Liakon 10.10.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Hehe! beebee, nie wrzucam nic nowego bo nic sie nie zmienia. Na 200% jutro (poniedzialek) maja wchodzic dekarze. Jak im sie ten wyczyn znowu nie uda to pewnie mnie w tym tygodniu dogonicie ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rademenes 12.10.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Witam serdecznie!!!!Buduję Artemidę,Mam duży dylemat... Jestem na etapie tynków wewnętrznych i sufitu podwieszanego.Najwyższa wysokość sufitu na gotowo wychodzi mi 276cm, ale w miejscu sufitu podwieszanego (część salonu, kuchnia, hall, łazienki i sypialnia) będzie już tylko 250cm.Czy to nie za nisko??? Czy sufit nie będzie przytłaczać? Jakie macie doświadczenia w tym temacie?? proszę o zdjęciapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 12.10.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 sypialnia, łazienki będzie OK, natomiast część kuchenno-salonowa może trochę przytłaczać z racji swojej powierzchniu mnie jest 275 i mogło by być jeszcze wyżej w tym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarthVader 13.10.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 sypialnia, łazienki będzie OK, natomiast część kuchenno-salonowa może trochę przytłaczać z racji swojej powierzchni u mnie jest 275 i mogło by być jeszcze wyżej w tym pomieszczeniu Poświęciłem tydzień na rozmowy z projektantami wnętrz. Zdecydowałem się na antresolę w salonie. Strop będzie wylewany ława jest większa o 10cm. Projektant wnętrz całego parteru ok 9000zł. ale warto. później zaprojektuje poddasze. Ściana kolankowa będzie podniesiona o 50cm. To da więcej metrów na poddasze i więcej przestrzeni życiowej w salonie. W końcu to jest dom nie blokowisko. Jakie wasze propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 13.10.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 ale cena za projekt dobry pomysł z podniesieniem ścianki kolankowej, ja jak bym jeszcze raz budował to na pewno o 1 rząd porothermu wyżej bym zrobił, żeby mieć w salonie 3m wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarthVader 13.10.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Mówiąc o podniesieniu ścianki kolankowej to jedna sprawa przestrzeń poddasza a antresola nad salonem to już parę metrów nad głowa w salonie. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 13.10.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 tak, jak przejrzysz wątek było już takie coś robionea ja poddasza nie mam, tzn nieużytkowe, chodziło mi o przestrzeń parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarthVader 14.10.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Przeglądając całe forum (trochę to trwało) właśnie zaczerpnąłem pomysły takie, które mnie interesowały. Zdjęcia z realizacji na pewno prześlę. Jak na dzień dzisiejszy to fundamenty i co ważne zrobiłem sobie piękną drogę 100m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rademenes 15.10.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam!!Czy ktoś z Was zainwestował z w gruntowy wymiennik ciepła i rekuperator??Jakie są koszty takiej inwestycji?? Czy warto??Mnie zaskoczyłya zwłaszcza cena wymiennika gruntowego,wyceniono na ok.50tys.zł (tyle kasy zakopać?)Macie może jakieś tańsze rozwiązania??Buduję Artemidę...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.10.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 50 tyś za wymiennik gruntowy? może pompa ciepła to była?ja u siebie nie robiłem kominów wentylacyjnych, tylko mam w całym domu wentylacje mechaniczną, do której podłączę rekuperatornarazie za przewody i centrale wywiewno-nawiewną wydałem około 4tyś, wentylacja już działa, do tego dojdzie jeszcze koszt wymiennika, chcę Bartosza, koszt jakieś 4tyś. Wszystko robocizna własna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rademenes 15.10.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 50 tyś za wymiennik gruntowy? może pompa ciepła to była? ja u siebie nie robiłem kominów wentylacyjnych, tylko mam w całym domu wentylacje mechaniczną, do której podłączę rekuperator narazie za przewody i centrale wywiewno-nawiewną wydałem około 4tyś, wentylacja już działa, do tego dojdzie jeszcze koszt wymiennika, chcę Bartosza, koszt jakieś 4tyś. Wszystko robocizna własna Dzięki Kulca za podpowiedź! muszę to rozważyć... Nie pomyliłem się ,50tys. ,wg projektantów to najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o GWC, ...niestety nie dla mnie...paranoja! Pompa ciepła ma kosztować ok.33tys. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggawa 16.10.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Rademenes u nas w afrodycie mamy zaprojektowaną instalację pod rekuperator o nazwie Kampmann Indoor, nowoczesny typ rekuperatora jak narazie mało popularny w Polsce ze względu na cenę i konieczność zakupu w Niemczech. Kosztuje ok. 5000 euro i ma funkcję chłodzenia bez konieczności stosowania gruntowego wymiennika. Poczytaj o nim, może lepiej w to zainwestować. Ja zdecydowałam i jak tylko go zamontuję to postaram się coś więcej powiedzieć. Chłodzenie powietrza w nim polega na przechodzeniu powietrza przez mgiełkę (aerozol) wodny, cząsteczki powietrza oddają energię cieplną cząsteczkom wody i w ten sposób znacznie obniża się temperatura powietrza wprowadzona do pomieszczenia. Odpada tu problem wysuszenia powietrza przy typowej klimatyzacji latem. Natomiast zimą przy ogrzewaniu podłogowym (pompa ciepła) wymieniane powietrze jest dodatkowo nawilżane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarthVader 16.10.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 ale po co? panele słoneczne zwracają się po 20 latach a pompa ciepła chyba dłużej. następny problem to sama pompa ciepła nie dogrzeje ci domu, może być stosowana jako urządzenie wspomagające. Pompa ciepła nie jest perpetum mobile i zużywa prąd. Radze się grubo zastanowić nad takim pomysłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.10.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Chłodzenie powietrza w nim polega na przechodzeniu powietrza przez mgiełkę (aerozol) wodny, cząsteczki powietrza oddają energię cieplną cząsteczkom wody i w ten sposób znacznie obniża się temperatura powietrza wprowadzona do pomieszczenia. Odpada tu problem wysuszenia powietrza przy typowej klimatyzacji latem. Natomiast zimą przy ogrzewaniu podłogowym (pompa ciepła) wymieniane powietrze jest dodatkowo nawilżane. Pozdrawiam nie wiem czy widziałaś gdzieś takie urządzenia, klimator to sie chyba zwało, taka alternatywa tańsza klimatyzatora, gdzie powietrze przechodziło przez mgiełkę wodną, efektywność tego czegoś była znikoma, może 1m od urządzenia coś było czuć że jest chłodniej z racji wilgotniejszego powietrzna. Wg mnie wydatek nie opłacalny, jedna zaleta to nawilżanie powietrza, ale za 20tyś, trochę drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggawa 16.10.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Niestety Kulca wiem o czym mówię i to nie jest to o czym myślisz;) to nie jest klimator....... jeszcze upłynie trochę wody w Polscezanim będziemy o tym urządzeniu mówić tak jak w tej chwili o standardowym rekuperatorze...bo to też jest rekuperator tylko takiciut "do przodu". Też o tym wcześniej nie słyszałam...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggawa 16.10.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Dla rozjaśnienia wątpliwości coś z lektury http://www.kampmann.de/produkte_files/downloads/FlyerKLIMANAUTPL.pdf http://www.kampmann.pl/index.php?parent=90&idcat=98&subidcat=98&idlang=3&artikelnummer=559 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.10.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 w zimie piszą że dopływ świeżego powietrza 200m3/h, w wentylacji teoretyczne wymagania to kubatura domu na godzinę, więc np. u mnie 500m3/h, dalej piszą że sprawność odzysku ciepła 80%, zakładam że to przy tych 200m3/h, jak puścisz więcej to sprawność spadniew lecie 400m3/h, w sumie też małorekuperator Bartosza ma 92% przy wydajności takiej jak wymagana (zależne od wielkości samego wymiennika), czyli np 500m3/hjest to rzeczywiście nowość, ale czy okaże się strzałem w dziesiątkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggawa 16.10.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Nie wiem czy będzie to strzał w 10, ale zawsze lubiłam nowości mój fachowiec od instalacji wentylacyjnej robi to od jakiegoś czasu i twierdzi że bomba.... inaczej montuje się kanały wentylacyjne, tzw. anemostaty zlokalizowane w zwykłym rekuperatorze na suficie danego pomieszczenia zajmują się obracaniem powietrza, więc rekuperator musi mieć większą sprawność. W kampmanie czerpnie montuje się dodatkowo (oprócz sufitowych) również w ścianach pomieszczenia, ok. 15 cm od podłogi. Powietrze cyrkuluje inaczej, więc i moc urządzenia jest inna. W praktyce zobaczymy.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggawa 16.10.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 http://img87.imageshack.us/img87/3930/zdjcie1189.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aggawa 16.10.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 gonimy z robotą bo taki widok za płotem w tym tygodniu nas zastał.........uhahaa zima złahttp://img245.imageshack.us/img245/3279/zdjcie1184.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts