Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Ja rowniez uwazam ze to iz dom z zewnatrz ma kopertowy dach ,ozdobne bonie itd nie wyklucza ze w srodku nie moze byc wykonczony nowoczesnie.Nie kazdy plan miejscowy pozwala na plaski dach ,modernistyczna bryle itd .Kazdy niech wykancza wnetrza pod swoj gust bo on tam bedzie mieszkal i on ma sie w tym domu dobrze sie czuć :yes:

Thomson a na jaki piec sie zdecydowałeś?

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Im więcej zdjęć na forum, tym bardziej widać jak bardzo różnią się domki między sobą już z zewnątrz - część osób robi murki jak w projekcie, daje okna ze szprosami, etc, część osób (w tym ja) rezygnuje ze szprosów i daje duze tafle okien, rezygnuje z murków, etc i w ten sposób nadaje bardziej minimalistyczną/nowoczesną formę dobrze grającą z podobnym środkiem. Nasza Artemida jest w środku wlasnie nowoczesna/minimalistyczna i moim zdaniem z niczym się to nie gryzie ;).

Co do słupa, to moim zdaniem fajnie oddziela on u nas z dużym narożnikiem strefę salonu/jadalni/hallu - kompletnie w niczym nie przeszkadza (no moze jedynie w ogladaniu meczu w trakcie gotowania :D) a wraz z podciagiem moze stac sie fajnym urozmaiceniem w salonie.

Pozdrawiam,

Adam

Thomson w takim razie czekam na opis wrazen :-) U mnie mial byc piec bez podajnika ale mąż sie na niego uparl.Ja dalam z kolei warunek podwojnego rusztu aby miec alternatywe materiału do opalania :yes: W ten sposób Twoj kociol podchodzi pod te warunki :D Sprawdzialam na fuego.pl i ma on bdb oceny . Martwi mnie jedynie ślimakowy podajnik bo z tego co czytałam jest on bardziej awaryjny niż tłokowy.Ponoć przy tłokowym "pprzejda" nawet ciut grubsze granulaty groszku a ślimakowy jest pod tym wgledem bardzo czuły i lubi sie zatykać (nawet mokry wegiel może sprawiać mu klopoty )

Moj hydraulik ciagle mowi o Sasie ale mam wrazenie ze poprostu najwiecej ma z nim do czynienia (wiekszosc osob z mojej okolicy ma takie piece) ."Zasłania " sie waga pieca twierdzac ze jest to wyznaczik prawdziwej grubosci blachy a tym samym jego "dlugowiecznosci" Ja bardziej skupiam sie na ekonomicznosci i bezoblugiwalnosci tego ustrojstwa :-)

Edytowane przez kakusek

Kakusek - hydraulicy zaginęli w gąszczu rurek, które musieli podłączyć (przygotowuje instalację pod solary na przyszłość i może dlatego trochę im zeszło). Generalnie piec nie wystartował, ale dzisiaj się uda. Może i masz rację z tym podajnikiem tłokowym, ale miałem bdb cenę na ten piecyk i się nie zastanawiałem zbyt długo. Poza tym będę uważał jakim groszkiem będę palił. Poza tym zrywanie zawleczki spowodowane jest w głównej mierze niedokładnym montażem pieca - złe wypoziomowanie podajnika względem pieca. Nie namawiam do tego pieca ale on ma też blachę grubości 8mm i też trochę wytrzyma :) Pozdrawiam.

Kotłownia odpalona :) Wszystko hula. Strasznie to zawiłe na początku, ale do opanowania. Sterowanie już opanowałem - jest wbrew pozorom bardzo intuicyjne. Generalnie przepisy producentów kotłów są tak zaostrzone odnośnie wszystkich wymogów technicznych instalacji, że inwestor nie musi się martwić czy zamontowali niezbędne pompy, siłowniki, sterowniki itp. Oczywiście jeśli wykonawca zna się na robocie i wie co w trawie piszczy inwestorowi pozostaje tylko cieszyć się z ciepła bijącego z podłogi czy też kaloryferów :) Poza tym producent kotła udostępnia ulotki, w których zawarte są instrukcje dla inwestora co musi sprawdzić i czego dowiedzieć od wykonawcy. Przede wszystkim wykonawca musi mieć uprawnienia do montażu wybranego kotła a mój hydraulik, który instalację robił od początku, tak sobie wszystkie rurki porozprowadzał w kotłowni, że montaż był dla niego znacznie ułatwiony. Nie ma przyjemniejszej rzeczy, jak widok lekkiego dymku unoszącego się z komina i ciepła w domu. Pozdrawiam.

