Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

U mnie na ten przykład projektantka wszystkie rozłożenia rur podała dokładnie przed wylaniem posadzek, ale uwierz mi i tak nie jedną rurkę trzeba było przekuwać (np odpływy liniowe pod prysznicem). Ale nie były to wielkości 50/70 cm. Nie zmienia to faktu, że powinni rurki ustawić wg życzenia inwestora. Ale jeżeli ta sama ekipa będzie tobie później montowała te urządzenia sanitarne to jest ok, jeśli inna to napsioczy trochę na nich. Wracając do rur kanalizacyjnych - wykopane rowy były podsypane piaskiem i utwardzone, dla pewniejszego utrzymania poziomu spadku. W przekutych fundamentach nie ocieplali rur. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje za odpowiedź.... W poniedziałek mam zamiar z fachurami porozmawiać...

Jeszcze tylko jedno... (jestem totalnym laikiem w kwestiach budowy...)

Czy robili Tobie (Wam) jakiekolwiek odpowietrzenia - takie zeby zapachy nie dawały o sobie znać z umywalek/wanien/kuchennego zlewu??

Dziekuje za odpowiedź.... W poniedziałek mam zamiar z fachurami porozmawiać...

Jeszcze tylko jedno... (jestem totalnym laikiem w kwestiach budowy...)

Czy robili Tobie (Wam) jakiekolwiek odpowietrzenia - takie zeby zapachy nie dawały o sobie znać z umywalek/wanien/kuchennego zlewu??

ja mam nad łazienką sypialnianą i nad kuchnią

dokładnie, trójnik, pionowo nad sufit na poddasze i później mam dachówkę wentylacyjną i do niej (będzie) podłączone, narazie "capi" na strychu

Mozesz napisac jaka jest dlugosc tych zaslon??? jesli zmieniales wysokosc scian to napisz - pytam z ciekawosci - z gory dzieki za odpowiedz

ps: tez planuje w zlotym kolorze :)

258cm zasłony, 280 do sufitu, kolor brązowy tylko jakaś satyna kreszowany i dlatego się mieni jak złote

Edytowane przez kulca

Ja mam podobnie jak u kulcy. Tylko, że z każdej łazienki mam taką rurę wentylacyjną z kanalizacji - z jednej łazienki idzie w otwór wentylacyjny przy kominie a w drugiej wykuli w ścianie - rurkę wstawili i przez strych na trójniku do dachówki wentylacyjnej (tzw kominka). W razie jakichkolwiek problemó - pytać - kto pyta nie błądzi. :)

Kulca skoro piszez ze zaslony prawie 2.60 a wysokosc od podlogi do sufitu 2.80 to napisz czy dokladales pustaka czy tak po prostu Ci wyszlo ?? - pytam bo masz podlogowke - ciekawi mnie wiec czy projekt uwzglednia w podanych wymiarach ogrzewanie podlogowe lub np. legary???

Czy raczej samemu trzeba pomyslec o tym wszystkim tak zeby na koniec wyszlo te 2.8 m.

Wogole dodam ze nie wiem jaka wysokosc zaklada projekt bo jeszcze nie zakupilam, ale wydaje mi sie ze na tak duzej powierzchni dziennej jak w atenie/artemidzie wysokosc scian gra duza role - zeby pomieszczenia nie wyszly dlugie i niskie... Na moje oko 2.8 powinno byc optymalnie do max 3.2 - bo pozniej to i wieksze koszty utrzymania, i proporcje budynku sie zmieniaja itp...a tego chcialabym uniknac.

Z gory Serdeczne Dzieki za odpowiedz.

Poza tym Zycze wszystkim tu budujacym i zagladajacym udanego okresu przedswiatecznego :)

Ps: juz sobie wyobrazam tych ktorzy wlasnie szykuja te pierwsze swieta w nowym domu - ehhh ja tez chce juz nowy dom!!!! :offtopic:

Dziękuje Wam wszytskim za odpowiedzi!!!

Na jakim etapie wyciągali Wam te rury do wentylacji kanalizaccji?? Ja mam ściany, rozpoczeli robić dach (kanaliza rozprowadzona. Nie wiem czy nie bede robil z siebie wariata i nie za wczesnie zaczne "walkę" o wentylację. Może to wszytsko wstawia się później???

Kulca skoro piszez ze zaslony prawie 2.60 a wysokosc od podlogi do sufitu 2.80 to napisz czy dokladales pustaka czy tak po prostu Ci wyszlo ??

dołożyłem pustaka, w projekcie było 270, ja chciałem pod legary stropowe włożyć jeszcze 10cm wełny (oprócz 15 pomiędzy nimi) i mieć finalnie 280cm wysokości pomieszczeń

Na jakim etapie wyciągali Wam te rury do wentylacji kanalizaccji?? Ja mam ściany, rozpoczeli robić dach (kanaliza rozprowadzona. Nie wiem czy nie bede robil z siebie wariata i nie za wczesnie zaczne "walkę" o wentylację. Może to wszytsko wstawia się później???

ja robiłem to razem z rozprowadzaniem kanalizacji, wody i ogrzewania, spokojnie narazie nie walcz, ew jak robisz lany strop warto wsadzić kawałki rur o większej niż kanalizacyjne średnicy aby mieć przepusty, jak strop drewniany to żaden problem później zrobić

Witam wszystkich zauroczonych projektem afrodyta/artemida. Jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie budowy afrodyty. Mój dom będzie budowany z maxa. Czy poinformowałby mnie ktoś ile mniej więcej sztuk albo palet maxa potrzeba na wybudowanie tego domku? Po poszukiwaniach na forum niestety odpowiedzi na to pytanie nie mogę znaleźć. Pozdrawiam

Witam wszystkich zauroczonych projektem afrodyta/artemida. Jestem na etapie oczekiwania na pozwolenie budowy afrodyty. Mój dom będzie budowany z maxa. Czy poinformowałby mnie ktoś ile mniej więcej sztuk albo palet maxa potrzeba na wybudowanie tego domku? Po poszukiwaniach na forum niestety odpowiedzi na to pytanie nie mogę znaleźć. Pozdrawiam

Witamy w zacnym gronie!!!

Ps: Ja jeszcze nie buduje wiec na pytanie nie odpowiem :);)

Kulca dziekuje za odpowiedz w takim razie ja tez pustaka doloze - tak na wszelki wypadek zeby nie bylo ze mi wyjdzie 2.5.

A jak z dachem czy powiekszales wypust dachu (chodzi mi o dluzsze krokwie tu gdzie podbitke sie robi) czy zostawilez jak w projekcie???

Jak ten 1 pustak wplynal na bryle domu???

Ludzie zapodawajcie jakies zdejcia bo sie nudno robi PLEASE!!!!!

Ja też chcialam mieć wyżej ,około 3 metrów ale mój wykonawca marudził że zmiany nie wychodzą na dobre więc zgodził się na podniesienie 1 pustak w górę,ja buduję z porotonu 38 i wiecie co się stało...

wykonawca podniósł budunek o pustak,podniósł okna ale zapomniał o TARASIE

myslałam że dostanę zawału jak to zobaczyłam(25 cm różnicy),pozostało mi tylko zamówić okno tarasowe z roletą na zewnątrz a reszta z roletami od środka i tak będe miała mała różnicę ale trudno tak musi zostać

Uznałam że zrobimy podwieszane sufity i jakoś sobie z tym poradzimy,wiec SPRAWDZAJCIE swoje ekipy bo wszyscy to fachowcy do pierwszej wpadki:((

u mnie krokwie były wydłużane o 40 cm każda,szczególnie w wykuszu i nad wejsciem jest to potrzebne bo w projekcie wystaje tylko 20 cm i nie ładnie to wygląda.

pozdrawiam

A jak z dachem czy powiekszales wypust dachu (chodzi mi o dluzsze krokwie tu gdzie podbitke sie robi) czy zostawilez jak w projekcie???

ja przesuwałem ścianę kuchni więc dach wyszedł większy niż w projekcie org, krokwie wystają tyle co w projekcie, około 80cm z tego co pamiętam jest szeroka podbitka

na bryłę nie wpłynął, tzn. jest piękna :)

Witam moi drodzy...

Potrzebuje pomocy... Moi "fachowcy" rozłożyli mi własnie rury od instalacji kanalizacyjnej.

Czy u Was równiez kładli bezpośrednio w wykopanych rowach? Czy po przekłuciu sie w ścianach fundamentowych niczym nie izolowali miejsc styku rury z ścianami? Czy utwardzali w jakiś sposób wykop?? Czy u Was również miejsca wyjść rur (do połączeń min. wc, wanny, umywalek i prysznica) sa (+/-) obok gdzie będą znajdowały się sanitariaty czy wyliczaliście dokładnie gdzie będą się znajdować i dokładnie w tych miejscach wyciagnbeliście rury w góre? Moi "njawszechmogący" mówią: 'tu dojdzemy rurą tam dotniemy a tu sie wstawi kolanka i doprowadzi wyjścia'...

Zastanawiam się czy nie powinni wszystkiego kłaść jeszcze raz, bo część wyjść mija się z miejscem docelowym o dobre 50/70cm :/

Dzięęęęęękuję za informację!!!!

Z tego co pamiętam, najpierw powinno się utwrdzić całą ziemię w fundamentach, a dopiero później rozprowadzić kanalizę w wykopach - tak, żeby nie uszkodzić rur.

Jeśli chodzi o lokalizację wyjść rur to moim zdaniem jest tutaj spory zapas bezpieczeństwa zależny od grubości ocieplenia w podłodze, którą planujesz. Wiadomo, że przeciwległy róg łazienki, etc niż planowana wanna to średni pomysł, ale 50-70cm nie jest żadnym problemem. U mnie odbiór rozprowadzenia kanalizacji robił gość od wykończenia łazienek - tak, żeby nie było później marudzenia, że coś jest nie tak dla niego ;).

Kulca dziekuje za odpowiedz w takim razie ja tez pustaka doloze - tak na wszelki wypadek zeby nie bylo ze mi wyjdzie 2.5.

U mnie też bloczek Silki wiecej, ale głównie z grubej warstwy styropianu i podłogówki. Okap wydłużony do 1,05m.

Dziekuje wszystkim za odpowiedz, rzeczywiscie po Waszych zdjeciach nie widac zeby to dolozenie pustaka cokolwiek zmienilo w wygladzie zewnetrznym w takim razie ja pewnie tez dorzuce i krokwie troche przedluze.

jeśli wydłużysz krokwie to musisz obniżyć łuk nad tarasem,albo będzie miał poprawki jak u mnie,trzeba obniżyć styropianem min 25 cm.Jest na bieżąco ze stanem surowym bo właśnie łatują nam dach,kryjemy karpiówką wiec łat idzie 2 razy tyle co normalnie,przy innej dachówce,

Jesteś z Zielonej Góry?

zapraszamy do nas na budowę mieszkamy 90 km od Zielonej,w Górze obok Leszna:)

jeśli wydłużysz krokwie to musisz obniżyć łuk nad tarasem,albo będzie miał poprawki jak u mnie,trzeba obniżyć styropianem min 25 cm.Jest na bieżąco ze stanem surowym bo właśnie łatują nam dach,kryjemy karpiówką wiec łat idzie 2 razy tyle co normalnie,przy innej dachówce,

Jesteś z Zielonej Góry?

zapraszamy do nas na budowę mieszkamy 90 km od Zielonej,w Górze obok Leszna:)

Hey, na jakim etapie jeestescie??