AFRODYTA77 03.12.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) :) Zapomniałam dodać że zrezygnowaliśmy z murków przed domem i na tarasie, ponieważ nasz dom jest wewnątrz nowoczesny i próbujemy zachować także przed domem proste formy. Ogród też będzie minimalistyczny ale to pewnie dopiero na wiosnę Edytowane 4 Grudnia 2013 przez AFRODYTA77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronka666 14.12.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam jestem na etapie dachowki:) wybor pomiedzy czana a szara tylko maly problem poniewaz bardzo podoba mi sie soczyscie pomaranczowa elewacja:) do tego dochodzi klinkier jakies pomysly? Na pogodzenie kolorystyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomson 23.12.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Wszystkim tym, którzy już mieszkają - samych radości z tego powodu. Dla tych, którzy jeszcze się budują - cierpliwości - z okazji Świąt oraz zbliżającego się Nowego Roku Wam życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AFRODYTA77 31.12.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Wszystkim budującym swoje domki życzę Szczęśliwego Nowego Roku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes46 22.01.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 nie śpimy budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melczak 22.01.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 powiem Ci że nie bardzo się da w tej pogodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes46 23.01.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 A ja się nie poddaje Krystek stoi w kotłowni i chodzi pełną mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melczak 23.01.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 jak jesteś na tym etapie to jak najbardziej a ja jestem na etapie ścian i niestety..... wiosny oczekuję z niecierpliwością - będzie można skończyć mur w piwnicy i lać pierwszy strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomson 26.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Straszna absencja na tym forum panuje. Chcę tylko info dla zainteresowanych ekogroszkiem przekazać - w 3 miesiące na ogrzanie Afrodytki piecyk zużył mi 2 tony tegoż paliwa. Mając na uwadze słabą zimę do tej pory nie jest to tani sposób na ogrzanie domku. A jak wasze doświadczenia z innym paliwem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 26.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 u mnie 3 miechy (list-sty) wyszło740m3 gazu z grzaniem wody, w domu 24 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN 27.01.2014 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Thomson też palę ekogroszkiem i spalanie u mnie identyczne do Twojego. Nie dość, że mało oszczędne spalanie to jeszcze wkurza mnie ten syf. Już myślałem nad zmianą sposobu ogrzewania, ale niestety nie mam zbyt wielu możliwości. Pompa ciepła, albo gaz z butli. Pompa to droga inwestycja, a gaz z tego co wiem średnio się opłaca z butli. Kulca masz gaz z sieci czy z butli? Ile płacisz za 1 m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes46 27.01.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 ja będę grzał piecem na groszek. wydaje mi się że te 3-4 tony to nie dużo ?!?!?! 740 m3 gazu to chyba jest dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Gaz mam z miejskiej sieci, nie licząc kosztu abonamentu wychodzi po jakieś 2 zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalenawaw 27.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Czy Ci którzy ogrzewają ekogroszkiem mogą podać z jakich materiałów budowali (ściany, ocieplenie, okna) i czy ktoś ma sprawdzone zużycie całoroczne tego paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 28.01.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Thomson też palę ekogroszkiem i spalanie u mnie identyczne do Twojego. Nie dość, że mało oszczędne spalanie to jeszcze wkurza mnie ten syf. Już myślałem nad zmianą sposobu ogrzewania, ale niestety nie mam zbyt wielu możliwości. Pompa ciepła, albo gaz z butli. Pompa to droga inwestycja, a gaz z tego co wiem średnio się opłaca z butli Gazu z butli baaaardzo nie polecam - jest to jeden z najdroższych sposobów na ogrzanie domu niestety. ja będę grzał piecem na groszek. wydaje mi się że te 3-4 tony to nie dużo ?!?!?! 740 m3 gazu to chyba jest dużo ? Ja ogrzewam Artemidę gazem ziemnym (z gazociągu) i za cały zeszły rok ogrzewanie domu wraz z podgrzaniem ciepłej wody, etc wyniosło mnie 4300zł. Ogrzewanie gazem ma ten plus, że łatwo wysterować cały układ i zaprogramować godziny grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.01.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 U mnie gazem z sieci, ogrzewanie z woda i abonamentami w 2013 wyszły 4600, więc praktycznie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN 28.01.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 U mnie jak pisałem wyżej, około 25-30 kg na dobę, ale trzeba wziąć pod uwagę że temperatury były wysokie. Dom mamy jeszcze nie wykończony, tzn ocieplenie jest, ale nie mam np tynków, parapetów zewnętrznych, pełno mostków cieplnych, poprzedni właściciel dziwnie podszedł do wykonania wentylacji bo zrobił kratki w ścianie w każdym pomieszczeniu, czyli wiadomo z czym się to wiąże.Biorąc to wszystko pod uwagę i tak uważam, że spalanie jest ok.Kupuję bardzo dobry groszek za 900 zł/T, wyleczyłem się z taniego Castoramowego badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luiza Adam 29.01.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam mamy pytanie do palących ekogroszkiem , jakie macie piece , jakiej firmy i jak wam się sprawują . Będziemy bardzo wszystkim wdzięczni za odpowiedź . Stoimy właśnie przed dylematem wyboru pieca i nie wiemy na co się zdecydować , Może ktoś poleci nam jakiś dobry piec z dużym paleniskiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomson 29.01.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki za info. Gaz - ekogroszek podobne ceny, tylko przy tym całym groszku nie można zapominać o czyszczeniu pieca, wrzucaniu węgla i wybieraniu popiołu - dobre, że dobry komin założyłem to w przyszłości gaz może podłączą, na stare lata niestety gazówka pozostanie Ale niema co narzekać nasi dziadkowie mieli gorzej Co do pieca - u mnie pracuje Ling Duo Klimosza 25kW. Teraz twierdzę że troszkę za duża moc, chociaż sprawuje się dobrze w czasie imprez i najazdów gości - wtedy działa optymalnie. Ale mam go w piwnicy, nie wyobrażam sobie tego pieca na poziomie parteru. Mam pod garażem piwnice z pralnią i kotłownie. No cóż hydraulik mi doradził taka moc i poszło W każdym bądź razie chodzi 3 sezon odpukać bez zastrzeżeń, ma grubą blachę, duży podajnik i palę w nim groszkiem za co najmniej 900 PLN, próbowałem tańszym ale porażka (znajomi palą tańszym i sobie chwalą). Podajnik ładuję raz na tydzień, popiół wybieram raz na tydzień - można wytrzymać. Cena pieca w sprzedaży ok 10k PLN, mi po rabatach jakiś za 8,5k PLN sprzedali. (3 lata temu). Nie mogę podać zużycia za poprzednie sezony gdyż w 1 sezonie dom był nie zamieszkany, a w drugim mnie nie było i nie mam pojęcia ile żona węgla nazwoziła (ona zresztą też) Teraz pilnuję - po sezonie podam. Pozdrawiam wszystkich. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Thomson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 29.01.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Poruszyłeś kwestie mocy. Ja zakupiłem piec gazowy 24 kW, ale tylko z racji, że kupowałem używkę w dobrej cenie. Jest zdecydowanie za mocny, ogrzewanie mam ustawione na 12kW (na mniej się nie da) i daje radę spokojnie. Jakbym kupował nowy piec, to max 12-13kW. Te 24kW przydaje się do grzania wody w zasobniku, bo szybko to następuję, choć pewnie taki 12kW niewiele więcej czasu by potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts