Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli ktoś stawiał ten domek z porothermu to czekam na odpowiedz ile tych pustaków trzeba

Myślę, że mało kto pamięta ile sztuk kupował. Musisz przeliczyć metraż ścian i podzielić przez powierzchnię pustaka. Żmudna praca ale da efekt. Niektórzy z nas rezygnowali z okien, niektórzy podnosili domek. Dla każdego inaczej wyszła ilość cegiełek. Powiem Ci w tajemnicy - jakbyś nie policzył i tak wyjdzie za mało :) Przy porothermie musisz też wziąć pod uwagę późniejsze mocowanie czegokolwiek na ścianach z pustaków, rodzi to pewne trudności, zwłaszcza z wywierceniem idealnych otworów. To tyle rad. Pozdrawiam.

mam pytanie jakich pustaków używaliście do budowy ? w projekcie jest Ytong 60x20x36.5 nie moge takich znaleźć na allegro jakiś nietypowy wymiar mają

ja robiłem z solbetu ideal 36 był trochę tańszy

gdybym teraz budował to zrobił bym z gazobetonu 24cm + 20 stytro , bo ten solbet 36 i tak musiałem docieplić 10 cm styro bo przy -10 C słabo się zprawdza

u mnie będzie siporex 34+wełna 5+siporex 12 (budujemy w otwartym polu, dom będzie nie osłonięty niczym) myślę iż taki mur da radę

teraz kończymy mur piwniczny i będziemy lać strop nad piwnicą, jeszcze tylko styropian na ściany piwnicy i zasypać wykop i może być zima - ten etap mieliśmy zaplanowany na ten rok

Edytowane przez melczak

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
Widzę, że straszna posucha na forum, coraz mniej pytań... Z jednej strony to OK, znaczy korzystają z forumowych wcześniejszych podpowiedzi. W każdym bądź razie wszystkim forumowiczom chciałem złożyć życzenia z okazji nadchodzącego Nowego Roku, marzenia żeby sie spełniły a zdrowie dopisywało do późnej starości. Do Siego Roku!

Witam, trochę czasu mnie tu nie było :) ale widzę, że niewiele nowości :) ciszzzzza panuje ;)

W takim razie jankes GRATULUJE serdecznie i ja również się pochwalę, że my też już mieszkamy- pół roku.

Skoro nikt nic nie dodaje to może ja coś wrzucę, tak na dobry początek :)

To jest nasza Artemida :)

.................zdjęcia usunięte................

Pozdrawiam :bye:

Edytowane przez goshia7