Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to mniej wiecej moja wizja zmian - jeszcze nie ostateczna ale do takiej sie przymiaruje

http://images.photo1.walgreens.com/232323232%7Ffp43448%3Enu%3D3%3B74%3E2%3B4%3E233%3EWSNRCG%3D35%3A589%3C989324nu0mrj

Wiec tak po wejsciu do domu po lewej stronie bedzie szerokie wejscie do kuchni - bedzie widok na kuchenke , wyspa bedzie po srodku kuchni z trzema siedzeniami skierowanymi w strone kuchenki. Hall caly wydluzy sie o taka sama wartosc jak kuchnia, natomiast jesli chodzi o garaz i pomieszczenie gospodarcze to tu juz pomyslalam o rozlozenie dodatkowej powierzchni tak aby dolozyc 1 metr do garazu, oraz 1 do pomieszczenia gospodarczego - dzieki temu zmieszcze tam schody rowadzace do piwnicy i na strych (albo na strych a do piwnicy zejscie z garazu). Strych nieuzytkowy. No i jeszcze tyl domu - lazienka jest faktycznie zbyt mala jak dla mnie wiec tu wstepny moj pomysl ale nie wiem czy tak akurat na pewno bedzie.

Jest tylko 1 ale ktore musze tu dopisac mianowicie ciekawi mnie jak zmieni sie ksztalt dachu jesli dokonam takich zmian - nie chcialabym aby znacznie zmienila sie bryla dachu - tak zeby zostal on w miare proporcjonalny do reszty budynku... Kulca jak to wyglada u Ciebie??? podejrzewam ze w najwyzszym punkcie dachu (tu nad jadalnia - i tym slupem) jest on teraz "do szpica" ze tak powiem :)

Edytowane przez Felutek

my braliśmy pod uwagę przy powiększaniu to, aby weszły długie stoły, urodziny dzieciaków i inne rodzinne imprezy na 20 osób, mając taki długi salon to bajka, stoły ustawione na 5,5m i pełno przestrzeni (nie wiem jak w bloku w pokoju 3x6 się mieściliśmy :))

No wlasnie jak to jest ze czlowiek przeprowadza sie do wiekszego pakuje wszystko co ma i mysli sobie " teraz jak wszystko rozpakuje na nowym miejscu to duzo miejsca jeszcze zostanie" a tu nagle po rozpakowaniu wychodzi na to ze wszystko zajete, wszystkie szafy, schowki, polki itp... i zostaje tylko pytanie - gdzie mysmy to pomiescili w poprzednim domu??? Juz przeszlam przez to pare razy dlatego ciezko mysle nad tym zeby nie braklo szaf - ani tych na ubrania, ani na naczynia.

My tak samo lubimy zapraszac ludzi dlatego np: dla mnie plusem w tym domu jest kuchnia polaczona z jadalnia i salonem a na dokladke ten olbrzymi taras - mozna planowac imprezke nawet na 50 osob a nawet i wiecej!!!

rozumiem, a czy kat nachylenia sie pzypadkiem nie zmienil??? Ile kosztowaly Cie takie zmiany - jesli moge spytac? - podoba mi sie wykonczenie Twojego komina - tez taki bede miala (mam nadzieje):)

Teraz tak przygladam sie dokladniej i mam wrazenia ze po drugiej stronie okien znajdujacych sie w jadalni sciana tez zostala wydluzona - moze sie myle a moze nie??

Edytowane przez Felutek

Mieszkasz już 2 lata, więc masz doświadczenie i o pewnych rzeczach możesz sie spokojnie wypowiedzieć :) W takim razie mam do Ciebie pytanie odnośnie garderoby przy sypialni. Słyszałam, że to kiepskie usytuowanie: sypialnia-garderoba-łazienka, ze względu na dużą wilgoć w garderobie. Możesz coś powiedzieć na ten temat? Byłabym bardzo wdzięczna :)

U nas sprawdza to się świetnie - w garderobie zrobiliśmy po każdej ze stron szafę "Komandora", jedna dla mnie, druga dla Żonki - umiejscowienie moim zdaniem optymalne zarówno logistycznie jak i praktycznie. Z wilgocią nie mamy kompletnie żadnych problemów - ale mamy wentylację mechaniczną z reku co może mieć znaczenie.

A czy możesz napisać, jakie dokładnie wymiary ma kuchnia?

Według projektu otwór ma 460cm z tego co pamiętam. Myśleliśmy o półwyspie ale zdecydowealiśmy się na wyspę i jesteśmy super zadowoleni - jest nie tylko pakowna i wygodna w użyciu, ale także ogólnie dobrze wpisuje się w otwarte przestrzenie z okapem wyspowym (u nas mozna go obsługiwać z 2 stron co również polecam).

rozumiem, a czy kat nachylenia sie pzypadkiem nie zmienil??? Ile kosztowaly Cie takie zmiany - jesli moge spytac? - podoba mi sie wykonczenie Twojego komina - tez taki bede miala (mam nadzieje):)

kąt został 30 stopni, za adaptację projektu ze zmianami zapłaciłem 3000, jednak projektantka nie za bardzo godna polecenia (słupa wg niej nie dało rady usunąć)

Teraz tak przygladam sie dokladniej i mam wrazenia ze po drugiej stronie okien znajdujacych sie w jadalni sciana tez zostala wydluzona - moze sie myle a moze nie??

nie, jest taka jak w projekcie, tyle że nie robiliśmy tam okna

U nas sprawdza to się świetnie - w garderobie zrobiliśmy po każdej ze stron szafę "Komandora", jedna dla mnie, druga dla Żonki - umiejscowienie moim zdaniem optymalne zarówno logistycznie jak i praktycznie. Z wilgocią nie mamy kompletnie żadnych problemów - ale mamy wentylację mechaniczną z reku co może mieć znaczenie.

mamy dokładnie to samo :)

w ściankach pomiędzy łazienką a sypialnią zrobiliśmy przejścia na środku, a nie jak w projekcie po boku, dzięki temu weszły tam dwie szafy komandora z 2 drzwiami lustrzanymi, lustra naprzeciwlegle dają efekt większego niż w rzeczywistości pomieszczenia, wilgoci brak ale również mam wentylację mechaniczną

hhee - jedynie ;) metrowy. Mieliśmy wybór albo Spartherm 1m albo Arysto 1,2m... Mnie osobiście powalaja duże kominki (zona poprostu lubi jak cos sie tli w...) wiec będzie większy ;)

Ale kominek podstawa... chciałbym już odpalić ale muszę jeszcze pooczekać ;)

Ja też uwielbiam duże kominki:)Powiem szczerze ,że jakbym miała mieć mały ,to wolałabym nie mieć żadnego;)

My planujemy zakupić wkład MCZ(tylko czekam na jakąś promocję:p),o taki...

Z dużych kominków dla osób myślących o Sparthermie warto rozważyć jeszcze Hajduka - wkłady bardzo podobne i porządnie wykonane w niezłej cenie. Kilka osób na forum straszyło mnie przed dużym wkładem (mój ma 1,2m szerokości), że potrzeba duzo drewna, ze nie da tyle ciepła, etc, ale kompletnie nie ma czego się obawiać. Czasami w weekend wieczorem o 22 dokładam drewienko (a w zasadzie dreeewno bo gabaryty na to pozwalają ;) ) a rano o 6 jest jeszcze żar w kominku i można dołożyć spokojnie kolejne drewno. Rekord - 19h na jednym kawałku graba (pieniek) ;).

Edytowane przez TS147

mamy dokładnie to samo :)

w ściankach pomiędzy łazienką a sypialnią zrobiliśmy przejścia na środku, a nie jak w projekcie po boku, dzięki temu weszły tam dwie szafy komandora z 2 drzwiami lustrzanymi, lustra naprzeciwlegle dają efekt większego niż w rzeczywistości pomieszczenia, wilgoci brak ale również mam wentylację mechaniczną

Dokladnie to samo rozwiązanie :)- jedynie z racji maluchów bez luster ;). Ta garderoba z łazienką przy sypialni to jedna z rzeczy których najbardziej zazdroszczą nam znajomi ;););).

Dokladnie to samo rozwiązanie :)- jedynie z racji maluchów bez luster ;). Ta garderoba z łazienką przy sypialni to jedna z rzeczy których najbardziej zazdroszczą nam znajomi ;););).

:) ja mam dwie dziewczynki, lustra narazie nietknięte :)

a garderoba sprawdza się super, rano wstaję, idę się ogarnąć do łazienki i odrazu po wyjściu z niej mam ubrania