Beata Kielce 02.01.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Witam w nowym roku 2008, życząc wszystkim wszelkiej pomyślności , szczęścia i wytrwałości w budowaniu swoich domków. Szczególne gratulacje dla rodziców swoich pięknych nowonarodzonych pociech.Nitko!,Ponawiam prośbę mojego męża Wojtka w sprawie obejrzenia Twojej Afrodtki. Daj znać czy można będzie Cię odwiedzić. Mamy wolny każdy weekend i zabralibyśmy Wam niewiele czasu. Widzieliśmy już domek Marcelki (jesteśmy pod wielkim wrażeniem) i chcielibyśmy jeszcze skorzystać z rad innych budowniczych. PozdrawiamBeata z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalek 02.01.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Witam Wszystich W Nowym Roku chciałbym życzyć wszystkim Forumowiczom dużo zdrowia i samych trafnych decyzji.Od paru miesięcy buduję Atremidę i przyglądam się temu forum. Pragnąc się przyłączyć do dyskusji przesyłam parę zdjęć z placu boju http://img112.imageshack.us/img112/5631/obraz246ef4.jpghttp://img80.imageshack.us/img80/5808/obraz232bw9.jpghttp://img242.imageshack.us/img242/9184/obraz228sp5.jpghttp://img242.imageshack.us/img242/8528/obraz225nj0.jpg PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 03.01.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam, Chciałem również życzyć Wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku . Od paru miesięcy buduję Atremidę i przyglądam się temu forum. Pragnąc się przyłączyć do dyskusji przesyłam parę zdjęć z placu boju Pozdrawiam Rafał Super! W koncu pojawila sie osoba majaca juz czesc budowy Artemidy za soba . Mozesz sie podzielic wrazeniami z budowy do tego momentu? -Moze jakies uwagi co do projektu, etc? -Budujesz tak jak w projekcie z silki? -Nie wstawiles okien dachowych - zamierzasz robic poddasze w poźniejszym okresie, czy po prostu nie chciales wstawiac okien na zime? -Garaze zostawiles tak jak w projekcie czy poszerzales? -Ile kosztowal Cie stan surowy z dachenm jesli to nie tajemnica? Sporo pytan, wiem , ale niedlugo zaczynam swoja Artemide i to ostatni dzwonek na wprowadzenie zmian. Pzdr, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalek 03.01.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam Jeśli chodzi o pytanie TS147to:Buduję z gazobetonu bo stawiając ściany z Silki muszą być one idealnie proste, a ja znałem mojego murarza i nie ryzykowałem.Okien w dachu nie wstawiałem, bo nie zabezpieczałem budowy na zimę, a znajomemu skradziono wkłady. Ja w zeszłem roku budowałem Manuelę II i po wstawieniu okien wyciągnąłem wkłady a ramy zabezpieczyłem folią. Niestety silne wiatry zrywały ją i co parę dni musiałem w zimie jeździć na budowę i naprawiać ją. Ostatecznie i tak ramy się pogięły od wody, więc w tym roku nie popełniłem tego błędu. Garażu nie powiększałem bo jest wystarczająco wielki. VW Touareg wejdzie bez problemów a to już coś.Co do mprojektu to mam parę uwag:1. na podłodze zaprojektowano 6 cm. styropianu - to trochę za mało. Jednak zwiększając jego grubość zmniejszamu wysokość ścianki pomiędzy podłogą a oknem - powinno być blisko 80 cm. bo w przeciwnym razie może głupio wyglądać. Więc ostatecznie zmiejszamy wysokość okna.2. schody na poddasze - długie bez zabiegów - ponoć bardzo źle się z nich korzysta ( jednak odsyłam do opinii architektów).3. na poddaszu słupy wychodzą w pokojach,4. przesunąłem komin w kuchni bo nijak nie pasuje do okapu,5. w projekcie co każdy grzejnik zasilany jest z oddzielnego obwodu, taniej jest część w nich połączyć,6. elektryk wspominał, że w projekcie instalacji elektrycznej pokoje zabezpieczone są róznicówką - zbędny wydatek,A tak pozatym to naprawdę ładny domek. Koszty:Stan surowy z dachem bez okien: 260 000,okna - obustronny dąb 15 500,bramy - 12 000,rolety chowane w nadprożach z silnikami 14 000 PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 04.01.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam Jeśli chodzi o pytanie TS147to: Dzieki za odpowiedzi! Okien w dachu nie wstawiałem, bo nie zabezpieczałem budowy na zimę, a znajomemu skradziono wkłady. Ja w zeszłem roku budowałem Manuelę II i po wstawieniu okien wyciągnąłem wkłady a ramy zabezpieczyłem folią. Niestety silne wiatry zrywały ją i co parę dni musiałem w zimie jeździć na budowę i naprawiać ją. Ostatecznie i tak ramy się pogięły od wody, więc w tym roku nie popełniłem tego błędu. Myślałem o podobnym rozwiązaniu - bezpieczniej i chyba mniej problemów jeśli domek zimuje w stanie SO/SZ. Garażu nie powiększałem bo jest wystarczająco wielki. VW Touareg wejdzie bez problemów a to już coś. No własnie ja się ciagle waham czy 2 bramy po 2,5m szerokosci czy jedna 5m. Co do mprojektu to mam parę uwag: 1. na podłodze zaprojektowano 6 cm. styropianu - to trochę za mało. Jednak zwiększając jego grubość zmniejszamu wysokość ścianki pomiędzy podłogą a oknem - powinno być blisko 80 cm. bo w przeciwnym razie może głupio wyglądać. Więc ostatecznie zmiejszamy wysokość okna. A czy nie da sie tego zrobic na etapie fundamentów? Ja planuję zrobienie podłogówki i 12cm styro w posadzce. Czy nie można po prostu wylać chudziaka i ogolnie zrobić wszystkich warstw te 10cm niżej niż w projekcie? 4. przesunąłem komin w kuchni bo nijak nie pasuje do okapu, U mnie z racji rekuperacji nie ma tego komina. A tak pozatym to naprawdę ładny domek. Super . A jak wychodzi góra? Pokoje są obszerne czy skosy je przytłaczają? Koszty: Stan surowy z dachem bez okien: 260 000, okna - obustronny dąb 15 500, bramy - 12 000, rolety chowane w nadprożach z silnikami 14 000 Rozumiem, że te koszty zawierają już robociznę/etc? Jaką dachówkę wybrałeś na dach? Pzdr, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalek 04.01.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witaj TS147 Garaż w Artemidzie ma prawie 7 metrów, wstawiając bramę 5 m. pozostaje z każdej strony po mettrze luzu + grubość ściany. Narysuj sobie w skali elewację od strony garażu i oceń czy podoba Ci się taka zmiana proporcji. A poza tym bezpieczniej chyba mieć troczę luzu pomiedzy samochodami ( wjeżdżanie , otwieranie drzwi w garażu itp. )Co do styropianu i wysokości fundamentu to proponuję pogadać z kierownikiem budowy.Górę trochę zmieniłem pozostawiam tylko pomieszczenia 2/5 i 2/1 ( oczywiście w innych wymiarach) a reszta to otwarta powierzchnia - naprawdę duża.Podane ceny to całość wydatków materiał + robocizna .Dachówka Pfleiderer (Creaton) - prezentuje się napradwę ładnie na dachu ( dachówka jest troszkę większa od zwykłej - ale na tak dużych powierzchniach dachu wygląda ekstra). PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoboRob 05.01.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam Rafał napisałeś że będziesz montował u siebie rolety chowane w nadprożach. Możesz podać producenta takich nadproży? jak możesz wstaw fotkę takiego nadproża. Ja się zastanawiam nad takim rozwiązaniem ale jak na razie znalazłem tylko nadproża Leiera i zastanawiam się czy są one dobre. http://www.leier.pl/malbork/katalog/3510_dorolet.php Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalek 05.01.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Z tego co zauważyłem nadproże Leier'a jest bardzo słabo ocieplone. Przedwybraniem rozwiązania dotyczącego sposobu montażu rolet, poszukałemtroszkę informacji na ten temat. Okazuje się, że wewnętrzna część kasety ( tam gdzie znajduje się cały mechanizm rolety) od strony muru oraz klapa rewizyjna muszą być konicznie ocieplone. W przeciwnym przypadku powstaje mostek cieplny.Ja zdecydowałem się na nadproża Tytan wraz z roletamihttp://www.tytan-nadproza.plJest to w mojej ocenie najlepsze rozwiązanie, choć niestety nie najtańsze. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 06.01.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Witam, ale PIĘKNE DZIECI SIĘ PORODZIŁY - GRATULUJĘ RODZICOM Wiele szczęścia i miłości , sukcesów i pomyślności, niech Wam zdrowie dopisuje, a niczego nie brakuje w 2008 roku!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelka 08.01.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Cześć.MAm pytanie do budujących: czy macie już wycenę (albo może całość już zrobioną) instalacji hydraulicznej i elektrycznej? Wiadomo, że każdy ma jakieś widzimisie (całość w ogrzewaniu podłogowym, albo kilka grzejników, a podłoga tylko w kuchni i łazienkach) ale jakiś pogląd na kwoty robocizny to przybliży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 08.01.