Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Mam pytanie do Nitki.Czy nie wydaje Ci się, że okno w kuchni jest zbyt niskie.Wszystkie, nie liczac garażowych i tarasu, mają 150cm a to jedno 120cm i aż 180cm szer.Zobaczyłem to ogladając Twoje zdjęcia.Na projekcie nie rzuca się to w oczy.A tak na marginesie to śledzę to forum już od prawie roku i będę budował artemidę.Zaczynamy z żoną po świętach,jak uda mi się załatwić pozwolenie na budowę:).Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hubert hołowaty

Okno w kuchni musi być wyżej niż pozostałe, w przeciwnym razie byłby problem z zabudową takiej kuchni, np. szafki stojące zachodziłyby na okno. Jeśli ktoś chce mieć blat kuchenny na równi z parapetem, to może obniżyć okno kuchenne o około 10 cm. Ja zostawiam tak jak jest w projekcie, chcę mieć niezależny parapet, a blat kuchenny niech zostanie częścią roboczą.

Pozdrawiam

Nitka

Witam,

Jesteśmu właśnie na gorąco w temacie wyboru projektu. Bardzo podobaja nam sie Afrodyta i Artemida tylko... jedna trozke za mala a druga za duuuża w związku z tym wpadliśmy na pomysł zeby w Afrodycie zaadoptować poddasze, już rozmawialiśmy z architektem zwłaszcza ze i tak musimy zmienić kont nachylenia dachu o 5 stopni bo takie dostaliśmy warunki zabudowy a bardzo sie nam te projekty podobaja wiec kombinujemy. Czy ktoś może takie rzeczy już wymyślał??

Witam,

Jesteśmu właśnie na gorąco w temacie wyboru projektu. Bardzo podobaja nam sie Afrodyta i Artemida tylko... jedna trozke za mala a druga za duuuża w związku z tym wpadliśmy na pomysł zeby w Afrodycie zaadoptować poddasze, już rozmawialiśmy z architektem zwłaszcza ze i tak musimy zmienić kont nachylenia dachu o 5 stopni bo takie dostaliśmy warunki zabudowy a bardzo sie nam te projekty podobaja wiec kombinujemy. Czy ktoś może takie rzeczy już wymyślał??

Całkiem sporo osób w tym temacie :wink: - musisz przejrzeć pierwsze strony, tam były nawet rzuty jak takie poddasze mogłoby wyglądać. Pamiętaj jednak, ze przy takich dużych zmianach koszt adaptacji architekta może się drastycznie zwiększyć.

Co do wielkości - miałem podobny problem, ale ostatecznie stanęło na Artemidzie ;).

Pzdr

Witam,

Cześć KoBu

Na czwartej stronie wklejałem rzuty ze zmianami u siebie więc możesz zerknąć jak to wygląda w mojej Afrodycie.

U mnie również w warunkach napisali, że kąt nachylenia dachu ma się mieścić w przedziale 35 - 45 stopni, a jakoś starostwo zaakceptowało 30 :D i nie musiałem ich nawet oto prosić. Osobiście nie chciałem ani podnosić (tworzyć) ścianki kolankowej, również zmiana kąta nachylenia dachu dla mnie była nie do przyjęcia. Zawsze wiąże się to z dość sporą różnicą w wyglądzie domu.

Zmiany do projektu kosztowały mnie 3500 zł więc dość sporo, ale przynajmniej wszystko jest zrobione tak jak należy :wink:

Pozdrawiam

Robert

Witam Was serdecznie ,

Długo szukałam projektu odpowiedniego dla mojej rodzinki, najpierw spodobała mi się Sandra z Archipelagu ale potem zobaczyłam Afrodytę. Zamierzamy rozpocząć budowę w tym roku, działkę mamy w okolicach Poznania, ale na razie jestem na etapie decyzji jak ma wyglądać moja Afrodyta w srodku.

Od kilku miesięcy śledzę skrupulatnie forum i codziennie zaglądam czy nie ma jakiś nowych wiadomości i fotek od osób które już rozpoczęły przygodę z Afrodytą. Przejrzałam setki projektów i jestem pewna, że ten jest doskonały... no może poza kilkoma małymi drobiazgami. Siedzę nad wydrukiem Afrodyty (ponieważ jeszcze nie zamówiliśmy projektu czekam na akceptację architekta czy ten projekt pasuje do naszej działki tzn wymiary się zgadzają jednak wolę żeby ktoś spojrzał na to fachowym okiem), czytam wszystkie Wasze uwagi, i raz powiększam okno przenoszę kominek likwiduję łazienkę innym razem likwiduję garderobę. Chciałabym stworzyć wnętrze które będzie maksymalnie wygodne i uporządkowane. Bardzo podobają mi się pomysły RoboRoba adaptacji projektu i dlatego mam kilka zapytań do Ciebie, my też będziemy budować odbicie lustrzane:

1. Pisałeś że rezygnujesz z łazienki przy sypialni i chciałbyś tam zrobic garderobę, chociaż na Twoim projekcie widzę ściankę czy zmieniłeś zdanie? Mnie się ten pomysł bardzo spodobał, ponieważ garderoba 1/5 wydaje mi się zbyt mała i nie wiem czy przez nią korytarz nie będzie zbyt wąski.

2. Chciałabym powiększyć łazienkę 1/11 ale nie wiem ile max można to zrobić, wolałabym mieć jedną ale dużą łazienkę

3. bardzo spodobał mi się Twój pomysł podwyższonego salonu, tylko nigdy nie widziałam jak to wygląda w praktyce, jeśli dysponujesz zdjęciami takiego przykładowego salonu będę wdzięczna za zdjęcia czy linka.

4. Pisałeś że zmieniałeś okna proszę napisz jakie dokładnie zmiany wprowadzałeś, ja myślałam o tym aby wszystkie były tej samej wysokości, patrząc na Afrodytę Gamira odnoszę wrażenia że właśnie tak jest i dodatkowo chyba okno w łazience przy sypialni zostało powiekszone.

5. a jaki macie pomysł pomieszczenia na pralkę i suszarnię, brakuje mi własnie takiego miejsca

6. podoba mi się też Twój pomysł z pokojem i łazienką na poddaszu ale dla nas to już będzie chyba za duży metraż a poza tym boję się o ile to podwyższyłoby koszty. Więc chyba to odpuszczę ale myślę cały czas o tym podwyższonym salonie

7. a czy kominek pozostawiliście tak jak w projecie???

pozdrawiam,

Klaudia

Witam serdecznie

Klaudia cieszę się że mój projekt wpadł Ci w oko :D

1. Z łazienki przy sypialni rezygnuję, choć na projekcie ona jeszcze widnieje. Zamierzam wszystkie instalacje wodno-kanalizacyjne tam położyć w razie gdyby kiedyś zachciało mi się w tym miejscu łazienki to będzie to możliwe, ale obecnie ma być tam duża garderoba

2. łazienkę powiększyłem maksymalnie jak to było możliwe czyli ściankę dzielącą pokój z łazienką ustawiłem w odległości 20 cm od okna w pokoju. Nie pamiętam ile metrów łazienka zyskała ale ma teraz bardziej kwadratowy kształt.

3. Taki podwyższony salon to w mojej ocenie super sprawa, trzeba jednak pamiętać że to dodatkowa kubatura do ogrzania. Tu możesz zerknąć jak wygląda przykładowy taki salon :)

http://img185.imageshack.us/img185/6684/antresola1he7sv1.th.jpg http://img213.imageshack.us/img213/7905/antresola2kz4ya8.th.jpg http://img442.imageshack.us/img442/3452/antresolalk6rm0.th.jpg http://img207.imageshack.us/img207/5392/bartekwn3xi2.th.jpg http://img206.imageshack.us/img206/7677/bartekwn4cq6.th.jpg http://img206.imageshack.us/img206/9250/zaciszewnetrze1bw6.th.jpg http://img512.imageshack.us/img512/9517/zaciszewnetrze5cj3.th.jpg http://img522.imageshack.us/img522/8734/zaciszewnetrze7vn4.th.jpg

4. Zamierzam powiększyć tylko jedno okno tak jak Gamir w łazience (garderoba u mnie), no i wstawię kilka okien na poddaszu. Nitka wcześniej pisała już o oknie w kuchni i zgadzam się z nią 100%, jeśli obniżysz czy powiększysz w dół te okno to nic pod nim nie ustawisz.

5. Ja również zastanawiałem się nad typowym pomieszczeniem na pralnię i początkowo chciałem ją robić na górze ale chyba z tego zrezygnujemy ponieważ są dostępne pralki z funkcją suszenia i prawdopodobnie coś takiego nam wystarczy.

7. Kominek przenieśliśmy tak jak większość osób w tym temacie w głąb salonu :wink:

Pozdrawiam

Robert

Robert, czy dobrze widze na zdjeciech że zrezygnowałeś ze ściany między salonem a korytzrzem z którego sa wejscia do sypialni ??

