Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My z mężem do dziś dnia słuchamy, że budujemy pałac

Te złote myśli, na "cioci urodzinach", zwłaszcza "filozofów rodzinnych", co to wszystko wiedzą najlepiej, a nie zrobili w życiu nic, są arcy ciekawe.

Nasłuchałam się już sporo i jak ktoś wypala z takim tekstem, albo: "o, państwo się stawia (buduje), bogacze na pieniądzach spią", to powoduje tylko u mnie torsje...

Omijać takich życzliwych szerokim łukiem.

Witam:) no faktycznie o tej Afrodycie to się mówi:) i uszczypliwości słucha, że "po co taki pałac":) ja buduję Artemidę i też słucham:) Ale moi drodzy nie podlega wątpliwości, że oba domy są wyśmienite!

Ponawiam moje pytanie i prośbę o zdjęcia dachów - czy ktoś położył dachówkę karpiówkę? i czy ma ktoś problem z nachyleniem terenu i musi Afrodytę/Artemidę posadowić wyżej od sąsiadów. Jak to wygląda?

Pozdrawiam serdecznie! Monika alias Aranea

Witam :D

Dzisiaj do naszego architekta przyszedł projekt Afrodyty :D !!!

Jutro mamy rano z nim spotkanie cos wspominał ze ma pomysł na wjazd do garażu od strony kuchni chyba chce zlikwidować jeden słup:-) mamy wąska działkę chyba ten dom wtedy straci wygląd nie wiem jutro zobaczę, co wymyślił! Może ktoś z Was robił już takie przeróbki??? Serdecznie proszę o zdjęcia:-) pozdrawiam wszytskich :D

Istana !

Nie miałem wątpliwości co do projektu, w grę wchodziły podobne, też z "dobrych domów" : idalia, Idylla, kastor, ale jednak zadecydował duży salon, podwójny garaż, no i nie planuję poddasza, chociaż właz zostawię :wink:

Dom jest faktycznie spory, ale mimo iż buduję go sam i na razie tylko dla siebie, nie mam dylematów, iz dokonałem złego wyboru. Raptem jest tylko salon, kuchnia, sypialnia, gabinet, łazienka , hihi no i pokój dla gości lub potomstwa. Mam też nadzieję, ze 13-letnia córka bedzie do tatusia częściej zaglądać. Dom jest w sam raz dla 1-4 osób :)

Tak jak pisze Nitka - "spełniajmy swoje marzenia"

U mnie wielkością najbardziej przerażona jest moja mama :wink: , ale cała reszta, tzn. znajomi "piękny dom, doskonały wybór" powiadają. A ja o tym wiem i zamierzam spełniać swoje marzenie. I nie tylko to.

Pozdrawiam

P.S.

Dziś wybieram sie do mojego inspektora budowy i zarazem architekta dokonac zmiany. Mam już wstępne kosztorysy robocizny od kilku ekip budowlanych, ceny od 20 tys za ławy, fundamenty i ściany. Strop planuję drewniany, więc to juz inna ekipa dostanie zlecenie.

Spróbuję Wam wkleić prowizoryczny szkic przedłużonego garażu i wjazdu do niego między słupkami.

Oj, widzę, że tym razem jeszcze nie uda mi się wkleić, ale będę próbował :)

czy ma ktoś problem z nachyleniem terenu i musi Afrodytę/Artemidę posadowić wyżej od sąsiadów. Jak to wygląda?

Pozdrawiam serdecznie! Monika alias Aranea

Witam.

Ja mam właśnie taki problem :-? Drogę mam niżej niż działkę. Kilka stron wcześniej Rafałek pokazywał swoją Artemidę. Wjazd do garażu ma co najmniej o metr wyżej od drogi. U mnie będzie musiało być podobnie, w innym razie musiałbym utopić Afrodytę w ziemi. Nie wiem tylko jak w takim przypadku będzie wyglądało ogrodzenie i czy dość stromy wjazd do garażu nie będzie zbyt wielkim utrapieniem? 28 kwietnia zaczynam wykopy pod ławy zobaczymy jak to wyjdzie u mnie :). Oczywiście będę wklejał fotki na bieżąco :wink:

Artemida Rafałka:

http://img238.imageshack.us/img238/8416/83354320nj9.jpg

Pozdrawiam wszystkich gorąco 8)

avensis jezeli ze wzgledu na ksztal dzialki musiales tak obrocic dom to rozumiem zmiane ale co do tarasu na poludniowa strone to ja mocno bym sie zastanowila- w lecie bedziesz mial tam patelnie a przeciez zadaszony taras powinien dawac schronienie w takie upalne dni :D

A tak wogole to GRATULUJE WSZYSTKIM determinacji w budowie tego pieknego domu.