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Marcelka, instalację C.O. wyceniono nam na 21 000,- zł brutto (z VAT 22%) + robocizna 90 zł od punktu (+_ 27 punktów). W tej wycenie ujęte zostało ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie, holl`u, kuchni i 2 łazienkach. W pozostałych pomieszczeniach grzejniki. Do tego należy doliczyć około 2 000.- zł za grzejnik, który ma być zamontowany w podłodze przed wyjściem na taras. Piec Żywiec na ekogroszek z podajnikiem. (Niestety nie ma u nas gazu ziemnego). Instalację elektryczną mamy robić w przyszłym tygodniu, ale nie znam jeszcze całego kosztu, ponieważ część instalacji będzie robił mąż. Mam nadzieję, że 3000.- zł wystarczy na początek. Narazie nadal jeszcze czekamy na okna- już ponad miesiac po terminie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KoBu 08.01.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Marcelka, Narazie nadal jeszcze czekamy na okna- już ponad miesiac po terminie Pozdrawiam. Jakie wybieraliście okna? drewnianie, plastikowe, jaki kolor? i jeśli możesz podać chociaż przybliżoną cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalek 08.01.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Cześć Oto moje wyceny:1. Instalacja CO + woda + kanalizacja (materiał i robocizna), inst. podłogowa w kuchni, łazienkach i wiatrołapie, piec Viessmann dwufunkcyjny z zbiornikiem stojącym 120-150 l. - cena 32 000 zł.2. Instalacja elektryczna, alarmowa, TV, internet cena jednego majstra 12 000 a drugniego 16 000.3. Okna plastikowe, osbustonny dąb, trzwi tarasowe - Patio , cena 15 500,4. Bramy - 12 000 Wyceny elektryków wydają mi się zawyżone, ale może się mylę. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 08.01.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 A za elektrykę to ta cena za samą robociznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 09.01.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Elaktryka cena na prwdę z kosmosu . Takie Warszawskie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 09.01.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 KoBu, okna Jezierski, PCV, okleina obustronna dąb bagienny (profil barwiony w masie). Koszt 17400,- zł (drzwi na taras: 2x suwanka - 2 środkowe części, po bokach fixy), zrezygnowaliśmy z jednego okna w salonie. Gdzie się budujesz KoBu? Afrodytka czy Artemida ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalek 09.01.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Cena za elektryka obejmuje całość: materiał + robocizna.A ile Wam policzyli ? Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KoBu 10.01.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 KoBu, okna Jezierski, PCV, okleina obustronna dąb bagienny (profil barwiony w masie). Koszt 17400,- zł (drzwi na taras: 2x suwanka - 2 środkowe części, po bokach fixy), zrezygnowaliśmy z jednego okna w salonie. Gdzie się budujesz KoBu? Afrodytka czy Artemida ? Pozdrawiam Artemida narazie, dzisiaj dostałem decyzję o warunkach o zabudowę, w tym roku chce chociaż funbdamenty zrobić, bo pozwolenie na budowę 65 dni, a po tym terminie starostwo płaci karę 500zł/dzień bardzo się cieszę, że znalazłem to forum i ten konkretny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.01.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Artemida narazie, dzisiaj dostałem decyzję o warunkach o zabudowę, w tym roku chce chociaż fundamenty zrobić, bo pozwolenie na budowę 65 dni, a po tym terminie starostwo płaci karę 500zł/dzień bardzo się cieszę, że znalazłem to forum i ten konkretny wątek Jeśli będziesz składał wniosek o pozwolenie w starostwie w Trzebnicy, to przygotuj się na max długość oczekiwania. Mi projekt dodatkowo wysyłali do Wrocławia do Konserwatora zabytków (graniczenie z lasem), co jeszcze bardziej wydłużyło całą procedurę. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1980 11.01.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam wszystkich forumowiczów dzis otrzymałem projekt Afrodyty. Mam pytanie ile was wyszło murowanie z Ytonga ,zastanawiam się czy nie jest za drogi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts