZNOWU !!! z deszczu Haniu popieram decyzje. Osobiście mam zasadę, że jak nie jestem pewien grzyba to nie konsumuje. Natomiast nasz koleżanka zbiera wszystko, potem identyfikuje to z atlasem ..... Kiedyś dostaliśmy od niej koszyk grzybów (niby maiły być opieńki), oczywiści nie spodobały mi się i wylądowały w koszu. Na drugi dzień przerażona wpadła do nas z zapytaniem czy nie konsumowaliśmy, bo sprawdziła i stwierdziła że niejadalne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.09.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Na forum grzybiarzy, znalazłam. Borowik grubotrzonowy, niejadalny Trujący surowy, w połączeniu z alkoholem. Może podlać je wódka i zostawić ślimakom ????????? http://www.bio-forum.pl/messages/33/58524.jpg http://www.bio-forum.pl/messages/33/14542.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 12.09.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Stawiam na grubotrzonowy- B. calopus. Więc znów bezbłędne rozpoznanie Mirka. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.09.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Na forum grzybiarzy, znalazłam. Borowik grubotrzonowy, niejadalny Trujący surowy, w połączeniu z alkoholem. Może podlać je wódka i zostawić ślimakom ????????? http://www.bio-forum.pl/messages/33/58524.jpg http://www.bio-forum.pl/messages/33/14542.html Piwem.. do piwa lezą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 03.10.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Nie znam nazw większości tych grzybów, które u mnie rosną, znający sie powiedzieli mi, że są wśród nich maślaki. Pomożecie mi rozpoznać resztę ? 1: http://images23.fotosik.pl/94/0aa7e0f45b6d699c.jpg 2: http://images27.fotosik.pl/94/d996b785a5798570.jpg 3: http://images27.fotosik.pl/94/ed292fabd037bcd3.jpg 4: http://images30.fotosik.pl/94/e226ac4066eee555.jpg 5: http://images26.fotosik.pl/93/b45b0c759fb6d74e.jpg 6: http://images29.fotosik.pl/94/eca74358197e3f74.jpg 7: http://images11.fotosik.pl/85/a5bcefbd4d1fb54d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 03.10.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Maslaki to 2,3,4 foto reszta to byle co. a u mnie sa maślaki, sowy i cudownie smaczne rydze- miałam pół wiaderka. pyszności a juz prawie zapomniałam o nich, że takie grzyby są w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.10.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 5 też jadalna, smaczna nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 03.10.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A co to za grzyb/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.10.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Purchawka. Jadalne oczywiście młode, później to trudno, bo strasznie się kurzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.