Witam. Przymierzamy sie do budowy domu, tak samo jak wiele z was jestesmy zauroczeni projektem afrodyta :) Jednak martwi nas kwestia ogrzewania. Jakie sa koszty ogrzania takiego domu parterowego ? Czy nie warto zainwestowac w dom energooszczedny ? partner znalazl w miare odpowiadajacy nam projekt szafran 3, co prawda w zadnym stopiu urokiem nie dorownuje afrodycie, jednak moze nie warto kierowac sie tylko kwestiami estetycznymi a pomyslec o finansach ? Sama nie wiem bo nie udalo mi sie nigdzie znalezc porownania cenowego, ile tak naprawde sie za oszczedzi...

Prosze o napisanie ile Wy zuzywacie/placicie za ogrzewanie ? Bo juz niedlugo musimy sie na cos zdecydowac :(

witam wszystkich po długiej nieobecności

cały czas wykańczaliśmy nasz domek, zakupy, wybieranie mebli i nawet nie mieliśmy czasu wrzucić nic na forum.

rok temu czyli 10 kwietnia zaczęły się wykopy, puste pole a minęło 1,5 roku i się wprowadzamy. przeprowadzka 1 października (huraaaaaaa).

poniżej zdjęcie pokoju naszego 7 miesięcznego synka i 3,5 letniej córeczki.

jescze sporo do zrobienia tzn przykręcenia lamp, firanek, dekoracji (same przyjemne rzeczy), ale to można zrobić jak już będziemy mieszkać

kuchnia na zdjęciu jeszcze nie skończona, wczoraj już była zrobiona, ale siadł mi aparat i klapa. jak widać inspiracją mojej kuchni był jeden z forumowiczów, tak mi się spodobała jego kuchnia, że jak oglądałam masę innych projektów to już nic innego nie wchodziło w grę

przeważająca kolorystyka w naszym domku to brąz- urządzamy w stylu nowoczesnym, ale nie przesadnym :-) aby nie to co modne dzisiaj za rok mi się nie podobało, stonowana kolorystyka itp.

jak się ogarniemy i posprzątamy do końca załączymy kilka zdjęć.

<!--url{0}--> Uploaded with <!--url{1}-->[/img]</p><p> </p><p> [email="<!--url{2}--> Uploaded with <a href=ImageShack.us"]http://img52.imageshack.us/img52/823/dsc09557medium.jpg Uploaded with ImageShack.us[/email]

<a href=http://img844.imageshack.us/img844/4466/dsc09565medium.jpg' alt='dsc09565medium.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Edytowane przez darasek

Adaptacja poddasza

Witam wszystkich zwoleników Aftodyty miałbym ogromną proźbę do tych któży adoptują poddasze o przesłanie swoich rozwiązań . Gdzie umieściliście schody jak rozmieściliście pomieszczenia , czy podwyższaliście ściankę kolankową . Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę , mile widziane były by zdjęcia [email protected]

P.s. My natomiast swoją Afrodytkę stawiamy w okolicach Piły , jeśli jest ktoś kto postawił już Afrodytkę w naszych okolicach chętnie bym się z nim umówił.

Dawno się nie odzywałem więc uprzejmie donoszę co nowego na mojej budowie. W srodku mam juz tynki i wylewki. Aktualnie gruntuje ściany.

Mam tez nowe drzwi. Firma Stolpaw model STOL-06, kolor orzech.

http://img822.imageshack.us/img822/5227/imgp0005f.jpg

Oprócz tego mam też już ogrodzenie. A obecnie robi sie ocieplenie.

http://img593.imageshack.us/img593/3471/imgp0001u.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/4480/dscf1117y.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/5323/dscf1123m.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mammamija - Musisz wziąć pod uwagę wiele czynników. Np jakim materiałem chcesz ocieplać (czy wełna, czy styropian), jeżeli styropian to jaką grubość i rodzaj styropianu. Z reguły jak ktoś ociepla to robi również tynki zewnętrzne (strukturę). W moim przypadku cena robocizny ocieplenia wraz ze strukturą wahały się od 35 zł/m2 do 38 zł. Wszystkiego wyszło jakieś 200m2 (słupy, kominy, elewacja). Za materiał, jak już wspomniałem zapłacisz tyle na jaki cię stać, ale jest to z reguły prawie drugie tyle co za robociznę. Kupisz tynk silikonowy (silikatowy) zapłacisz drożej za położenie.

Samo położenie tynku juz nie jest takie drogie, myślę że samo ocieplenie może kosztować ok 30zł/m2

Edytowane przez Thomson
PS

Witam znów ;)

U mnie już ławy wylane (fotki będą za kilka chwil)...

Mam pyyytanie... dziś od 12.00 do 16.00 wylewali beton a o godzinie 20.00 zaczeło podać ... poźniej od 21.00 lało aż do teraz, czyli do 21.20...

Czy to bedzie problem? Kurrde az sie boje jutro jechać oglądać moją Afryśkę :(