Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

ok . kazdy chwali to co ma :) poprostu mowie koledze zeby przemyslal jezeli bedzie mial poddasze uzytkowe

Pisze co mysle, chodzi mi o to ze drewno to drewno pominajac juz wykonczenie i system podwieszonego sufitu.

Podstawowa konstrukcja bedzie drewno i nigdy nie bedzie takie jak strop betonowy.

Co przemawia za stropem drewnianym to cena ale hm...

Z naszego doswiadczena wybralismy terive keramzyt, rowniez bedzie cieplo i jezeli poddasze bedzie uzytkowe to trzeba skupic sie na ocieplenu poddasza. Nasz strop bedzie przedewszystkim cichy i nie bedzie slychac kazdego stapniecja na gorze.

No ale jak piszemy i zgadzamy sie kazdy chwali swoje.Jedynie co niektorzy po paru latach moge miec fale baltyku i pekniecja na suficie ;)

Edytowane przez Krzys&Izka

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki wielkie za odpowiedzi :)

No ja osobiście też bym wolała strop betonowy bo nawet mój tato który już się budował i u którego się radze i nam pomaga mi radził beton. Jednak jesteśmy młodzi w sierpniu się pobieramy i chcielibyśmy zaoszczędzić a jednocześnie mieć ładny i użytkowy domek tzn. zagospodarować kiedyś górę bo po co nam 500 m kw dachu żeby ładnie wyglądało??

Ale skoro na stropie drewnianym możemy zaoszczędzić i da się go zagospodarować to się zdecydujemy na niego. Porównam sobie jeszcze kosztorys jak firma mi zrobi ze stropem drewnianym bo z betonowym Terive już mam.

Ola.U nie doszło nic do mnie na priv wysłałaś na [email protected] ??

Krzys&Izka napisze do tej firmy ciekawe co mi powiedzą za sumke tylko wiesz my chcemy wziąść firmę jedną do wszystkiego mianowicie od A do Z i oni chyba mają większe rabaty i za materiały liczą nam 8% jak za robocizne bo reszte sobie odliczą na koniec roku. Będę wdzięczna za wycenę.

Powiem wam że mam mętlik w głowie bo nie wiem jak to wszystko zrobić żeby było dobrze a w dodatku wiele rzeczy musze łatwić sama bo mój przyszły małżonek jeździ tirem w trasy i nie ma go czasem ponad 2 miechy także radze się o wszystko taty i teraz Was kochani :) dziękuję Wam za doradztwo :)

to i ja dorzucę 2 grosze:

z tym taniej też tak miałem mieć, dałem gęściej belki stropowe aby móc ewentualnie poddasze zaadoptować, do tego weszło dużo wełny, deski na górę na deskowanie (będzie ponad 200mkw), później koszt stelaża, płyt, jakbym podliczył wydaje mi się że cena podobna jak przy terrivie czy akermanach.

Ale mam super ciepły strop (30cm wełny robi swoje), zrobiłem połączenia ślizgowe w rogach,troszkę popękały, ale równo zgodnie z ich przeznaczeniem, liczę że nic więcej nie popęka mimo pracy drewna.

@Ola.U

ale ja nic nie pisze o podlodze na poddaszu.

Chodzi o to ze sufit jest polaczony z konstrukcja drewniana.

@kluca

jezeli mysli sie o ewentualnej adaptacji poddasza to ok. ;) ale budujesz z 100% pewnoscia uzytkowania poddasza od poczatku to robisz betonowy stop, terive itp. bo jak pisalem wtedy skupisz sie na ocieplenie poddasza

pozd

jezeli mysli sie o ewentualnej adaptacji poddasza to ok. ;) ale budujesz z 100% pewnoscia uzytkowania poddasza od poczatku to robisz betonowy stop, terive itp. bo jak pisalem wtedy skupisz sie na ocieplenie poddasza

pozd

to fakt, wtedy na 100% robiłbym betonowy, głównie z racji pękania podwieszanych sufitów, narazie jednak nie mamy zamiaru robić adaptacji więc strop musiałem mieć cieplutki aby później nie uciekały pieniądze przy grzaniu

kulca zgodzę się z Tobą ,że taniej to nie koniecznie wyjdzie.......koszt samej wełny i płyt osb to już ok.11tyś.,a gdzie reszta....

My budując ,wiedzieliśmy w 100% ,że zaadaptujemy poddasze ,wybraliśmy strop drewniany i jesteśmy zadowoleni ze swojej decyzji.Przynajmniej nie musiałam teraz rozplanowywać poddasza,żeby zrobić otwór na schody ,bo w przyszłości zrobię je gdzie będę chciała:)

tu znowu zaleta, można później schody zrobić gdzie nam się podoba

Witam wszystkich!

Zastanawiam się nad kupnem projektu ARTEMIDA, mam jednak pewne wątpliwości co do praktyczności pewnych pomieszczeń. Miałabym ogromną prośbę o zamieszczenie zdjec kuchni i lazienki przy sypialni. Ewentualne pomysły na modyfikacje w celu ich zwiekszenia. Byłabym bardzo wdzięczna. Jeżeli ktoś nie ma ochoty na publikację zdjęć na forum, to proszę o przesłanie na maila: [email protected] Z góry bardzo dziękuje :)

@Ola.U

spoko kazdy robi jak chce ;)

my rozplanowalismy wszystko od poczatku i robimy wszystko od razu. Z tymi schodami to troche pojechane bo nie zrobisz schodow gdzie bedziesz chciec.

Akurat w tym domu majac gotowy parter i nie planujac schodow na gore na etapie parteru pojawia sie problemy.

-schody z salonu tracisz najlepsza powierzchnie poddasza

-schody kolo kotlowni juz nie wykonania

jedynie schody jak w artemidzie gdzie tracisz miejsce na duze szafy ;(

wiec nie ma wielkiego pola do szalenstwa

pozd

Witam wszystkich

zdecydowałem się na poddasze użytkowe i nie ma jak strop wylany. Przekalkulowaliśmy z moim wykonawcą i wyszło że teriva droższa od tradycyjnego wylanego stropu. Nic nie pęka. Zamieszczam zdjęcia poniżej.

http://img835.imageshack.us/img835/1084/dscf3522v.jpg

By blondas84 at 2011-04-04

http://img135.imageshack.us/img135/6618/dscf3515.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/3508/dscf3513f.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/8269/dscf3523.jpg

@ Ola.U

ale ja ciebie nie rozumiem ty sie przyczepilas jak psiego ogona i ty negujesz wypowiedzi wszystkich. ja nie pisalem do ciebie tylko powiedzialem pika87 zeby przemyslal.Ty sie doczepilas sie do mojej wypowiedzi i komentujesz, nie masz juz czego sie czepiac to teraz przeszlas na moje poddasze.

na swoje poddasze mozesz sobie winda albo po drabinie wychodzic !!! nie obchodzi mnie to

nie wiem czy masz jakies kompleksy, zawsze chesz miec ostatnie zdanie i zaczynac kolejne watki.

zejdz ze mnie !!!

nie pisz i nie komentuj mnie prosze

Witam ponownie

do Ola.U

moje poddasze jest wielkie gdyż nie ma tam lasu belek podtrzymujących dach tylko zostały zastosowane jętki między krokwiami (w projekcie ich nie ma). Jeśli nie zadbałaś o przeprojektowanie dachu to adaptacja poddasza może być bardzo kosztowna. Kłopotliwym będzie poruszanie się miedzy belkami.

Poniżej zdjęcia mojego poddasza

http://img848.imageshack.us/img848/8467/dsc04098.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/4454/dsc04097x.jpg

...

Kilka moich spostrzeżeń do Waszej dyskusji ;) :

- ta dowolność umiejscowienia schodów przez dobrego architekta jest trochę złudna ;) - dom pozwala na umiejscowienie ich w zasadzie w 2-3 miejscach i wszystkie padały już tutaj na forum. Czekanie z decyzją na ich umiejscowienie za 5-10 lat uważam za błąd (oczywiście to MOJA opinia ;) ), bo rozplanowanie wszystkiego na etapie budowy daje większe możliwości odpowiedniej/wygodnej aranżacji.

- ciepły strop - w mojej Artemidzie góra też czeka aż dzieci podrosną jeszcze z 1-2 latka, ale kompletnie nie widzę problemu uciekania ciepła. Na pewno dużo daje mi podłogówka i charakterystyka jej grzania - ale dodatkowo ani kubatura poddasza nie jest jakaś ogromna, a na samym stropie ułożony jest oczywiście odpowiedni styropian i mam już ocieplony dach z zabudową.

To oczywiście moje subiektywne oceny ;).

Co do różnicy w kosztach to strop w Artemidzie jest dosyć drogi - jest sporo części lanych. Ale samo poddasze - mniaaaaaaam :).

Pzdr,

Adam

Edytowane przez TS147

Nie ma się co kłócić jest wolność słowa i każdy ma prawo się wypowiadać.

A ja mam kolejne pytanie którym zaskoczyła mnie jedna z firm.

Mianowicie w projekcie mam strop betonowy Terive i chciałam żeby mi zrobili wycenę na strop drewniany, dziś zadzwonił Pan i poinformował mnie że skoro chce strop drewniany to projektant musi mi zmienić w projekcie poddasze, jakieś belki, podciągi zrobić czy coś takiego, bo dach musi się opierać na nich a jak by był strop betonowy to bezpośrednio na nim by się jakoś opierał i na ściankach działowych.

Nie wiem o co mu chodziło a mam się z nim spotkać dopiero w poniedziałek i jeśli ktoś rozumie trochę budowlankę i ten wątek bardzo bym prosiła o odpowiedz. a poza tym czy takich zmian nie mógł by dokonać kierownik budowy tylko musi mój projektant??? Odpowiedzcie proszę.

Dzięki KULCA ale możesz dokładniej troche mi to opisać o co z tym chodzi?? Bo ja ciemna z tej strony jestem i wcale tego nie ogarniam.

A orientujesz się może czy taką zmianę trzeba zgłaszać w starostwie jak juz mam wydane pozwolenie na budowę??

Aha no dzięki a to przy stropie betonowym tego nie ma bo nie musi być tak???

No właśnie gościu który ma mi to wycenić jest niby "wielkim" kierownikiem i powiedział że dopóki projektant nie naniesie poprawek to on tego nie wyceni. a Koleś z innej firmy który też ma mi wycenić i jest tylko budowlancem bez tytułu kier. powiedział że spoko na pt mam mieć wycene. Dlatego tez tego nie ogarniam juz powoli wszystkiego.

Dzięki wielkie :)

DarthVader robi wrazenie to twoje poddasze -swietnie wyszla ta antresola :-)

Odnosnie polemiki nt stropow to kazdy robi jak uwaza bo wiadomo ze nie ma idealnego rozwiazania (tak jak nie ma idealnie wybudowanych domow ).

U mnie np jest strop tradycyjny (lany) :-) Nie mam tez zadnych slupow na poddaszu (dom bardzo podobny do Waszej Afrodyty ) a zamiast tego zastosowano "podwojna " muralte na ktorej opiera sie konstrukcja dachu.

Pika87

kluczowe elementy nośne, które spalają całą część budynku w zwartą bryłę a doradztwa wszelkiego rodzaju specjalistów z forum nie zawsze są adekwatne do polskich norm gdyż na ter. Polski mamy różne normy związane z warunkami atm. co wpływa na określone normy w budownictwie, dlatego temat, o który pytałaś-eś jest względnie poważny i wymaga opinii specjalisty wraz z pisemnym potwierdzeniem w dzienniku budowy, oraz autoryzacji przez projektanta. Radzę poważnie podejść do tematu

Pozdrawiam.:x