Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witaj TS

Materiały, które wyceniły mi firmy są takie jak w projekcie, tylko ja zrezygnowałam z silikatów i poszłam starą szkołą w ceramikę:) moje ściany powstaną z Porotonu firmy Roben lub podobnego pustaka ceramicznego o tym samym współczynniku przepuszczania ciepła( tylko inna firma). Coś tam mi policzył i zaproponował cenę 5,20 netto, ale ja się potarguję w sklepie jeszcze.

Materiałów nie kupujemy sami, bo powiem szczerze dosyć dużo pracujemy i po prostu nie mam czasu zaprzątać sobie głowy transportem i użerać się z terminami - płacę taką cenę za robociznę, że o nic się nie muszę martwić.

faktycznie w Artemidzie jest błąd, że za mało miejsca przewidziano na styropian w "podłodze" = mój majster też to zauwazył i już rozwiązał problem:) nasypie mniej piaseczku w fundamenty i nie będę musiała kombinować z wysokością okien.

dużo też rozmawialiśmy o fundamentach i jak odprowadzać wody gruntowe i deszczówkę z pobliża domu: ja robię takie rury pod ziemią i wkładam zbiornik ok 5 000 litrów pod ziemię ogródkową i od razu będę miała darmową wodę do podlewania ogródka:)

Będę też kładła baterie słoneczne na dachu - o czym już warto pomyślec rzekł majster, gdyż można przewidzieć otwory w dachu na to, zeby potem nic nie rozgrzebywać.

Pozdrawiam:)

PS, wszyscy którzy analizują Artemidę łapią się za głowę jak widzą co tam w tym STROPIE trzeba ponakładać:):):)

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mój projekt to:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=76

Jestem na etapie adaptacji projektu i zastanawiam sie czy nie zmienić pokrycia na gont bitumiczny w projekcie jest dachówka cementowa BRASS.

Mam pytanie czy dużo taniej (tak orjentacyjnie materiał+robocizna) wyjdzie pokrycie z gonyów ,oraz czy jak pozostanę przy dachówce to po uzyskaniu pozwolenia na budowe bede mógł zmienić pokrycie dachu na gont?

Witam serdecznie wszystkich Afromaniaków,

Przepraszam RoboRob że dopiero teraz odpisuję, ale miałam gorący okres w pracy a do tego dopadł mnie jakiś wirus i powalił na łopatki i teraz się leczę.

Bardzo Ci dziękuję za fotki podwyższonego salonu , utwierdziły mnie w decyzji że salon będzie się prezentował oryginalnie, jeszcze tylko muszę przekonać mojego Męża że koszty ogrzewania nas nie zabiją, ale coś wymyślę. A czy brałeś pod uwagę opcję zamontowania okien nad salonem, na pewno fajnie by to oświetliło pomieszczenie?

A odnośnie wysokości okien, oglądając zdjęcia Afrodyty Gamira mam wrażenie że wszystkie okna włącznie oknami w pomieszczeniu gospodarczym i łazience przy tym pomieszczeniu są takiej samej wysokości, wg mnie wprowadza to pewien porządek wizualny.

Jesteśmy po pierwszej rozmowie z kierownikiem budowy, ale szukamy osoby która poprowadzi naszą budowę od początku do końca, ponieważ nasza praca nie pozwoli nam na dopilnowanie wszystkiego, więc szukamy kierownika budowy ale takiego który będzie odbierał każdy etap budowy od ekipy i jednocześnie będzie osobą której będę mogła w 99% zaufać , że na budowie wszystko idzie sprawie i właściwie. Czy orientujecie się jaki może być koszt takiej osoby, np. od momentu rozpoczęcia budowy do stanu surowego zamkniętego.

pozdrawiam,

Klaudia

Witam serdecznie

Nitko u mnie za wiele się nie zmieniło, udało mi się jedynie przełożyć wodę, która kolidowała mi z przyszłym budynkiem.Niby nic takiego ale zawsze to jakiś krok na przód. Wygląda to tak:

http://img186.imageshack.us/img186/1596/20080228164gg3.jpg

Chłopaki od koparek mieli jeszcze wykorytować drogę do działki i zrobić w tylnej części działki skarpę by zniwelować różnicę terenu. Niestety na działce mam glinę i w taką pogodę to się nie udało. W kwietniu wchodzą już murarze więc jeszcze jest trochę czasu na to.

Klaudio Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia. Okno nad salonem na pewno fajnie by wyglądało i jednocześnie doświetlałoby salon tylko czy tych okien w salonie nie będzie za dużo. Ja taką decyzję podejmę jak powstanie już więźba, wtedy najwyżej wstawię coś takiego:

http://img127.imageshack.us/img127/8017/oknory1.png

Tylko kto te okno będzie mył? :)

Jeśli chodzi o kierownika budowy to powiem Ci że choć mam takiego pana to mimo wszystko nie powierzyłbym mu aż takiego zadania, wolę jednak sam też doglądać prac na budowie. Rozumiem że nie możesz sama kontrolować pracowników i ciężko mi coś Ci doradzić ale jeśli już musisz to naprawdę szukaj kogoś sprawdzonego i zaufanego. Koszt mojego kierownika, który będzie prowadził nadzór i dziennik przez cały okres budowy, choćby to miało trwać nawet 5-6 lat to 2000zł

TS mam też pytanie do Ciebie. Jak zamierzasz stawiać ściany z silki, na zwykłą zaprawę czy na klej? Niby przy ścianie dwuwarstwowej nie ma to znaczenia ale przy kleju ściany wychodzą bardzo równiutkie i niewiele trzeba ładować materiału na tynki.

Co Ty na to?

Dodam jeszcze, że zazdroszczę Ci tej białej skrzyneczki, mi na swoją przyjdzie jeszcze trochę poczekać

Pozdrawiam

Robert :wink:

Witam wszystkich.Ja startuję z artemidą po świętach.Buduję na podkarpaciu.Jak czytam jak wyceniają firmy robociznę w innych częściach kraju to cieszę się że mieszkam w tak zwanej Polsce "B".Za fundamenty,strop i mury majster powiedział ok 20000zł,wieżba dachowa 4000zł,krycie blachą 13zł za 1m2 dachu i 7zł za metr wykończenia.To nawet chyba nie wyjdzie połowa 85000zł!Licząc nawet że to kwota netto bo nie robi tego firma. Co to za cena!?A gdzie Aranea budujesz swój dom?Nie wiedziałem o tym braku miejsca w fundamencie.Musze powiedzieć majstrowi.Pozdrawiam.

Materiałów nie kupujemy sami, bo powiem szczerze dosyć dużo pracujemy i po prostu nie mam czasu zaprzątać sobie głowy transportem i użerać się z terminami - płacę taką cenę za robociznę, że o nic się nie muszę martwić.

Jeśli chodzi o pracę, to mam tak samo, ale chcę mieć po prostu pewność co do tego z czego będzie dom. Choć oczywiscie nie twierdze, że w Twoim przypadku będzie inaczej ;).

faktycznie w Artemidzie jest błąd, że za mało miejsca przewidziano na styropian w "podłodze" = mój majster też to zauwazył i już rozwiązał problem:) nasypie mniej piaseczku w fundamenty i nie będę musiała kombinować z wysokością okien.

Czy rozważasz podłogówkę? Ja będę miał około 90m2 podłogówki i to też wymaga ode mnie uzyskania dodatkowych cm w posadzce. Tylko wtedy uzyskanie tych cm dodatkowych nie jest już takie proste (bo będą potrzebne na etapie wylewek chyba) z tego co wiem?

Będę też kładła baterie słoneczne na dachu - o czym już warto pomyślec rzekł majster, gdyż można przewidzieć otwory w dachu na to, zeby potem nic nie rozgrzebywać.

Jeśli chodzi o dach, to mój dachowiec już mi wspomniał, że 2 okna są niezbyt szczęśliwie ulokowane, bo wchodzą w kosze. Dlatego ja chyba zrezygnuję z 2 okien, ewentualnie powiększając pozostałe.

PS, wszyscy którzy analizują Artemidę łapią się za głowę jak widzą co tam w tym STROPIE trzeba ponakładać:):):)

Chodzi o to , że jest i terriva monolit w niektórych częściach?

Pzdr,

Adam

TS mam też pytanie do Ciebie. Jak zamierzasz stawiać ściany z silki, na zwykłą zaprawę czy na klej? Niby przy ścianie dwuwarstwowej nie ma to znaczenia ale przy kleju ściany wychodzą bardzo równiutkie i niewiele trzeba ładować materiału na tynki.

Co Ty na to?

Dodam jeszcze, że zazdroszczę Ci tej białej skrzyneczki, mi na swoją przyjdzie jeszcze trochę poczekać

Jeszcze się waham - albo zaprawa cienkowarstwowa albo klej. Będę wiedział w tym tygodniu po rozmowie z kierownikiem. Tak jak napisałeś - przy ścianie dwuwarstwowej nie jest to aż tak ważne, choć rzeczywiscie ściana na klej to bajka ;).

Skrzyneczka byłaby z pół roku później, ale sam zleciłem projekt przyłącza i dzięki temu udało się przyspieszyć trochę procedurę.

Pzdr,

Adam

Marcelka, jak miło Cię widzieć :p

U Ciebie przy domku nic się nie dzieje? Zrobiłaś przerwę zimową? Powiedz, na jakim jesteś etapie.

Marcelka, oprócz tarasów narazie nic nie robiliśmy na zewnątrz domu, tzn. nie robiliśmy żadnych prac przy elewacji. Nie wiem jeszcze jakie będą parapety, jeszcze nie zapadła decyzja w tej sprawie. Wszystko wskazuje na to, ze wykończenie na zewnątrz zaczniemy dopiero na przełomie sierpnia/września. Ale za to mogę Ci powiedzieć, jakie będą parapety wewnętrzne: dębowe - grubość 4 cm, wybarwione pod kolor okien.

Obecnie z mężem skupiliśmy się na wykończeniu wewnątrz domu - chcemy jak najszybciej zamieszkać. Część rzeczy już mamy, żeby kupić pozostałe musimy najpierw "kupić" trochę czasu :-? , a to największy problem w tej chwili. Ze względu na pracę, nie mamy kiedy zrobić zakupów, zostają tylko niedziele, a wtedy nie ma gdzie (poza marketami) :( . Ale z tym musimy się jakoś uporać, bo nie tylko my mamy taki problem :wink: .

Pozdrawiam

Nitka_31

Cieszę się, że ktoś tęskni :D

Przy domku oczywiście się dzieje. Budynek zamknięty, okna (2 reklamacje, normalnie awaria), brama, drzwi, budynek gospodarczy zamknięty. Elektryk kończy, tynkarze wchodzą od poniedziałku.

Ocieplenie zewnętrze prawie skończone, pozostały słupy i parapety... Jakiś pomysł już jest, zobaczymy jak z realizacją.

Ja zamieszkać planuje wrzesień/październik, także jeszcze trochę czasu pozostało.

Witam wszystkich!

TS, po krótce na Twoje pytania:

1) Materiały kontrolujemy na etapie rozmów z budowlańcem i stwierdziłam - wcale nie zostawiamy mu wolnej ręki;) jak mogę coś taniej załatwić to załatwiam( ma się te znajomości;))

2) Podłogowe ogrzewanie owszem będzie, ale nie we wszystkich pomieszczeniach - tylko kuchnia, łazienki i przedpokój

3) Przyjechali do mnie panowie od baterii słonecznych i też mi powiedzieli, że okienka przeszkadzają - dałam im ksero projektu, jak przeanalizują to będę wiedziała co tam pozmieniać na dachu. Przy okazji zaproponowali mi Rekuperator ... i tak się zastanawiam...czy to mi nie będzie aby hałasować( choć czytam, że to nie hałasuje już teraz) i czy nie będzie mi się kurzyło w domu. Czy aż takie są zalety tej rekuperacji, żeby nie można było się bez niej obyć? Może wtedy możnaby zrezygnować z komina nad kuchnią??

4) a o stropie to się nie wypowiadam, mój narzeczony się rozumie na tym lepiej.

5) i czy ktoś ma w ziemi taki gigantyczny zbiornik na wodę? bo zrobiłam wywiad środowiskowy i już kilka osób mówi, że to wywaliło, bo woda tam gniła, śmierdziała i nie korzystali z niej w ogóle....hmm...mi się wydaje, że to fajna rzecz, ale jakbym miała zasmrodzić sobie podwórko to dziękuję

Pozdrawiam wszystkich

2) Podłogowe ogrzewanie owszem będzie, ale nie we wszystkich pomieszczeniach - tylko kuchnia, łazienki i przedpokój

Czyli tutaj musisz dodatkowo to uwzględnić przy planowaniu grubości posadzki.

Przy okazji zaproponowali mi Rekuperator ... i tak się zastanawiam...czy to mi nie będzie aby hałasować( choć czytam, że to nie hałasuje już teraz) i czy nie będzie mi się kurzyło w domu. Czy aż takie są zalety tej rekuperacji, żeby nie można było się bez niej obyć? Może wtedy możnaby zrezygnować z komina nad kuchnią??

Ja u siebie będę miał went. mechani. z reku. Mieszkam teraz na poddaszu i wiem, że na pewno się przyda ;). I oczywiście zrezygnowałem z komina w kuchni (a takze robi się wtedy mniej kanałów w pozostałych kominach).

Pzdr,

Adam

Front domu nabiera już kształtów, efekt miodzio :)

http://www.piotrkow.net.pl/~skurek/img/ociep1.jpg

W projekcie słup zewnętrzny jest prosty z dwóch stron, co wygląda średnio. Będzie poprawiony, aby wyglądał tak jak słup po lewej.

http://www.piotrkow.net.pl/~skurek/img/ociep2.jpg

Sposób zamontowania parapetów klinkierowych już wymyślony (tak by nie przemarzało). Jak tylko wstawią parapety pokażę fotki.

[/img]