Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ocieplenie mam 10cm styropianu. Na podciągach, słupach, itd. jest 2 lub 5 cm zależnie od "konstrukcji:.

http://www.piotrkow.net.pl/~skurek/img/003ss.jpg

Początkowa wycena 30 zł za metr ocieplenia. drogo, ale myślałam, że tak ma być.

Ale za chwilę ktoś nam powiedział cenę 18 zł/m !!!!!!

Szlag mnie trafił, podziękowałam ekipie od styropianu z dnia na dzień, i wziełam ekipę tańszą, czego efekty widzicie na fotkach. ;zobaczymy co bedzie po siatkowaniu, czy uda sie od razu na prosto (bez reklamacji)... :))))):DDD

Ale i tak sie ciesze, kurde jeszcze 2 ;ata temu wa;czylismy o przezycie, a tereaz sie porywamy na dom................ Jakoś to będzie :D

Marcelka, u nas była identyczna sytuacja :wink: Dobrze, ze przyszły "tłuste" lata i niech tak zostanie. Mówiłam, że jak nie dorobimy się domu do komunii córki (to już w przyszłym roku :wink: ), to już chyba wogóle. A swoją drogą, to mój mąż stwierdził, że ładny projekt wybraliśmy, tylko drogi w realizacji. Biorąc pod uwagę drastyczny wzrost cen, który zbiegł się z budową, to sama się przeraziłam, ze kosztorys nijak się ma do rzeczywistości :(

Faktycznie 30 zł za m kw. to bardzo wysoka cena za docieplenie. U nas standard to 25 zł za metr, ale słyszałam, ze można znależć fachowców po 22 zł za metr. Nie ma co sie odrazu nastawiać na reklamacje, tanio to wcale nie znaczy, ze źle robią. U nas jedynie ekipa od miksokretów była bez zarzutów, solidnie, fachowo i w jeden dzień skończone. O pozostałych, to można dyskutować bez końca, tylko nerwów szkoda :evil:

Życzę Wam powodzenia i bardzo się cieszę, że macie juz takie piękne rezultaty na budowie.

Masz piękną bramę :p

Ps. Widzę, ze nie tylko ja jestem nocnym markiem :wink:

Pozdrawiam

Nitka_31

TS mam też pytanie do Ciebie. Jak zamierzasz stawiać ściany z silki, na zwykłą zaprawę czy na klej? Niby przy ścianie dwuwarstwowej nie ma to znaczenia ale przy kleju ściany wychodzą bardzo równiutkie i niewiele trzeba ładować materiału na tynki.

Co Ty na to?

Jestem już po spotkaniu z ekipą i ściany z Silki będą na klej :wink: .

Słuchaj, skoro komina nie będzie w kuchni to rozumiem, że to co wciągnie okap znajdzie się w rurach mechanizmu rekuperacji? czy jest do tego przewidziana osobna rura, żeby nie było czuć obiadem w każdym pomieszczeniu:)

W przypadku reku nie ma w kuchni okapu tylko pochłaniacz (tak z tego co pamiętam mówiła mi firma od reku), a dodatkowo jest w kuchni wywiewnik z wentylacji, więc wszystkie zapachy są usuwane na zewnątrz - dlaczego miałoby być czuć we wszystkich pomieszczeniach? Przeciez stare powietrze nie ma styku ze świeżym, a ciepło oddawane jest przez jedno drugiemu bez mieszania się nawzajem.

Pzdr,

Adam

Marcelka,

my też mamy bramę Wiśniowskiego, brąz, ale nie wyglada tak reprezentacyjnie jak Twoja. U nas są przetłoczenia: kaseton. Zdjęcie jest na 8 stronie naszego forum, jeszcze z folią. Jak mi mała wyzdrowieje troszkę, to zrobię nowe zdjęcie, będzie widać faktyczny kolor - bo już nie ma folii zabezpieczajacej.

Jutro zaczynają u nas montować płyty gips - karton na suficie :p

Blisko coraz bliżej... do zamieszkania :wink:

Marcelka, a u Was na jakim etapie wykończeniówka wewnatrz?

Nitka

Witam serdecznie

Mam uprzejme pytanko. Ponieważ wahamy się z małżonka który domek wybrać czy Afrodytę czy tez Artemidę. Mi osobiście Artemida podoba się bardziej. Jest większa no i ma poddasze. Moja małżonka znalazła ten projekt i obydwojgu przypadł nam do gustu. Ale teraz zaczynamy się zastanawiać, czy większy czy tez ciut mniejszy.

I dlatego też mam pytanko do Was czy ktoś może buduje któryś z tych domków w okolicach Warszawy. Chcielibyśmy rzucić okiem jak to wygląda w rzeczywistości jeśli to oczywiście nie stanowi problemu.

my również wahaliśmy się pomiędzy afrodytą a artemidą, ale ostateczniew wybór padł na afrodytę. Ropnbimy z niej użytkowe poddasze, widzieliśmy, dzięki uprzejmości gamira afrodytę w pełj okazałości i wielkie dzięki mu za to, bo przyspieszył nasz proces decyzyjny :lol:

Artemida na poddaszu ma blisko 120m po podłodze to sporo (67m - h >1,9m), można poodgradzać, ale wg wstępnych naszych obliczeń i architekta, afrodyta będzie miała około 80 m kw. po podłodze (bez stawiania ścianek). Chcemy na górze zrobić 2 pokoje + łażienka i garderoba i stąd wybór padł na afrodytę.

Oczywiście dodatkowo na bank zmieniamy usytuowanie komina (rezygnując z fabryki na tarasie) i przenosząc go w podobne miejsce jak osoby, które już są o wiele dalej od nas :D

Ostatnio robiliśmy wycenę klinkieru na elewację i nie wychodzi wcale tak drogo :) , a jeśli chodzi o klinkier to wsadzimy bloczki "24" zamiast projektowych "36,5"

ostatnio ten temat również poruyszaliśmy i każdy z 3 fachowców radził nam by robić na klej.

ostatnio ten temat również poruyszaliśmy i każdy z 3 fachowców radził nam by robić na klej.

No i wychodzi na to, że nie porywałem się na coś kosmicznego :lol: . Skoro wasze ekipy również klej polecają to musi coś w tym być. Mojemu majstrowi to było bez różnicy ponieważ stawiał ściany w obu metodach, jednak ściana na klej (zaprawę cienkowarstwową) to po prostu cud, miód i orzeszki, więc i ja tak zrobię :wink:

Pozdrawiam

Robert

Witam i gratuluje postępów, aż się marzy żeby juz byc na tym etapie.

Mam do Was pytanie, w ramach adaptacji naszego projektu chcemy podzielić kotłownię na 2 pomieszczenia wstawiając ściankę działową wzdłuż komina, chcielibyśmy aby do obu tych pomieszczeń prowadziły drzwi z garażu... i tu pojawia się moje pytanie: czy ściana nośna pomiędzy garażem a kotłownią to zniesie? Bardzo proszę o wasze opinie, a może ktoś też tak zrobił?

Poza tym dostałam wycenę robocizny od jednej ekipy:

19 000zł za fundamentu i prace murarskie,

10zł/m2 stropu,

30zł/m2 dachu z blachodachówki,

33zł/m2 dachu z dachówki.

Czekam na wycenę od drugiej firmy, ale myślę że te ceny nie są jakieś kosmiczne.

Pozdrawiam!!

Aga P.

myślę, że nie masz się czym martwić. Ja zrobiłam scianę po kominie, i drzwi z garażu do wiatrołapu. Nie ma problemu, zeby umieścić drugie drzwi (oprócz tych do kotłowni) w ścianie nośnej, tylko trzeba pamiętać o nadprożu :wink:

Wycenę robocizny masz niezwykle tanio :o

Ja w ub. roku płaciłam za m kw. pokrycia blachodachówką 45 zł :-?

