Gość 29.03.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Witam,czy ktoś wie coś na temat gotowych domów jednorodzinnych z modułów przestrzennych budowanych na działce klienta? Znalazłam w sieci ofertę firmy BUMA FREE-DOM, ale mało tam szczegółów, są mało czytelne zdjęcia, piszą, że "BUDYNKI WYKONYWANE są "POD KLUCZ" WRAZ Z ELEWACJAMI, STOLARKĄ OKIENNĄ I DRZWIOWĄ, INSTALACJAMI WODNĄ, KANALIZACYJNĄ, ELEKTRYCZNĄ, OGRZEWANIEM, POKRYCIEM PODŁÓG, MALOWANIEM ŚCIAN I FLIZOWANIEM ORAZ WYPOSAŻENIEM W BATERIE, WANNY, UMYWALKI ..."Zaletą ich jest niewątpliwie krótszy czas budowy i niższa cena, ale nie wiem jaka jest ich jakość, jak one właściwie wyglądają ?Czy takie budowanie ma sens?pozdrawiamMaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 29.03.2003 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 jak masz forsę do wyrzucenia to korzystaj. Wszak żadna firma nie jest instytucja charytatywną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2003 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Nie mam forsy do wyrzucenia, niestety,i nie mam też czasu ani zdolności aby nadzorować budowę.Pozostaje kupno nowego (zbyt drogo i nie wiadomo jakie ma wady)albo budowanie "pod klucz". Nie wiem, czy jest jeszcze inna możliwość???Firma ładnie motywuje, żePRZY PRODUKCJI SERYJNEJ MOŻNA OSIĄGNĄĆ DUŻO NIŻSZE CENY ZAKUPU MATERIAŁÓW ZE WZGLĘDU NA ICH ZNACZNĄ ILOŚĆ. UTRZYMANIE PLACU BUDOWY JEST RÓWNIEŻ NIEPORÓWNYWALNIE TAŃSZE, GDYŻ BUDOWA TRWA TYLKO JEDEN MIESIĄC, CO BARDZO POWAŻNIE OBNIŻA KOSZTY DOZORU MIENIA, ORAZ KOSZTY DOZORU TECHNICZNEGO...itd itd ale jak to wygląda w praktyce??? to jest pytanie.Czy nikt nie budował takiego domu?, a może ktoś ze znajomych? Proszę o wszelkie informacje.Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 czy naprawdę nie ma na forum nikogo, kto budowałby dom jednorodzinny z modułów przestrzennych??? lub chociaż widział taki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 31.03.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 jaki jest adres tej firmy... tez chcialbym poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 31.03.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 ja jednak w nic takiego nie wierze. wez pod uwage, ze nawet jak kupujesz tani samochód-zbyt tani, to sprawa jest bardzo podejrzana. Tak samo jest z domem a pieniądze duzo większe. Autko mozesz zawsze sprzedać jakiemuś naiwniakowi, ale domu tak łatwo nie sprzedaz... ale podaj adres ich strony... chetnie sobie poczytam, co oni tam proponują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 adres firmy jest następującyhttp://www.buma.com.pl/freedom/informator.html nic więcej nie wiem o tej firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 31.03.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 dlatego, sprawdz ja bardzo dokładnie. zlokalizuj domy jakie wybudowali, porozmawiaj z ludkami którzy mieszkają w takich domach, pogadaj z wykonawcami (robotnikami) , a nie w biurze, bo tam zawsze ci powiedza ze sa najlepsi. Jeśli naturalnie jestes zainteresowany ich ofertą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Darth_Maul dziękuję,mam taki zamiar, ale firma jest daleko od Warszawy,więc chciałam najpierw popytać na forum, może ktoś coś wie na ich temat???pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 31.03.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Jeśli te ceny są właściwe to gdzieś jest ukryty jakiś chaczyk. Może kiepski materiał. Bądź dodatkowe opłaty przy odbiorze. Ze strony nic dokładnego nie da się dowiedzieć. Trzeba się wybrać do producenta i zobaczyć umowy i inne dokumenty, które podpisujesz z firmą.Ja nie ufam tanim wykonawcom bo mogą być z tego tylko kłopoty.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darth_Maul 31.03.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 popatrzyłem...... ceny nie bardzo róznia się od ceny za m2 domu wykonywanego metodą gospodarczą.Tak więc masz prawie to samo... moze troszke taniej. Jednak nie wiadomo ile tak naprawde wyjdzie w ostatecznym krozrachunku. Nie wiem , cięzko jest mi powiedzieć. Jak chcesz sprawdzic co to jest, to zrób tak jak ci powiedziałem, zobacz gdzie juz coś takiego stoi, jak sie w tym mieszka. ( wycieczka do Krakowa moze byc ciekawa). A poza tym nie mają zbyt wiele ofert na domy... raptem kilka projektów i to dosyć charakterystycznych, nie wszystkim sie mogą takie domy podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.03.