Mnie bardzo sie taki salon podoba,zwłaszcza jeśli sufit jest z pieknymi balami drewnianymi ale maż marudzi o ogrzewaniu ehh Wiesz może ile takie rozwiazanie moze koszty grzania zwiększyć ??

Karolina

Witam :wink:

Karolino zdjęcia które wstawiłem wyżej to zdjęcia innych projektów, to nie jest Afrodyta. Wstawiłem je tylko jako zdjęcia przykładowe trzy pierwsze to fotki bardzo miłej koleżanki z forum która podczas budowy w ostatniej chwili zdecydowała o rezygnacji stropu nad salonem 8) Mam nadzieję że nie będzie na mnie zła że publikuję jej fotki w innym temacie :-?

Pozdrawiam

Robert

Nitko,

Jeszcze raz gratulacje , Twoje roboty budowlane nabrały niesamowitego tempa. No cóż ,na razie ja nie mam się czym pochwalić. Czekamy na murarza do maja. Ale jak będzie utrzymywać się taka pogoda może zawita do nas zdecydowanie wcześniej. Teraz pozostaje mi tylko patrzeć z wielką przyjemnością na wklejane fotki Afrodyty. Są super i proszę o jeszcze!!!.

Pozdrawiam

Beata

Cześć Nitka, my narazie jesteśmy na etapie zmian w projekcie. Wyczytałam że robiłaś schody na poddasze w wiatrołapie, czy mogłabyś przesłać zdjęcia jak to rozwiązanie wyszło i ile miejsca te schody wymagały? Czy na górze strop przy wchodzeniu nie przeszkadza? Bo my właśnie mocno myślimy nad umiejscowieniem schodóa :)

Ja zaczynam już za 1-2 tygodnie w zależności od pogody :D. Najważniejsze, że udało mi się zamówić Silkę e24, bo we Wrocławiu są z tym problemy. A na działce pojawiło się w między czasie to:

http://img227.imageshack.us/img227/9831/1111kt9.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/4976/222cr9.jpg

Pzdr

Witam wszystkich!!! Zaczynamy z Artemidą w połowie marca:)

Mam już wycenę robocizny brutto za Artemidę: 85 000,00 brutto i oto co będzie w tej cenie:

- fundamenty

- ściany

- strop

- więźba dachowa ( dachówki i ocieplenie dachu już kto inny robi)

Czyli jest to cena bez ocieplenia( watą), bez ścianek działowych, bez tarasu

Z materiałami wyszło brutto prawie 250 000,00 - to można nazwać stan surowy otwarty. I co myślicie? Wybierałam między dwoma firmami budowlanymi i obie tak samo się wyceniły.

Pytanie drugie: czy ktoś pokusił się na położenie dachówki KARPIÓWECZKI? raz, że cena tęga i dwa, czy czasem nie za ciężka jest.

Pozdrawiam i jakby ktoś wkleił zdjęcia z dachem....:) i zdjęcie kuchni......:)

Aranea

Witam wszystkich!!! Zaczynamy z Artemidą w połowie marca:)

Mam już wycenę robocizny brutto za Artemidę: 85 000,00 brutto i oto co będzie w tej cenie:

- fundamenty

- ściany

- strop

- więźba dachowa ( dachówki i ocieplenie dachu już kto inny robi)

Czyli jest to cena bez ocieplenia( watą), bez ścianek działowych, bez tarasu

Z materiałami wyszło brutto prawie 250 000,00 - to można nazwać stan surowy otwarty. I co myślicie? Wybierałam między dwoma firmami budowlanymi i obie tak samo się wyceniły.

Pytanie drugie: czy ktoś pokusił się na położenie dachówki KARPIÓWECZKI? raz, że cena tęga i dwa, czy czasem nie za ciężka jest.

Pozdrawiam i jakby ktoś wkleił zdjęcia z dachem....:) i zdjęcie kuchni......:)

Aranea

Witam - kolejna Artemida - Super :wink: .

U mnie robocizna za fundamenty, ściany i strop to 50tys. netto, dach ale więźba + ulozenie dachowki to dodatkowo okolo 27,5 tys netto.

Jakie materialy wycenily Ci te firmy? Czy sciany jak w projekcie z Silki? Ile bloczkow betonowych?

Nie wolisz kupować materiałów sama?

My rozwazalismy z Żoną karpiówkę. Chcielismy Creatona KeraBiber, ale cena wieksza o 15tys w stosunku do Kera Pfanne nas wyleczyla ;). Poza tym przy karpiowce koszt pracy dekarzy to +10zł za 1m2. Do zamowienia dachowki jeszcze 1-2 miesiace i ciagle jednak gdzies tam po cichu mysle o karpiowce...

Pzdr