Gdzie się będziesz budować?

Pozdrawiam

Nitka

Poza tym dostałam wycenę robocizny od jednej ekipy:

19 000zł za fundamentu i prace murarskie,

10zł/m2 stropu,

30zł/m2 dachu z blachodachówki,

33zł/m2 dachu z dachówki.

Czekam na wycenę od drugiej firmy, ale myślę że te ceny nie są jakieś kosmiczne.

Pozdrawiam!!

Zapraszam do Wrocławia - wszystko x2/x2,5... :evil:

Pzdr,

Adam

Nitka_31, kawał bramy :) Choć jak dla mnie te przetłoczenia nie potrzebne :wink:

U nas co trochę pada i tempo prac na zewnątrz mocno spadło...

Ale już jakiś efekt poglądowy na całość jest :) Kolor elewacji podobno teraz taki modny :lol:

http://www.piotrkow.net.pl/~skurek/img/ociep22.jpg

A tu parapety klinkierowe, które wyszły bardzo fajnie. Po domyciu i jasnych ścianach będą wyglądały miodnie :wink:

http://www.piotrkow.net.pl/~skurek/img/ociep11.jpg

Elektryk już kończy i w przyszłym tygodniu tynki wewnątrz. I całość jakoś powoli, ale cały czas do przodu...

Witam Wszystkich,

Marcelka, jaka piękna elewacja :o

Ten dom dopiero nabiera wyglądu :p Pięknie wygląda.

Aż mi szkoda, że u mnie nic na zewnątrz nie ruszone

i będę całe lato patrzeć na nieotynkowane ściany :-?

Teraz dopiero widzę o jakie parapety Ci chodziło :oops: Są piękne.

Jak zaczynasz tynki to w wakacje przeprowadzka?

Czy będziesz czekała, aż zupełnie wszystko przy domku zrobicie i dopiero?

Co do wygladu mojej bramy, to poprostu miał kolor pasować do okien :evil: ,

nikt mi nie powiedział, ze bez przetłoczeń będzie ładniejsza :cry: , a że droga to niech zostanie.

Aga P., kiedy ruszasz z budową?

TS147 Może warto się przeprowadzić :wink:

Aga, pomogłaby Ci znaleźć piękną działeczkę, fachowców, a Ty tylko rodzinkę pakujesz i w drogę :D

Chodź tak, już zupełnie poważnie, to wiekszości fachowcom przydałby się odpływ klientów,

bo sami już nie wiedzą ile brać, a w gąszczu robót budowlanych nie trudno trafić na pseudofachowca i to za ogromną kasę :evil:

Trzymajcie sie ciepło.

Nitka

Jak zaczynasz tynki to w wakacje przeprowadzka?

Czy będziesz czekała, aż zupełnie wszystko przy domku zrobicie i dopiero?

Tynki dopiero w przyszłym roku, albo późną jesienią, jak cały teren uporządkuje, bo teraz jest ładne pobojowisko. Na razie będę się delektować szarym kolorem :D

Co do wygladu mojej bramy, to poprostu miał kolor pasować do okien :evil: ,

nikt mi nie powiedział, ze bez przetłoczeń będzie ładniejsza :cry: , a że droga to niech zostanie.

Ależ Twoja jest też fajna, każdy ma inny gust ;)

Chodź tak, już zupełnie poważnie, to wiekszości fachowcom przydałby się odpływ klientów,

bo sami już nie wiedzą ile brać, a w gąszczu robót budowlanych nie trudno trafić na pseudofachowca i to za ogromną kasę :evil:

To fakt, szlag człowieka może trafić, jak planuje sie prace za X kasy, a nagle okazuje się kosztuje 2 x X i to jeszcze z łaską.