Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki

orion200

Recommended Posts

Witam.Mam spory dylemat może Wy mi pomożecie.Jak już pisałem we wcześniejszych postach w tym tygodniu jestem na etapie zakupu działki 1100 m w Tomicach koło Góry Kalwarii.Wczoraj byliśmy z żoną u notariusza w celu podpisania umowy przyżeczenia sprzedaży okazało się o czym nie wiedzieliśmy wcześniej że Firma ze statusem spółki z.o.o od której mamy zamiar zakupić działke zakupiła tą działke miesiąc temu na przetargu (jako działke budowlaną o powierzchni 8400 m i teraz są w trakcie podziału na mniejsze średnio po 1100 m) od agencji nieruchomości rolnej co powoduje że agencja nieruchomości rolnej może w ciągu 5 lat odkupić od nas tą działke po cenia za jaką ją sprzedała tak jest w przepisach no i nie ukrywam że troche mnie to zaskoczyło ponieważ nie uśmiecha się mi się sprzedawać coś co kupiłem i wychodziłem po niższej czyli cenie za jaką sprzedała na przetargu.Z tego co już się dowiedziałem to:Agencja nie może sobie tak bez podania przyczyny przyjść i zarządać odkupu działki musi mieć konkretne przeznaczenie dla tego terenu(autostrada,oczyszczalnia ścieków itp...) mam wypis z zagospodarowania terenu i nic takiego tu nie powstanie.Jestem w kropce i mam dylemat czy warto w to wchodzić?Może ktoś zakupił działke od agnecji nieruchomości mienia i wie więcej na ten temat.Prosze o pomoc.

Faktycznie jest taki przepis:

Art.29.pkt. 4 tu podstawa prawna: http://www.anr.gov.pl/pl/article/562

Ale jesli dobrze to rozumie to o tym czy agencja jest zainteresowana pierwokupem dowiesz sie w ciagu miesiaca po zawarciu umowy przedwstepnej u notariusza.

Mialam podobna sytuacje, agencja nie byla zainteresowana pierwokupem.

Co do prawa pierwokupu przez agencję. Z reguły jest tak że agencja nie korzysta z tego prawa jeśli działka ma mniej powierzchni niż 1 ha a cena za metr nie jest zaniżona. Miałem taką sama sytuację. Po spisaniu umowy sprzedaży warunkowej u notariusza idzie zawiadomienie do agencji a ta w ciągu miesiąca odpowiada że nie jest zainteresowana pierwokupem (lub co gorsza jest) albo nie udziela odpowiedzi co jest równoznaczne z nieskorzystaniem z prawa pierwokupu. Przy działkach przeznaczonych pod zabudowę o „standardowej” wielkości ok. 1000 metrów z tego co wiem agencja nigdy nie korzystała z prawa pierwokupu (przynajmniej na moim terenie). Ale nie ma strachu, ten miesiąc można poczekać na decyzję.

Pozdrawiam