Kazdy powinien mierzyc sily na zamiary wiadomo ze kazdy ma inna zasobnosc portfela wiec decyzja powinna byc bardzo dobrze przemyslana.

Ja wlasnie bije sie z myslami gdyz tez wybralam dom z 4 spadowym dosc duzym dachem (350 metrwo) i boje sie ze nie bede w stanie go wykonczyc bo wiadomo ze stan surowy to "pikus" w porownaniu do wykonczenia pozniej domku.Zdolowaly mnie niektore wypowiedzi forumowiczow ze teraz wybraliby dom z 2 spadowym dachem choc ich dachy nie byly tak duze jak "moj"

Trzymam za WAS kciukasy i bede czesto tu zagladac gdyz wnosicie duzo optymismu w moja przyszla budowe a poza tym lubie ogladac piekne domy :D

Witam:-)

Byliśmy dzisiaj u architekta zaproponował nam taką sama zmianę jak na tym szkicu! Zastanawiamy się, aby wydłuzyć garaż o 2 metru wtedy wejście będzie ładniejsze!

W sobotę spotykam się z projektantką, bo nie wiem jak będzie ten dom wyglądał???

Nie podjęliśmy jeszcze decyzji!!!

Pozdrawiam

Witam.

Ja mam właśnie taki problem :-? Drogę mam niżej niż działkę. Kilka stron wcześniej Rafałek pokazywał swoją Artemidę. Wjazd do garażu ma co najmniej o metr wyżej od drogi. U mnie będzie musiało być podobnie, w innym razie musiałbym utopić Afrodytę w ziemi. Nie wiem tylko jak w takim przypadku będzie wyglądało ogrodzenie i czy dość stromy wjazd do garażu nie będzie zbyt wielkim utrapieniem? 28 kwietnia zaczynam wykopy pod ławy zobaczymy jak to wyjdzie u mnie :). Oczywiście będę wklejał fotki na bieżąco :wink:

A u mnie znowu na odwrót ;). To znaczy działka ma minimalne nachylenie (1-1,5m na 80m długości) ale w stronę ogrodu. Na długości domu będzie to około 30-50cm. Ale przez to też waham sie czy dać 5 warstw bloczków czy 6? Przy 5 warstwach garaż będzie zaczynał się gdzieś na poziomie +20cm nad gruntem, czyli trochę mało. Ale znowu przy 6 warstwach, podłoga od strony ogrodu będzie już około 70cm nad gruntem. I bądź tu mądry ;). Jedyny plus, że po ściagnięciu humusu pod fundament została GÓRA całkiem fajnej ziemi ;).

Trzymam kciuki za pierwsze prace!!! ;)

Pzdr,

Adam

A u mnie znowu na odwrót ;). To znaczy działka ma minimalne nachylenie (1-1,5m na 80m długości) ale w stronę ogrodu. Na długości domu będzie to około 30-50cm. Ale przez to też waham sie czy dać 5 warstw bloczków czy 6? Przy 5 warstwach garaż będzie zaczynał się gdzieś na poziomie +20cm nad gruntem, czyli trochę mało. Ale znowu przy 6 warstwach, podłoga od strony ogrodu będzie już około 70cm nad gruntem. I bądź tu mądry ;). Jedyny plus, że po ściagnięciu humusu pod fundament została GÓRA całkiem fajnej ziemi ;).

Trzymam kciuki za pierwsze prace!!! ;)

Pzdr,

Adam

Witam :wink:

Trzymaj kciuki trzymaj na pewno się przydadzą :D

Co do pochylenia działki to szczerze mówiąc wolałbym taką sytuację jak u Ciebie. Na Twoim miejscu zrobiłbym te 6 warstw i gdy wyjście z tarasu będziesz miał za wysoko to podsypiesz sobie ziemi od strony ogrodu i kłopot masz z głowy, albo zamiast trzech schodków z tarasu zrobisz cztery i po sprawie :wink: .Moim zdaniem lepiej jest kiedy domek jest w stosunku do drogi nieco wyżej usytuowany, zawsze jest to bezpieczniejsze rozwiązanie.

Pozdrawiam gorąco :wink: