Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam sciany ze suporexu24cm = styropian 12cm patio 1200 cmx1200x1200cm drzwi przesuwne

profil 90mm

Ja planuję ocieplenie 15 lub 18cm. Patio u mnie 1800 x 1800 i stą pewnie profil 102mm i cena... :evil: .

Czy ktoś z Was planuje moze wentylację mechaniczną z reku i ma już wycenę? Mi rekuperatory.pl wyceniono na 18tys. Myślałem, że będzie trochę mniej.

Pzdr,

Adam

Witam Wszystkich,

Wojtek, do mnie masz około 180 km, znajdź na mapie Lublin a to już blisko :wink:

Do Warszawy masz nieco dalej, najdalej masz do Marcelki.

W razie gdybyście się wybierali do nas, pisz na PW, to spróbuję jakoś wygospodarować trochę czasu i może z mężem ustalimy jakiś wolny terimn:wink:

Pozdrawiam

Nitka

Witam wszyskich budowniczych

TS147 pytałeś o wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, ja zamierzam u siebie taką zainstalować. Oferta, którą otrzymałem, w najprostrzej wersji (centrala Mistral 300 + sterownik RC3) opiewa na kwotę 13.000 PLN. Z tym, że o ile dobrze pamiętam to Ty budujesz ARTEMIDĘ, więc będziesz potrzebował centralę 400 oraz więcej kanałów wentylacyjnych, co może dać różnicę ok 5.000 PLN. Zastanawiam się jeszcze czy zdecydować się na centralę typu DUO, która pozwala na odzysk ciepła do 96% (+1.100 PLN), jednakże jest to również związane z niemalże podwojonymi kosztami bieżącej obsługi systemu.(zużycie prądu ok. 25 PLN/m-c + wymiana 2 filtrów po 12 PLN raz na kwartał, jak widać nie są duże, ale czy ma to sens).

pozdrawiam

Witam Wszystkich!

Czy może już ktoś zetknął się z takim problemem?

Warunku zabudowy nie przewidują dachu o nachyleniu 30 stopni (Sudety) czy jest możliwe, że po podniesieniu dachu o te 5 stopni dom nie straciu na wygądzie . Afrodyta to szczególnie piękny dom i warto go zbudować ale co z tym dachem.

Prosze o pomoc!!!!!. Może jednak warto zazyzykować i podnieść ten dach.

Witam Wszystkich,

najdalej masz do Marcelki.

No wiesz, do mnie ma najbliżej, tylko 90 km, mieszkam w Piotrkowie Tryb.

Mój etap budowy się skończył, dach już jest (kończy się robić :D ), reszta czeka na wiosnę.

Może jeśli się jeszcze uda (pogoda) to wyrównam teren i nawiozę ze 200 ton ziemi :) Ale z tym się nie pali.

Witam.

Niedawno natrafiłem na projekt afrodyty i bardzo mi i mojej lepszej połowie się spodobał. Praktycznie nie szukamy już inych projektów bo wypadają one dość słabo.Prace zamierzam rozpocząć na wiosnę 2008.

Mam kilka pytań na które proszę o odpowiedź:

1. Pierwsze banalne ale mi nie daje spokoju, jak należy usytuować dom względem stron świata ( działka duża więc pełna dowolność od wschodu i zachodu otoczona lasem)- zastanawiam się czy od południa wyjście na taras czy odwrócić i ustawić stoną okien od jadalni do południowej strony. Napiszczie jak wy macie.

2. Z czego macie ściany zewnętrzne( czytając wasze posty stwierdziłem dużą różnorodność) czy silka40 bez ocieplenia lub poroterm50 będzie dobry?

3. Czy wielki problem jest zastosować strop inny niż drewniany, a może właśnie zostać przy orginale z projektu i dlaczego?

Narazie tyle, pozdrawiam wszystkich budujących i czekam na odpowiedzi

1. Pierwsze banalne ale mi nie daje spokoju, jak należy usytuować dom względem stron świata ( działka duża więc pełna dowolność od wschodu i zachodu otoczona lasem)- zastanawiam się czy od południa wyjście na taras czy odwrócić i ustawić stoną okien od jadalni do południowej strony. Napiszczie jak wy macie.

Witam,

U mnie okna jadalni, i salonu (czyli dłuższy bok) na południe, taras od wschodu (las). Wjazd od zachodu.

2. Z czego macie ściany zewnętrzne( czytając wasze posty stwierdziłem dużą różnorodność) czy silka40 bez ocieplenia lub poroterm50 będzie dobry?

Silka40 :o - chyba jakaś pomyłka :wink: . Poza tym jeśli silka to tylko z ociepleniem. Porotherm 50 - sam rozważałem 44, ale wydaje mi się, że sciana dwuwarstwowa to lepszy pomysł i mniejsze ryzyko mostków cieplnych/etc.

Pzdr

Witam wszystkie osoby budujące Afrodyte!!! 8)

Bardzo proszę o więcej zdjęć i kosztorys tego wspaniałego domu, przymieżamy się z żoną do budowy tego okazu pod Poznaniem. Czy jest ktoś, kto buduje z pustaków ceramicznych WIENERBERGER-a 38 lub 50 bez docieplenia??? Czy to wogóle warto budować ściany jednowarstwowe??? Czy może lepiej pustak ceramiczny 24cm+12cm stropian??? :lol:

Z czego najlepiej budować??? prosze o porade :lol:

Chcielibyśmy zobaczyć AFRODYTKE na żywo, czy jest może ktoś z WAS, kto realizuje inwestycje w okolicy wielkopolski???

Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA INFO POZDRAWIAM!!!

SEBA WLKP :lol: :lol: :lol:

[email protected]

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Zastanawiam się tylko jeżeli ustawię dom oknami od jadalni i salonu w stronę południa to automatycznie wszystkie pokoje będą od północnej strony i to mnie martwi najbardziej, dlatego myślałem że może lepiej będzie stroną od tarasu do połunia- jak myślicie?

Do TS147 dzięki za podpowiedzi a co do muru to producent silki wypusił ostatnio pustak o grubości 40 cm. do ściany jednowarstwowej o przenikalności U=0,23. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Zastanawiam się tylko jeżeli ustawię dom oknami od jadalni i salonu w stronę południa to automatycznie wszystkie pokoje będą od północnej strony i to mnie martwi najbardziej, dlatego myślałem że może lepiej będzie stroną od tarasu do połunia- jak myślicie?

Ale te pokoje od północy to sypialnie/gabinet - czyli strefa nocna. Mi zalezało, żeby strefa dzienna była dobrze doświetlona (jadalnia, salon, kuchnia) i stad decyzja o taki ulozeniu domu. Poza tym takie ulozenie ma tez plusy pod wzgledem ogrzewania ;). I chyba ogolnie lazienki, pomieszczenia gospodacze, garaze lokuje sie od strony ciemnej/polnocnej, a pozostale od jasnej. optimum to z tego co pamietam taras od poludnia i wejscie od polnocy.

Do TS147 dzięki za podpowiedzi a co do muru to producent silki wypusił ostatnio pustak o grubości 40 cm. do ściany jednowarstwowej o przenikalności U=0,23. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Ale ten pustak to pewnie beton komorkowy a nie silikat, czyli CALKOWICIE inne cechy/etc.

Pzdr

My jednak zdecydowalismy sie na Artemide (siostra bliżniaczka Afrodyty). Projekt juz mamy w domu.

Mam ogromna prośbę do Marcelki, CELEBRE i NITKA i czy byłaby możliwość przyjechania do was i zobaczenia waszego domku??

Bardzo chcielibyśmy zobaczyć afrodytkę w naturze!!

My budujemy nasz domek w Ostrowcu Sw. wojewodztwo świętokrzyski.

proszę o kontakt [email protected]

pozdrawiamy