Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam wszystkich w to okropne, deszczowe i zimne (przynajmniej u mnie) popołudnie!

I od razu wale z grubej rury… Wiecie co? Chyba potrzebuję wspaaaarciaaaa!!!

Ja wiem, że budowa domu to nie łatwa sprawa. I od początku wiedziałam, że jak baba będę płakać nie raz na budowie z bezsilności, zmęczenia itp. Ale nie przypuszczałam, że będę już ryczeć na pustej działce…

Jak udało mi się kupić działkę 4 km od granic Wrocławia za 1/3 panujących w tej okolicy cen to myślałam, że złapałam Pana Boga za nogi i teraz może być już tylko lepiej. Jak w mistrzowski sposób udało mi się obejść obowiązujący na mojej działce Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego to już byłam pewna w 100%, że nic mnie nie zatrzyma… Miał być cudowny dom na dużej działce z pompą ciepła, ogniwami fotowoltaicznymi, solarami, superinteligentną instalacją i stawem kąpielowym, na którego brzegu miała stać altanka z pomostem… I na planach chyba się skończy bo jakoś zapomniałam uwzględnić w swoich marzeniach wygranej w totka buhahah. A tak serio to właśnie zaczęły się schody w miejscu gdzie nigdy bym się ich nie spodziewała…

Otóż po długim namyśle i wizycie na budowie u BeeBee (za co ogromne dzięki!!!) postanowiłam zrezygnować z i tak małego pokoju przy łazience tworząc tym samym duży salon kąpielowy z „tajemnym” przejściem do sauny/siłowni i pralni, a straty pokojowe odebrać sobie adaptując poddasze. I nagle okazało się, że moja szanowna architekt oświadczyła, iż to niemożliwe. Najpierw mnie zdziwienie totalne wzięło, potem niedowierzanie i od razu odpaliłam, że jak to się nie da jak prawie wszyscy to robią!!! Ze stropem drewnianym, lanym, teriva, ze schodami w wiatrołapie i w miejscu garderoby jak się nie da jak się da!!! A ona na to, że aby zaadoptować to poddasze to trzeba zmienić całą więźbę, cały dach a najlepiej cały dom. No normalnie się wk** zdenerwowałam znaczy się. Mówie jej, że zdaje sobie sprawę z tego, że tam nisko będzie, ale to pokoje dla ewentualnych dzieci, może jakiś gabinet no do codziennego siedzenia jest w końcu salon.. Kobitka pozostała niewzruszona. Do tego mój pomysł o otwartej przestrzeni nad salonem skwitowała tylko krótkim „ale tego się nie da ogrzać”.

Powiem Wam… masakra…

Zmień Panią architekt na lepszy model ;)

I jedyne co mi się ciśnie na usta to: „CHCE KTOŚ KUPIĆ DZIAŁKĘ 2500mkw. 4 KM OD WROCŁAWIA?” Sprzedam w tej samej cenie co kupiłam….

P.S. Jak ktoś myśli (a ja tak myślałam do niedawna), że Afrodyta wygląda jak rezydencja to pojedźcie w odwiedziny do TS147(a warto bo dom z zewnątrz zapiera dech) i zobaczcie jakie pałace stoją koło Niego… Jak wjechałam w jedną uliczkę to myślałam, że już z niej nie wyjadę z wrażenia ;D

Yona

Eeeee tam, nie ma czego zazdroscic, pomyśl sobie że oni te rezydencje będa spłacac przez cale życie a my Afrodyte tylko przez pół.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.....

I tu mam takie skromne pytanie do TS147- jak Ci się udało załatwić cokolwiek w UG Wisznia Mała i Starostwie w Trzebnicy. Bo dla mnie to jest jakaś parodia urzędów.

Witam,

O ile z architektem z Trzebnicy tez mialem male scysje (typowy 'lesny dziadek' od setek lat na stanowisku), to szczerze Ci powiem ze ze wszyscy inni wywarli na mnie mega pozytywne wrazenie. Zalatwianie formalnosci w Ksiegach Wieczystych, wodociagach, gazie, nadzorze to pikuś w porównaniu z tym co jest we Wroclawiu (i pewnie stad moja opinia, bo porownuje to do udreki wroclawskich urzedow ;)) i wszedzie wszystko udalo mi sie zaltwic milo i przyjemnie.

I jedyne co mi się ciśnie na usta to: „CHCE KTOŚ KUPIĆ DZIAŁKĘ 2500mkw. 4 KM OD WROCŁAWIA?” Sprzedam w tej samej cenie co kupiłam….

P.S. Jak ktoś myśli (a ja tak myślałam do niedawna), że Afrodyta wygląda jak rezydencja to pojedźcie w odwiedziny do TS147(a warto bo dom z zewnątrz zapiera dech) i zobaczcie jakie pałace stoją koło Niego… Jak wjechałam w jedną uliczkę to myślałam, że już z niej nie wyjadę z wrażenia ;D

...

Dzięki ;) - mnie w Artemidzie pociagalo wlasnie to, ze wyglada jak parterowka i oferujac sporo miejsca w srodku, nie rzuca sie w oczy ;).

Zycze wytrwalosci - mnie architekt adaptujacy tez kosztowal pol roku nerwow. Ale potem poszlo z gorki i... naprawde warto ;). Tym bardziej teraz na polnocy Wroclawia, ktora tak zyska komunikacyjnie w ciagu najblizszego roku.

Pozdraiwam i trzymam kciuki ;).

Adam

Witam!

Jestem nowy na forum. Wraz z żoną chcielibyśmy rozpocząc budowę domu Afrodyta. Chciałbym zapytac czy jest możliwe , żeby podjechac do Pana i zobaczyc jak taki dom wygląda w rzeczywistości? Pracuję na Śląsku i 2 razy w tygodniu przejeżdżam przez Sosnowiec, więc jeśli byłaby taka możliwośc byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,

Bartek

Witam!

Jestem nowy na forum. Wraz z żoną chcielibyśmy rozpocząc budowę domu Afrodyta. Chciałbym zapytac czy jest możliwe , żeby podjechac do Pana kulca i zobaczyc jak taki dom wygląda w rzeczywistości? Pracuję na Śląsku i 2 razy w tygodniu przejeżdżam przez Sosnowiec, więc jeśli byłaby taka możliwośc byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,

Bartek

Witam!

Jestem nowy na forum. Wraz z żoną chcielibyśmy rozpocząc budowę domu Afrodyta. Chciałbym zapytac czy jest możliwe , żeby podjechac do Pana i zobaczyc jak taki dom wygląda w rzeczywistości? Pracuję na Śląsku i 2 razy w tygodniu przejeżdżam przez Sosnowiec, więc jeśli byłaby taka możliwośc byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,

Bartek

odpowiedź poszła na priv

Wiiiitam ponownie!

Koniec użalania, trza się wziąć do roboty!

Mam takie pytanie... Kilka osób na forum sugerowało, że dobrze by było podnieść o jednego pustaka już dół Afrodyty, żeby uzyskać wysokość ok 2,90m. I tak się zastanawiam, czy jak podniosę o jeszcze jednego pustaka górę to czy nie będę musiała wudłużyć o kilka centymetrów dachu, żeby budynek nie stracił wyglądu. Czy ktoś już próbował takich manewrów?

I mam jeszcze drugie pytanie.. Czy ktoś pozostawił drewniany strop adaptująć jednocześnie poddasze? Jak to się sprawdza? Jak się zachowuje sufit? Pęka, nie pęka? Proszę o wszystkie wskazówki...

I.. ostatnie... trochę nietypowe... Ale czy ktoś z Was myślał o dodatkowym wyciszeniu yyyy.... sypialni "rodziców"...?

Pozdrawiam cieplutko!

Yona

P.S.

TS147 ja za to we Wrocławiu nigdy z niczym nie miałam problemów bo zawsze wysyłałam EX-narzeczonego- gdziekolwiek się nie pojawił to każdy mu się kłaniał w pas i nagle wszystko co niemożliwe stawało się możliwe od reki... Stety, niestety wyjechał na zawsze na koniec świata i nigdy nie wróci ;)

Iiii.. Twoja Artemida rzuca się w oczy.. i to bardzo!!!!

Liakon dzięki za słowa otuchy, ale jak Wy wszyscy spłacicie już Afrysie to ja chyba dopiero skończę ją budować buhahah a na zamieszkanie w niej zabraknie mi już życia ;D

Wiiiitam ponownie!

Koniec użalania, trza się wziąć do roboty!

Mam takie pytanie... Kilka osób na forum sugerowało, że dobrze by było podnieść o jednego pustaka już dół Afrodyty, żeby uzyskać wysokość ok 2,90m. I tak się zastanawiam, czy jak podniosę o jeszcze jednego pustaka górę to czy nie będę musiała wudłużyć o kilka centymetrów dachu, żeby budynek nie stracił wyglądu. Czy ktoś już próbował takich manewrów?

I mam jeszcze drugie pytanie.. Czy ktoś pozostawił drewniany strop adaptująć jednocześnie poddasze? Jak to się sprawdza? Jak się zachowuje sufit? Pęka, nie pęka? Proszę o wszystkie wskazówki...

Podnosząc parter o jeden pustak i dodatkowo robiąc scianke kolankową na poddaszu napewno bedzie trzeba wydluzyc krokwie na więzbie dachowej. Oprocz tego musisz tez pomyslec o zmianie wysokosci okien, tak zeby to wsio dobrze pasowalo. A zeby nie myslec samemu to musisz miec naprawde dobrego architekta, ktory to przestrzennie dobrze obmysli. Dodatkowo przed zamawianiem drewna na wiezbe musisz miec tez dobrego ciesle, ktory dokladnie sprawdzi ostateczne wymiary. Tak czy owak nie oszczedzaj w tym przypadku na fachowosci architekta, kierownika budowy i ciesli.

Co do stropu to chyba nikt tutaj decydujac sie na adaptacje poddasza nie robil go drewnianego. Lany beton czy teriva zawsze bedzie sztywniejszy i bardziej wytrzymaly niz najlepszy strop z drewna.

Ale nam sie Yona rozpisała... :) Ale historie... hehe

Jakbym ja usłyszał od mojego kierownika budowy że czegoś nie idzie zrobić to odrzau bym go zmienił... My podnieśliśmy ścianke kolankową o1 pustak, zmieniliśmy strop na terive, tak jak ty też zrezygnowaliśmy z jednego pokoju żeby zrobić dużą łazienke... Wejście na góre mamy zrobioną w miejscu gdzie jest garderoba(korytarz) ... Mamy na dole 2 pokoje + salon i w przyszlosci chcemy adaptowac gore... Napewno warto jesli masz taki zapal jezdzenia samochodem :) podskoczyc do kogos na budowe i zobaczyc jak wyglada gora (mysle ze bez podniesienia scianki kolankowej nie da sie za duzo zrobic)... My nie wydluzalismy wiezby bo ten jeden pustak az takiej duzej roznicy nie zrobil... Jeszcze jedno, jak zrobisz przestrzen nad salonem automatycznie na gorze nic nie zrobisz bo na dobra sprawe tam jest tylko miejsce na zrobienie jakis pomieszczen i nad garazem :)...Nie ma co sie dziwic ze pani architekt odradza Tobie takie cos poniewaz ciezko to ogrzac bo w koncu to b duza przestrzen. Więźby nie trzeba zmieniac dobry ciesla zrobi kilka zastrzałow zeby mozna bylo sie na gorze swobodnie poruszac i bedzie ok :)

Jeszcze jedno, jak zrobisz przestrzen nad salonem automatycznie na gorze nic nie zrobisz bo na dobra sprawe tam jest tylko miejsce na zrobienie jakis pomieszczen i nad garazem :)...Nie ma co sie dziwic ze pani architekt odradza Tobie takie cos poniewaz ciezko to ogrzac bo w koncu to b duza przestrzen.

Dokładnie, przestrzen nad salonem moze i jest fajna ale to wlasnie tam jest najlepsze miejsce na zrobienie sensowych pokoi. m&k dobrze Ci radzą, zmobilizuj się i podjedz do kogos zobaczyc domek na zywo.

Witam, was dlugo mnie tu nie bylo, ale bylam ogladac nasze cudenko, a komputer nam zachorowal na jesiennego wirusa, dlatego nie mam polskich znakow, przepraszam bo pwenie ciezko bedzie to czytac.

Yona badzo mi przykro ze masz takie klopoty, ale pamietaj co nas nie zabije to nas wzmocni. pukaj, do kazdych mozliwych drzwi, jak wyrzuca drzwiami wracaj oknem, nie douczenie urzedasow nie moze spowodowac, ze nie spelnisz swoich marzen. Pamietaj kazdy urzedas ma swojego zwierzchnika, ten z gminy podlega komus w powiecie i tak dalej. A pani projktant zaproponuj ze zrobisz u niej projekt od podstaw dokladnie taki jak chcesz (czyli przerobiona Afrodyte) i pewnie wtedy sie da, bo pewnie pani boi sie odopowiedzialnsci za przerobke, ale jak sama to zrobi to bedzie ok. A jak nie to szukaj innego madrego!

Historie mojej wiezby opisze pozniej bo uciekam z corka do szkoly.

Pozdro Anka

Sluchajcie no Panie KULCA , LIAKON i WERAPADI, az mnie skreca i ciesze sie razem z wami ze rosna i pieknieja te afrodyty. Patrzcie jeden projekt, a kazdy domek inny!

A u mnie po wizycie kier.bud. i znajomego inspektora bud. uznali ze nie jest tak zle, bywa gorzej, co prawda pan ciesla zrobil sobie samowolke i pozniej wyszly mu pewne bledy, ale da sie je poprawic. Jednak najlepsze jest to, ze kiedy zaprosilam pana ciesle na budowe, myslal ze dostanie reszte kasy, a ja mu pokazuje co ma poprawic, ze tu i tu i tam , a on mi na to , ze niech sobie KTOS to poprawi, on nie bedzie tego poprawial i uciekl z budowy, szybciutko wsiadl do samochodu i odjezdza, wiec ja mu na to , ze w takim razie jestesmy jakby rozliczeni i nie dostanie reszty kasy, a on na to, ze i tak sie dach zawali, a ja mu na to, ze wtedy to spotkamy sie w sadzie!

Mowie wam masakra!!! Cale szczescie dekarz jest kumaty , popatrzyl uwaznie i znalazl jeszcze inne newralgiczne miejsca i podjal sie, ze je poprawi. Niestety przez pogody ma spore opoznienia i czekam, az przyjdzie do mnie, byc moze w tym tygodniu lub przyszlym. Mam nadzieje, ze ten czlowiek jest bardziej odpowiedzialny.

Tak wiec bylam tam tydzien, a nic sie dzialo, o przepraszam moj tata pozamykal wszyskie otwory okienne i drzwiowe zamontowal wszystkie stare okna jakie zostaly mu po wymianie u nich w domu. Smieje sie teraz, ze mam stan surowy zamkniety bez dachu!

Pozdro Anka

beebee nie łam się! Trzeba było po mnie zadzwonić. Jakoś z pracownikami lepiej mi idzie niż z urzędami. Podobno wszyscy się mnie przeraźliwie boją buhahaha. mogłabym się powyżywać na "panu" cieśli ;D.

Kochani mam do Was ogromną prośbę o wyrażenie swojej opinii. Otóz tak jak wcześniej wspomniałam zrezygnowałam z jednego pokoju na rzecz większej łazienki i "jakiegośtam" pomieszczenia. I tym sposobem na tej dłuuuuugiej ścianie Afrodyty pojawią mi się 4 okna- Jedno od pokoju (duże) i 3 pozostałe od kotłowni, łazienki i dodatkowego pomieszczenia. No i nie wiem czy zrobić te 3 okna mniejsze tak jak w projekcie są z klinkierem itp. itd., czy przedłużyć je do równego z tym dużym pokojowym czy w ogóle co z nimi zrobić. Bo normalnie w projekcie są dwa okna małe i dwa duże a u mnie pojawia się to dodatkowe małe zamiast dużego...

Mam nadzieję, że nie namieszałam za dużo...

Pozdrawiam cieplutko!

Yona

Hej, dzieki za wsparcie, nie bylo jak sie wyzywac na ciesli bo uciekl, ja tez mialam zaplanowana reprymende i nie zdazylam mu nawciskac, mowie wam jaka bylam rozczarowana, ze sie nie spelnilam.

Yona, wydaje mi sie, ze jesli zrobisz 3 male okna, to musisz przedluzyc klinkier, zeby twozylo to calosc. Chyba, ze mozesz zrezygnowac z malego okna lazienkowego i zostawic jedno male od kotlowni, a przerobic duze okna, jesli powiekszasz lazienke kosztem pokoju to zrob w lazience duze okno przesuwajac je w strone pokoju, w saunie okno nie potrzebne, wtedy bedzie jedno male i 2 duze. No nie wiem czy pomoglam, troche zagmatwalam...

Pozdro Anka

Edytowane przez beebee

O matko Kulca zabiles mnie cena tego cudenka!, ale tak sie zastanawiam, czy to juz ostateczny projekt? Bo chyba masz zabuzony ciag technologiczny i chyba troche za male odstepy miedzy piecem a zlewem. Podobno najpraktyczniejszy ciag jest lodowka - zlew- piec, a odstepy minimum 40cm lodowka- zlew i 80cm zlew piec. Lepiej zastanowcie sie nad tym zanim zrobicie, bo kuchnia oprucz tego, ze bedzie piekna to powinna byc praktycznia. Wasza jest rzeczywiscie piekna i okazala, ale na pweno chcecie zrobic tak ciasna te glowna czesc robocza? Ja w tej chwili wynajmuje mieszkanie, w ktorym kuchnia jest totalnie zle zrobiona i mala, ciagle szarpia mnie nerwy, bo mecze sie strasznie gotujac.

Oczywiscie to wasza kuchnia i wazne, zeby wam pasowala.

A u nas nareszcie dekarz uklada membrane, zdjecia w nastepnym tygodniu.

hmm, na zdjęciach wydaje się ciasno, ale w rzeczywistości ta ściana ma 5m, obok lodówki jest 60cm piekarnik, więc jest trochę miejsca, oboje jesteśmy praworęczni i z doświadczenia 2 mieszkań wiemy, że lepiej jak piec jest po lewej stronie od zlewu, wygodniej się odkłada brudne łyżki, garnki itp., braliśmy pod uwagę zlew pod oknem, ale nie ma wtedy możliwości zainstalowania nad nim szafki z ociekaczem, więc dla nas niepraktyczne takie rozwiązanie, nie mniej dzięki za rady :)

kuchnia ma być montowana w lutym, projekt ostateczny (po kilku zmianach jest już)

• 2 weeks później...