Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich:)

mam pytanko,wprawdzie jestem na poziomie murowanie bloczków fundamentowych ale ...już interesuje mnie koszt więzby:yes:

czy ktos pamięta ile kosztowała?poza tym orientacyjny koszt robocizny,

deskowaliliście cały dach?czy nie?

Ja mam kupioną karpiówkę,ale przed przed zima planuje przykryć,dach odeskować i nałożyć papę .

Co myślicie?

pozdrawiam

ewa:D:D

Witam

do afrodyta77

z tego co pamiętam to więźba kosztowała nas 8800zł. Do tego doszło bardzo dużo gwoździ za około 1200zł, no i do tego deskowanie około bo nie pamiętam 5000zł. Robocizna nas kosztowała 55zł od metra całości więźba, deskowanie, położenie dachówki i orynnowanie.

Jeśli chodzi czy deskować czy nie to moje zdanie jest takie, dach staje się dużo bardziej stabilniejszy cichszy i cieplejszy. Majster nam powiedział, że przy małym nachyleniu dachu warto deskować bo cała konstrukcja dachu staje się stabilna i mocna stąd taka była nasza decyzja.

Pozdrawiam

bartek

afrodyta77 - u mnie ceny więźby i odeskowania podobnie jak u poprzedników. Tylko skąd te ceny za gwoździki (u mnie 4 zł za kilogram gwoździ 80) ale mniejsza o to, deskowanie przy tak małym stopniu nachylenia dachu jest raczej wskazane. Tak jak poprzednicy wskazali poprawia to stabilność dachu jak również go ociepla dodatkowo, nie należy jednak zapomnieć (jak w moim przypadku), że deska powinna być impregnowana raczej, przynajmniej przed robaczkami, nie trzeba wtedy latać ze spryskiwaczem po dachu :) Powodzonka.

Afrodyta77 - przypominam, że do stropu drewnianego trzeba doliczyć docieplenie (wełna lub styropian), coś na podłogę na strychu (deski lub płyty OSB), folię, płyty kartonowo - gipsowe i stelaż na sufit no i całą robociznę do tego. Robocizna za odeskowanie np 20 zł za m2, robocizna za sufit podwieszany ok. 25 zł za m2 - a jest tego bez mała 200 m2. Tak próbuję podpowiedzieć - ja też myślałem, że strop drewniany to tylko beleczki :) Pozdrawiam.

Afrodyta77 - przypominam, że do stropu drewnianego trzeba doliczyć docieplenie (wełna lub styropian), coś na podłogę na strychu (deski lub płyty OSB), folię, płyty kartonowo - gipsowe i stelaż na sufit no i całą robociznę do tego. Robocizna za odeskowanie np 20 zł za m2, robocizna za sufit podwieszany ok. 25 zł za m2 - a jest tego bez mała 200 m2. Tak próbuję podpowiedzieć - ja też myślałem, że strop drewniany to tylko beleczki :) Pozdrawiam.

Dzięki za wszystkie rady i uwagi:yes:

Jeśli chodzi o strop to ja jestem zdecydowana na 100% na drewniany,obecnie mieszkam w 5 letnim domu który ma drewniany strop i uważam że była to dobra decyzja:)natomiast odradzam taki strop jeśli ktoś ma np.2-letnie trojaczki....:no:

Mam na wsi również dom z betonowym stropem ,nie odradzam ale tez nie polecam takiego rozwiązania,poza tym architekt Afrodyty chyba dokładnie przemyślał projekt i wybrał najlepsze rozwiązania:yes:

widziałam i rozważałam tez gotowe wiązary(strop i więzba w jednym) ale cena z montażem trochę mnie przeraziła 45 tyś:(

u mnie po podliczeniu kosztów stropu drewnianego wyszło podobnie jakbym robił lany, tyle że deskowanie, ocieplanie i płytowanie od spodu robiłem sam, jakby robili to fachowcy strop drewniany wyszedłby drożej

ale mam 30cm wełny w tym stropie, więc izolację jakiej betonowy by nigdy nie dał, tym bardziej że poddasze nieużytkowe (aczkolwiek belki dawałem co 40cm żeby była możliwość ewentualnej adaptacji poddasza na cele użytkowe) więc nie ma problemu z akustyką

• 2 weeks później...