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ostrożnie !!! Każdy zachwala swój produkt jak tylko może najlepiej. Do mnie nie przemawia argument, że ze względu na duże ilości materiałów które kupują maja niższe ceny... Ja także uzyskiwałem na swojej budowie rabaty nawet 20%. Weż pod uwagę, że będziesz musiał pokryć koszty działalności tej firmy. Ale najważniejsz sprawa ile w tej technologii kosztuje 1m2. Mój dom kosztować będzie pod klucz jakieś 1000 - 1100 zł m2 bez kosztów działki ale z kosztami mediów i fundamentów. Sądzę, że podobne koszty poniosą i inni forumowicze budujący w tzw. systemie gospodarczym. Przypuszczam, że w proponowanej Tobie technologii fundamenty i zresztą wszystkie prace ziemne musisz wykonać sam. Przypuszczam także, że na Tobie będą spoczywały koszty doprowadzenia mediów, uzgodnień, pozwoleń i wiele, wiele innych. Ponadto wysoce możliwe jest, że nie będziesz miał żadnego wpływu na dobór materiałów z których ten dom będzie wykonany. A nie zawsze co tańsze jest przecież lepsze... Mnie na przykład nie odpowiadają jakościowo panele podłogowe wyceniane w hipermarkecie na kwotę 15 zł m2 a w każdym pomieszczeniu chcę mieć więcej niż 1 gniazdko elektryczne itd......Niemniej sprawdź ile kosztuje m2 w ich propozycji + dodaj swoje koszty.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Dla mnie budowa metodą gospodarczą jest nierealna, niestety,a oni budują "pod klucz" i dają podobno gwarancję na wszystko.Oczywiście trzeba sprawę dokładnie sprawdzić, popytać i obejrzeć to co już stoi.Ale swoją drogą jest to bardzo dziwne, że chociaż budują od 10 lat, jak piszą, to nikt na forum nie zetknął się praktycznie z ich domami.pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 31.03.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Firma BUMA jest dosyć dużą krakowską firmą.Z tego co wiem buduje w Krakowie kilka domów wielorodzinnychw systemie szkieletu stalowego.Podobno kilka lat temu jeden z ich domów rozłożył się w trakcie budowy ale być może to tylko plotka.Z tego co wiem to w cenie m2 jest także wykonanie piwnicy przez BUMĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Firma dużo obiecuje, piszą, że cena m2 (z Vat) wynosi około 1200zł. Ta cena obejmuje: -Fundamenty -Przyziemie betonowe z oknami aluminiowymi, poziom podłogi parteru 120 cm nad ziemią, izolowane od zewnatrz. -Pokrycie dachu - blacha stalowa ocynkowana powlekana -Elewacja parteru - tynk mineralny i I-szego piętra -drewno malowane -Stolarka okienna i drzwi zewnętrzne - aluminiowe -Drzwi wewnętrze płytowe Porta -Instalacja elektryczna wewętrzna z osprzętem -Ogrzewanie elektryczne z grzejnikami i programatorem tygodniowym -Instalacja wody zimnej i ciepłej z polipropylenu z bojlerem elektrycznym -Instalacja kanalizacji sanitarnej z PCV -Instalacja wentylacji mechanicznej -Sciany i sufity pokryte suchym tynkiem - przygotowane do malowania -Podłogi z betonu keramzytowego przygotowane do pokrycia dowolną wykładziną, panelami podłogowymi lub płytkami. -Biały montaż -Ceny obejmują transport na terenie całego kraju -Ceny obejmują wykonanie projektu budowlanego z przyłączami wod-kan i elektrycznego do 20mb. Obiecują też, że dopuszczona jest pewna modyfikacja na życzenie klienta, np. użytych materiałów. Uwzględniają też dodatkowe elementy w projekcie, np. kominek ..... Nie wiem, czego tu jeszcze realnie brakuje do wykończenia domu???oczywiście oprócz zrobienia podłóg i ścian. Nadal mam nadzieję, że ktoś z forum zetknął się z praktyczną realizacją ich obietnic.pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.03.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Wojto,nie puszczaj plotek na Forum, chyba że masz na ten temat dokumenty. Opluć kogoś bardzo łatwo ...Wszystkim chcącym budować z firmą Buma System z Krakowa mogę jedynie dodać, że firma przygotowuje się do budowy swoich domów w ... Londynie.A w ubiegłym roku, w kraju, wybudowała 428 mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Wojciechu Nitka - można prosić o więcej szczegółów o firmie??M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobbudowniczy 31.03.2003 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Anonimowy !! Z kupnem domu jest podobnie jak z kupnem używanego samochodu. Decyzję powinno się podejmować z pomocą osoby, która nie jest bezpośrednio zaangażowana w sprawę. Wybierając się na jazdę próbną już prawie podjąłeś decyzję (przynajmniej w podświadomości). Mam wrażenie, że Ty już podjąłeś decyzję o skorzystaniu z oferty, tylko szukasz przynajmniej jednej osoby, która utwierdzi Cię w tym przekonaniu. Moim zdaniem mimo wszystko powinienieś przemyśleć sprawę i spróbować zbudować dom. Jeśli w pewnym momencie okaże się, że nie podołasz, to sprzedasz (o ile projet i okolica będą znośne) raczej z zyskiem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobbudowniczy 31.03.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Anonimowy !! Z kupnem domu jest podobnie jak z kupnem używanego samochodu. Decyzję powinno się podejmować z pomocą osoby, która nie jest bezpośrednio zaangażowana w sprawę. Wybierając się na jazdę próbną już prawie podjąłeś decyzję (przynajmniej w podświadomości). Mam wrażenie, że Ty już podjąłeś decyzję o skorzystaniu z oferty, tylko szukasz przynajmniej jednej osoby, która utwierdzi Cię w tym przekonaniu. Moim zdaniem mimo wszystko powinienieś przemyśleć sprawę i spróbować zbudować dom. Jeśli w pewnym momencie okaże się, że nie podołasz, to sprzedasz (o ile projet i okolica będą znośne) raczej z zyskiem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
to_maria 31.03.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts