Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamierzmy budować Afrodyę za kilka miesięcy ,bardzo chcielibyśmy zobaczyc ją na żywo , czy jest może taka mozliwośc zobaczenia.

Pozdrawiam

Pewnie, że jest możliwość, zapraszamy. Proszę napisać do mnie na pw to prześlę numer tel i adres. Umówimy się na jakiś termin

Kupiliśmy dom bez komina i kominka, a ja jednak chętnie posiedziałbym w chłodne jesienne wieczory przy kominku. Napiszcie proszę jak kosztowo wyniosło was postawienie komina no i wkładu kominkowego?

No i przede wszystkim czy według waszych doświadczeń kominek w naszych domach to dobra sprawa? Na ile jest w stanie ogrzać Afrodytę? Oczywiście bez płaszcza wodnego bo u mnie to rozwiązanie już raczej nie wchodzi w grę.

Ciekawy jestem czy w naszym przypadku jest jeszcze sens zainwestować w budowę komina i kominka.

Jeśli dasz radę rozprowadzić po strychu przewody powietrzne do pokoi to spokojnie dom w okresie przejściowym, a nawet zimowym ogrzejesz. Koszty zależne od komina, czy systemowy, czy murowany, ale dokładnie dowiesz się albo w składzie budowlanym, albo u wykonawców budowlańców którzy ew. by stawiali.

A kominek to super sprawa, szczególnie na chłodne jesienne wieczory, gdy nie opłaca się jeszcze odpalać ogrzewania, bo w dzień jest ciepło.

Z poddaszem to jest temat otwarty bo jak na razie jest niezagospodarowane więc na przyszłość mógłbym te przewody rozprowadzić. Trochę sobie nie mogę wyobrazić czy dużo z tym roboty i zamieszania. Poza tym gdybym postawił komin, rozwiązałby mi się problem z wentylacją bo póki co to mam kratki w pomieszczeniach, a na zewnątrz wystające z nich rurki, z którymi nie bardzo wiem co zrobić i co poprzedni właściciel miał w zamiarze.

PeeN - komin systemowy wys. 6m kupisz do 1,5k, stawiasz go w narożniku tarasu, rurka do środka i kominek wg uznania. Ja kupiłem w necie za 3,5k narożny, szyba z dwóch stron. Powiem tak - na jesień i na wczesną wiosnę gdy piec nie chodzi, wrzucam 3 klocki bukowe i mam ciepło w całej części ogólnej domu. Poza tym nic nie zastąpi palącego sie kominka. Pozdrawiam.

Witam, drodzy użytkownicy forum mam do was serdeczną prośbę o podanie realnych kosztów budowy Afrodyty w SSO, SSZ oraz w stanie pod klucz (Tylko tu chodzi o koszta domku ze wszystkimi instalacjami, wytynkowanego, z wylewkami itd. bez ułożonych podług, płytek zrobionych łazienek ponieważ te pracę moge wykonać sam w swoim zakresie). Interesuje mnie czy w kwocie 350tyś uda mi się postawić ten dom. Działkę już podsiadam. Z żoną jesteśmy na etapie wyboru projektu i Afrodyta według nas "miażdży" konkurencję ale nie chcieli byśmy mocno przekraczać w/w kwoty na samą budowę domku;)

Musisz liczyć się z kwotą 550 a najlepiej 600 tysięcy w stanie pod klucz. To, że zrobisz sam wylewki czy łazienki to aż tak dużo na koszcie robocizny Ci nie odejdzie w stosunku do całej kwoty. Materiał na to i tak musisz kupić. Napewno mając 600 tysięcy możesz zaczynac budowę praktycznie bez obaw, że zbraknie Ci kasy.