wera_padi 27.06.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Witam wszystkich forumowiczów i miłosników AFRODYTY. mam na imię Piotrek 3 miesiące temu rozpoczołem budowe tej super chatki pod Kielcami, na dzien dzisiejszy jestem na etapie zalewania wieńca. Obserwuje wasze posty juz jakis czas i niepowiem są bardzo ciekawe.Niebawem wkleje pare fotek pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK_ARTEMIDA 29.06.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witaj Piotrze; Cieszymy się, że przyłączyłeś do grona osób zakręconych afrodytą. Z tego co piszesz to robota idzie bardzo powoli, ale najważniejsze żę idzie do przodu. Ja zacząłem 2 tygodzie temu i stawiają już mury (3 murarzy, 2 pomocników- górale praca od 6 -22 ). W umowie mam zapisane , że stan surowy zamknięty z dachem (blachodachówka SSAB sara) w 10tygodni. Jak na razie wszystko na to wskazuje, że zmieszczą się w terminie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelka 29.06.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witaj Piotrze; praca od 6 -22 Ty chyba ich na loterii wygrałeś, u mnie w okolicy do 18 nie ma chętnych, bo wszyscy olewają, a co mówić do 22. Pilnuj, dbaj i podlewaj co by nie uciekli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera_padi 29.06.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witam Cię Darek mi sie nie spieszy buduje mi kolega który ma własną firemkę i stawia etapami jest bardzo zajety ale jestem zadowolony robi powoli i dokładnie tak mysle bo ja jestem narazie w Irlandi a domek sie buduje, do jesieni sie przykryje.Jemu tez zalezy szybko skonczyc bo umuwilismy sie od całosci. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 29.06.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witam! Adam fajny rzut ale mam kilka watpliwosci np jaka jest odleglosc wysunietego garazu od sciany fronowej kuchni?Zdaje sie ze jest ona znacznie mniejsza niz w oryginalnej Afrodycie w zwiazku z tym zastanawiam sie czy takie 2 przypory oraz dodatkowy daszek nie beda tam "ciezko" wygladac. Z tego co pamietam to szukales parterowki wiec zastanawiam sie po co projektowales schody wylewane?(one zabieraja miejsce) W garazu jest wydzielona kotlowni?-czyli garaz jest 1 stanowskowy? Ogolnei zarys bardzo ladny ale sa gotowe projekty bardzo podobne do tego co narysowales.Zobacz sobie np Melodie z http://www.krajobrazy.com.pl ktora rowniez ma 2 dodatkowe pokoje na dole ( nie sa one wysuniete w tyl co moze nie urozmaica tak bryly ale na pewno jest tansze w realizacji)oraz gore do wykorzystania.Bardzo podobnym projektem jest Natalka z http://www.mgprojekt.com.pl ktora ma wg mniej lepiej rozplanowane wnetrze a wyglad zewnetrzny zawsze mozna podciagnac pod projekt ktory Ci sie podoba Dzięki za wypowiedź. Postaram się wyjaśnić Twoje wątpliwości. Z opisu który wpisałem pod zmienionym rzutem poziomym domu można się zorientować o zmienionych funkcjach poszczególnych pomieszczeń w stosunku do Ateny/Afrodyty. Ta odległość o której piszesz wynosi 1,2 m. Dobrze pamiętasz, że szukałem parterówki. To jest parterówka. Narysowałem (nie wiem, czy potrzebnie) klatkę schodową, bo nie mogę się oswoić z myślą, że na strych mam wleźć po schodach drabiniastych umieszczonych gdzieś tam. Uważam, że są niewygodne, a tak żona spokojnie pranie rozwiesi na strychu (nie wiem, czy to dobry pomysł). Z pewnością po czasie taki strych ma szansę stać się graciarnią. Dom ma być bez garażu. Garaż wybuduję oddzielnie. Dzięki za adresy stron z domkami. Domki naprawdę ładne, ale są z poddaszem użytkowym. Ja chcę mieć skromną parterówkę. Jeszcze nie wiem co zrobię z przyporami. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 30.06.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Adam fajny rzut ale mam kilka watpliwosci np jaka jest odleglosc wysunietego garazu od sciany fronowej kuchni?Zdaje sie ze jest ona znacznie mniejsza niz w oryginalnej Afrodycie w zwiazku z tym zastanawiam sie czy takie 2 przypory oraz dodatkowy daszek nie beda tam "ciezko" wygladac. Nie mam zamiaru murować dwóch przypór przy wejściu do domu. Mam zamiar zrobić coś na wzór http://www.dobredomy.pl/widok.php?id=64 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 01.07.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 A-dam no to teraz mi sie rozjanilo Dom od frontu powienine wygladac podobnie jak wlasnie Melodia z tym ze ona nie ma tego luku. Jaka wyszla Ci wogole p[owierzchnia tego domku? Mi troszke nie pasuje kotlownia-wolalabym aby sasiadowala z lazienka (od razu jedne komin) ale chyba rzeczywiscie nie da sie tam jej wcisnac.Czym masz zamiar ogrzewac dom? A widziales projekt Z10?On ma wlasnie 3 sypialnie i jest parteroweczka (ale ma tez schody aby ewentualnie zaadoptowac poddasze).Ja uparlam sie na graraz w bryle wysuniety przed front domu Marcelka,Nitka_31 pochwalcie sie swoimi dalszymi pracami w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata z Kielc 02.07.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witaj wera_padi, Cieszę się że nareszcie jest w świętokrzyskim ktoś budujący Afrodytę (oprócz mnie). Czy możesz przybliżyć adres (miejsce) powstawania twojego domu. Chetnie bym podjechała i zobaczyła. Wiem ze jestes w Irlandi, daltego nie proszę o bezpośredni kontakt. Proszę Cię dlatego o adres na p.w.Z góry dziekuję i pozdrawiam Beata z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
far199 02.07.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Proszę o pomoc tych co już mieszkają jakiej mocy musi być przyłącze elektryczne na 4 osobowa rodzina (artemida)a jakie planowane zużycie gazu (piec /woda/kuchenka na gaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 02.07.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam! A-dam no to teraz mi sie rozjanilo Dom od frontu powienine wygladac podobnie jak wlasnie Melodia z tym ze ona nie ma tego luku. Dom od frontu będzie podobny do Ateny http://www.dobredomy.pl/widok.php?id=77 Zamiast drzwi garażowych będzie okno sypialni. No i nie będzie tej przypory/słupa przy ścianie budynku. Jaka wyszla Ci wogole p[owierzchnia tego domku? Powierzchnia wszystkich wymienionych przeze mnie pomieszczeń wg moich obliczeń wynosi około 139 m kwadratowych. Mi troszke nie pasuje kotlownia-wolalabym aby sasiadowala z lazienka (od razu jedne komin) ale chyba rzeczywiscie nie da sie tam jej wcisnac.Czym masz zamiar ogrzewac dom? W domu parterowym trudno jest "zebrać" przy jednym kominie wc/kotłownię/łazienkę nie burząc funkcjonalności i wyglądu (tak mi się wydaje). Dom mam zamiar ogrzewać węglem. Nie wiem, czy ta kotłownia nie będzie za mała. A widziales projekt Z10?On ma wlasnie 3 sypialnie i jest parteroweczka (ale ma tez schody aby ewentualnie zaadoptowac poddasze).Ja uparlam sie na graraz w bryle wysuniety przed front domu Co do Z10 - to ma zbyt prostą bryłę. Zawsze myślałem o dachu, że ma być "połamany". Melodia jest bardzo ładnym domkiem. Ja takie okrągłe okienko miałem narysowane w kotłowni, ale chyba będzie prostokątne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 03.07.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 A_dam widze ze masz dokladnie przemyslany juz swoj domek Ja na poczatku tez chcialam polamany dach ale to bylo dawno temu kiedy jeszcze naiwnie myslalam ze postawie dom za 300 tys Podobal mi sie wtedy do aps97 http://www.archi-projekt.com.pl/realizacja.php?id=97 Niestety z czasem moje marzenia musialy zostac zmodyfikowane i szukalam projektu z nieco prostszym dachem.Maz wogole byl przeciwnikiem takiego drogiego dachu(chcial 2 spadowy) ale doszlismy do kompromisu ze skoro dach bedzie drogi to chociaz wykorzystajmy jego przestrzen i tak "powstal" dom z uzytkowym poddaszem. Zdaje sobie sprawe ze pokoje na poddaszu w takim dachu nie sa juz tak ustawne i wygodne jak w dwuspadowym ale cos za cos Co do kotlowni to na rzucie nie wyglada na mala .Powinnien zmiescic sie tam piec i kilka workow wegla. A czy nie prubowales jej usytuowac po stronie zewnetrznej budynku?Wtedy mozna byloby dac do niej bezposrednie drzwi na zewnatrz(lepiej donosic dodatkowy opal) Kurcze wychodzi na to ze nawet rysujac projekt indywidualny nie da sie wszystkiego dopracowac w 100 procentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 07.07.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 witam ja rowniez dolacze do grona budujacych Afrodyte, domek wpadl nam w oko odrazu, chcielismy parterowke bez poddasza uzytkowego, a ten jest piekny wprowadzam troche zmian, miedzy innymi przesuwam sciane w kuchni aby ja powiekszyc zgodnie z rysunkiem, mile widziane z Waszej strony ew. rady co jeszcze zrobic, poniewaz jestem na etapie zmian w projekcie z innych zmian: zamiast std fundamentow dom buduje na plycie, sciany zewn. porotherm 44 plus 10 styropianu, wewn. silka wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, ogrzewanie podlogowe usunalem slup w salonie, bedzie podciag zelbetonowy domek ma byc mega energooszczedny http://img231.imageshack.us/img231/8169/rzutparterer8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 08.07.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witam! A_dam widze ze masz dokladnie przemyslany juz swoj domek Chciałbym by taki był. Przejrzałem chyba wszystkie dostępne projekty. Mówią, że każdy po wybudowaniu na coś narzeka. Podobal mi sie wtedy do aps97 http://www.archi-projekt.com.pl/realizacja.php?id=97 Moją pierwszą miłością był APS 111 http://www.archi-projekt.com.pl/projekty_domow_111.html A czy nie prubowales jej usytuowac po stronie zewnetrznej budynku?Wtedy mozna byloby dac do niej bezposrednie drzwi na zewnatrz(lepiej donosic dodatkowy opal) Próbowałem na wiele różnych sposobów rysować rzut poziomy. Chciałem jednak mieć od wejścia pomieszczenie mieszkalne, a nie kotłownię, łazienkę czy garaż. W tym co narysowałem wyżej co nieco zmieniłem dzisiaj, bo mój projektant w bambuko sobie ze mną leci. Nic nie zrobił więc mogłem się jeszcze pobawić z rzutem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 08.07.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witam! witam ja rowniez dolacze do grona budujacych Afrodyte, domek wpadl nam w oko odrazu, chcielismy parterowke bez poddasza uzytkowego, a ten jest piekny wprowadzam troche zmian, miedzy innymi przesuwam sciane w kuchni aby ja powiekszyc zgodnie z rysunkiem, mile widziane z Waszej strony ew. rady co jeszcze zrobic, poniewaz jestem na etapie zmian w projekcie z innych zmian Mnie w oryginalnej Afrodycie brakuje oddzielnej ubikacji. Może to kwestia przyzwyczajenia. Mieszkam w mieszkaniu w bloku (80m), mam oddzielnie ubikację i łazienkę. Więc tym bardziej w domu takie właśnie rozwiązanie widzę. W Twoim domku trochę długi ten wiatrołap się zrobił (przynajmniej dla mnie). Parę dni temu byłem w budującej się Afrodycie. Strefa dzienna robi wrażenie. Zresztą cały dom jest duży. Byłem również w Atenie. Oba domki są fajne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata z Kielc 09.07.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam, Mnie osobiście również brakuje osobnego WC. Mam pewien pomysł, ale nie wiem jak to będzie w praktyce. Chcę opasać w kształcie litery L ścianę graniczącą salon z holem (kosztem szafy i garderoby zasugerowanej w projekcie). Mówiąc jaśniej wejście do WC będzie naprzeciw ścianki dzielącej witrołap i pomieszczenie gospodarcze. Szerokość przejścia będzie ok.1,5m. Nie mam jeszcze naniesionego pomysłu na papier , dlatego nie mogę dokładnie przedstawić mojej wizji. PozdrawiamBeata z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 09.07.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam, Mnie osobiście również brakuje osobnego WC. Mam pewien pomysł, ale nie wiem jak to będzie w praktyce. Chcę opasać w kształcie litery L ścianę graniczącą salon z holem (kosztem szafy i garderoby zasugerowanej w projekcie). Mówiąc jaśniej wejście do WC będzie naprzeciw ścianki dzielącej witrołap i pomieszczenie gospodarcze. Szerokość przejścia będzie ok.1,5m. Nie mam jeszcze naniesionego pomysłu na papier , dlatego nie mogę dokładnie przedstawić mojej wizji. Pozdrawiam Beata z Kielc Beata, A_dam, zobaczcie na 12 str. naszego forum, jak rozwiązałam problem oddzielnego wc, wydzieliłam je poprostu z łazienki, budując ściany działowe. Wc ma wymiary 120x110 cm i drzwi prosto z holu. pozdrawiam Nitka_31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata z Kielc 09.07.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Nitka, mam rozumieć że Twoje dodatkowe WC graniczy z pomieszczeniem gospodarczym i utworzył sie przez to niewielki korytarz długości 120 przy wejściu do głównej łazienki? . Beata z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
far199 09.07.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Kończę walkę z papierami i dogrywam ekipę Proszę o pomoc doświadczonych w mękach usług budowlanychIle powinna kosztować robocizna afrodyty przy murze trójwarstwowym roben 24 + wełna + klinkier do stanu surowego zamkniętego (mury,okna dach)bez materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 10.07.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Nitka, mam rozumieć że Twoje dodatkowe WC graniczy z pomieszczeniem gospodarczym i utworzył sie przez to niewielki korytarz długości 120 przy wejściu do głównej łazienki? . Beata z Kielc Tak, dokładnie tak. Mam łazienkę w kształcie litery L, z tym, że ten"korytarz" ma długość ok.110 cm, ponieważ wc zostało wybudowane w poprzek. Łazienka ma szerokość 280 cm, z tego od str. wejścia 120 cm zostało zabrane na wc. W ten sposób zostało jeszcze dużo miejsca. Z powodzeniem zmieściła się wanna narożna 150x150, pralka, umywalka z szafką, szafka na ręczniki, itp. Pozdrawiam Nitka_31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata z Kielc 10.07.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Nitka, dzięki za podpowiedż. Bardzo podoba się Twój pomysl. Wielce prawdopodobne że wykorzystam go u siebie, ale to dopiero na etapie działówek.U mnie spore opóżnienia - mamy dopiero stan zero.Czy możesz wkleić zdjęcie dużej łazienki? Pozdrowienia Beata z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts