KoBu 12.01.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Cześć. Jeszcze raz witam Wszystkich Jak pisaliśmy zaczynamy budowę Afrodytki, pozwolenia ma być na koniec lutego a start początek kwietnia Mamy wycenę prac : fundament + ocieplenie ściany + ściany działowe kominy strop (teriva) 22 tyś więźba + krycie dachówka 3 wyceny: 50,55,60 zł od m/kw Czy ktoś zakładał Terive ponieważ chciałbym się dowiedzieć czy konieczna jest zmiana w naciągach i nadprożach przy tej zmianie ? Pozdrawiam Wszystkich Kurcze aż tak ceny robocizny poleciały w dół cena bdb + W moim przypadku za samą Terrivę niektórzy wołali 10-12K netto Jeśli chodzi o Terrivę to jest trochę zmian, ale nie dużo. Ja w moim przypadku robiłem schody na poddasze (tak samo jak w Artemidzie) więc przekonstruowałem nadciąg P1 biegnący nad pokojami - puściłem go prostopadle do obecnego (czyli równolegle do najdłuzszej ściany) po przebiegu ścian działowych pokoi (1/9 i 1/10) i drugiej łazienki (1/11). Oczywiście wszystko w uzgodnieniu i po zmi9anach projektanta i akceptacji kierownika budowy. Jeśli będziesz chciał zestawienie Terrivy na strop to chętnie służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkzk 12.01.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Witam, pozdrawiam serdecznie darkzk - naszych przemiłych gości, którzy zdecydowali się na budowę Afrodyty. Gratuluję Wam wyboru projektu i życzę bezproblemowej budowy i samych sumiennych wykonawców. U nas doszedł mały szczgół - drewno przy kominku http://img249.imageshack.us/img249/9963/cianazkominkiemrj7.jpg http://img125.imageshack.us/img125/9813/cianazkominkiem2in5.jpg Pozdrawiam Wszystkich budowniczych Nitka_31 Witamy wszystkich ! Po tej wspaniałej wizji lokalnej domu u Nitki dostaliśmy, takiego przyspieszenia w załatwianiu tych papierkowych spraw,że troszkę zaniedbałem wizyty na forum Ale mamy wspaniałą wiadomość dla wszystkich "nie zdecydowanych" jaki projekt mają wybrać,ten projekt to AFRODYTA!!!!!!! Domek w realu jest piękny i funkcjonalny! Wnętrza są bardzo dobrze zaprojektowane i przestronne,wymagają jedynie drobnych indywidualnych zmian w zależności od potrzeb przyszłych domowników. NITKA- dziękujemy za możliwość obejrzenia Waszego pięknego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoboRob 13.01.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o Terrivę to jest trochę zmian, ale nie dużo. Ja w moim przypadku robiłem schody na poddasze (tak samo jak w Artemidzie) więc przekonstruowałem nadciąg P1 biegnący nad pokojami - puściłem go prostopadle do obecnego (czyli równolegle do najdłuzszej ściany) po przebiegu ścian działowych pokoi (1/9 i 1/10) i drugiej łazienki (1/11). Oczywiście wszystko w uzgodnieniu i po zmi9anach projektanta i akceptacji kierownika budowy. Jeśli będziesz chciał zestawienie Terrivy na strop to chętnie służę pomocą. KoBu a co z konstrukcją więźby? zmieniałeś coś? Z tego co wiem to w miejscu w którym planujesz schody przechodzi płatew która koliduje z wejściem na górę. Co z nią zrobiłeś u mnie żeby ją zlikwidować architekt wstawił stalową konstrukcję dzięki której płatew zniknie oraz kilka słupów. Powiedz jak u Ciebie to rozwiązali, może nie ma potrzeby ładować się w tą stalową ramę. W Artemidzie więźba wygląda zupełnie inaczej i tam tego problemu nie ma. Nitka śliczny macie salon - gratulacje!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 14.01.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 NITKA- dziękujemy za możliwość obejrzenia Waszego pięknego domku darkzk cała przyjemność po naszej stronie Cieszę się, że mogłam pomóc. Robert dziękuję za miłe słowa. Zaczynasz parter na wiosnę czy czekasz jeszcze troszkę? Beata wklej zdjątko tego oddzielnego wc. Niezmiernie jestem ciekawa jak to wygląda. Pozdrawiam Nitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoboRob 15.01.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Robert dziękuję za miłe słowa. Zaczynasz parter na wiosnę czy czekasz jeszcze troszkę? Witam:) No niestety jeszcze troszkę przyjdzie nam poczekać. Mam nadzieję że niezbyt długo, myśleliśmy o kredycie ale jeszcze nie teraz. Chcemy najpierw zrobić stan surowy i w tedy ewentualnie pomyśleć o kredycie i wykończeniu domu, niestety jeszcze nie tej wiosny. W tym roku czeka nas podciągnięcie reszty mediów, samej kanalizacji mamy 145m co wiąże się z niemałym wydatkiem i porządne utwardzenie drogi bo obecna woła o pomstę do nieba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 15.01.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich w Nowym Roku Mam pytanie jak mieliście wykonane lub planujecie prace po osiągnięciu SSZ? Rozważam: - SSZ - ins. elektryczna - tynki - wod.-kan./ogrzewanie/podłogówka - wentylacja - wylewki - ocieplenie poddasza Macie jakieś uwagi? Co myślicie o ociepleniu poddasza na razie jedną warstwą (między krokwiami) i przykryciu tego folią jeszcze przed tynkami/wylewkami? Trochę martwię się o wilgoć. Pzdr, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 15.01.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam serdecznie, Robert trzymam kciuki, za postępy na Twojej budowie. Podziwiam Twoją cierpliwość. Wierzę, że kiedyś wypijemy kawę na tarasie Afrodyty w otoczeniu pięknych mazurskich krajobrazów Pozdrów żonę i uściskaj swoją piękną córeczkę TS147 Wg mnie kolejność prac prawidłowa Zaczekaj koniecznie z położeniem wełny mineralnej do czasu przeschnięcia tynków. Moi fachowcy radzili odczekać 2-3 tygodnie od położenia tynków cementowo-wapiennych, a po gipsowych jeszcze dłużej. Mnóstwo wody odparowuje w pierwszych dniach po położeniu tynków i nie można dopuścić, żeby wełna mineralna wchłonęła wodę. Znam przypadek, gdzie najpierw rozłożono wełnę potem zrobiono tynki i kapało z wełny Masakra, farelkami osuszali wełnę, ale to już nie to samo. Uważam, że szkoda czasu i pieniędzy, żeby ryzykować. U nas wełna została położona na samym końcu, czyli już po przeschnięciu tynków i posadzki. Pozdrawiam Nitka_31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 16.01.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 TS147 Wg mnie kolejność prac prawidłowa Zaczekaj koniecznie z położeniem wełny mineralnej do czasu przeschnięcia tynków. ... Pozdrawiam Nitka_31 Przemyślałem sprawę jeszcze raz i tak też zrobię - dzięki . A co sądzicie o tynkach? Jakie zrobiliście/będziecie robić w Swoich Artemidach/Afrodytach? Cementowo-wapienne czy gipsowe? Dostałem właśnie wyceny i cem.-wap. mogę mieć za 30zł/1m2 z materiałem, a gipsowe za 26zł/1m2 z materiałem. Czyli ceny podobne. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 16.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Witam, TS147 my robiliśmy tynki cementowo - wapienne w cenie 20 zł/m kw + materiał. To jakie tynki wybierzesz, to indywidualna sprawa. Prawdopodobnie gipsowe szybciej się brudzą i znać na nich każde dotknięcie ręką, ale za to są gładsze Ja przed położeniem tynków zobaczyłam dom zrobiony przez tę ekipę i odrazu podjęłam decyzję, że to dobry wybór. Znajomi mają gipsowe i jedni są zadowoleni, inni nie. Wszystko rzecz gustu Zrób takie, jakie się Tobie podobają i już Pozdrawiam Nitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata z Kielc 16.01.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Witam Was w Nowym Roku, Nitka_31 - pięknie masz wykończoną ściankę telewizyjno-kominkową a ułożone drzewo prawie pod sufit dodaje niesamowitego smaku. Co do zdjęć tego WC to na razie nie mam żadnych fotek a budowy na obecna chwilę nie odwiedzamy. Zreszta zdjęcia gołych cegieł nie oddadzą mojego pomysłu. Wiem tylko ze nie był zly. Domek sie teraz wietrzy a my chodzimy za oknami. Cały czas mam dylemat nad podziałem okna tarasowego. Waham się miedzy 4*90 (dwa skrzydła otwierane), a 3*120 (jedno skrzydlo rozsuwane). Niektorzy odradzaja mi suwanke. Proszę o Wasze opinie. Nitka, Marcelka napiszcie jak w użytkowaniu sprawdzają sie fronty kuchenne na wysoki połysk. Mnie osobiście też bardzo sie podobają takie szafeczki ale boję sie że ciągle będą na nich poodbijane łapki moich pociech (tzn.dzieci i strasznie łakomej jamniczki!!!) PozdrawiamBeata z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 19.01.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Beata dzięki za miłą opinię Niektorzy odradzaja mi suwanke. Proszę o Wasze opinie. Ja jestem bardzo zadowolona z suwanki. Mam 2 fixy x90 cm + środkową część 2x90 rozsuwaną na boki. Po rocznym użytkowaniu działa bez zarzutów. Zaletą suwanki, jest możliwość ustawienia przedmiotów tuż przy samych drzwiach, bez konieczności przesuwania mebli przy wychodzeniu na taras. Nitka, Marcelka napiszcie jak w użytkowaniu sprawdzają sie fronty kuchenne na wysoki połysk. Beata, w kuchni mam tylko 2 szafki wiszące z frontami na wysoki połysk: czarne szkło hartowane w aluminium. Łapki faktycznie się odbijają, jeśli nie korzysta się z uchwytów Więcej kłopotu sprawia mi utrzymanie w idealnym stanie stali nierdzewnej /piekarnik, płyta gazowa itp./ niż szafek Pozdrawiam Nitka_31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 19.01.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 .... Domek sie teraz wietrzy a my chodzimy za oknami. Cały czas mam dylemat nad podziałem okna tarasowego. Waham się miedzy 4*90 (dwa skrzydła otwierane), a 3*120 (jedno skrzydlo rozsuwane). Niektorzy odradzaja mi suwanke. Proszę o Wasze opinie. U mnie jest suwanka 2 x 165cm. Taka duża tafla szkła daje super widok na ogród. Minus to to, ze na pewno drozej wychodzi w zakupie i nie kazda firma odwazy się ją zrobić . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata z Kielc 20.01.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Nitka_31 - dzieki za pinię. TS147 - napisz jak w praktyce sprawdzają się takie olbrzymie kwatery. Czy ciężko je przesuwać? PozdrawiamBeata z Kielc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 20.01.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Witam serdecznie, U mnie jest suwanka 2 x 165cm. TS147 wklej zdjęcia okien a szczególnie suwanki To musi świetnie wyglądać Pozdrawiam Nitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas12 20.01.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Witam wszystkich, suwanka TS147 wygląda rewelacyjnie! Mieliśmy przyjemność obejrzenia domku i już nie mogę doczekać się własnej Artemidy. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.01.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 TS147 - napisz jak w praktyce sprawdzają się takie olbrzymie kwatery. Czy ciężko je przesuwać? Aby nie było ciężko stosuje się automaty - HS lub HKS. U mnie jest HKS wlasnie dlatego, zeby otwieralo sie je bez problemu. TS147 wklej zdjęcia okien a szczególnie suwanki To musi świetnie wyglądać Postaram się wrzucić jakieś zdjęcie po weekendzie . Witam wszystkich, suwanka TS147 wygląda rewelacyjnie! Mieliśmy przyjemność obejrzenia domku i już nie mogę doczekać się własnej Artemidy. Pozdrowionka Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka88 21.01.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witaj Rob:) Schody na poddasze zrobimy po prawej stronie wiatrołapu, rezygnując ze ścianki (tej od strony garażu). Ścianka zostanie przesunięta zgodnie z linią korytarza, zmniejszymy tym samym pomieszczenie gospodarcze (kotłownię). W przyszłości, gdyby ktoś chciał mieć niezależne wejście na poddasze, nie będzie przeszkadzał innym domownikom korzystającym z parteru. Strop zamierzamy zostawić drewniany, mąż twierdzi, że będzie łatwiejszy i szybszy do wykonania, zresztą odchodzą koszty stempli i zaoszczędzimy czas niezbędny na wyschnięcie stropu lanego. Poza tym jest lżejszy a jak się go dobrze ociepli i wyciszy, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w pełni korzystać z poddasza użytkowego nie zakłucając spokoju na parterze. Mąż zaprojektował już układ wnętrza, gdybyś chciał zobaczyć jak ma to u nas wygladać podaj meil-a - prześlę Wam wizję Afrodyty po zmianach. Poza tym zamierzamy zadaszyć zupełnie taras i zmienić wygląd dachu z przodu, tzn. nakryć jednym dachem garaż i wejście do domu. Dzwoniłam do Pracowni, wysłali już projekt - jutro powinien już dotrzeć do nas, będzie łatwiej cokolwiek zaprojektować mając plany przed sobą. Pozdrawiam Witam ja też jestem zainetresowana projektem Afrodyta ale interesuje mnie użytkowe poddasze,przeczytałam co pani tu napisala do RobaRob ze jesli poda e-maila to wysle pani projekt z poddaszem uzytkowym czy mogłaby Pani także mi wysłac bym mniej wiecej mogła zobaczyć?z góry dziękuje Pozdrawiam e-mail [email protected] : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nitka_31 21.01.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam serdecznie, Mąż zaprojektował już układ wnętrza, gdybyś chciał zobaczyć jak ma to u nas wygladać podaj meil-a - prześlę Wam wizję Afrodyty po zmianach. Karolka88 faktycznie można tak zrozumieć moją wypowieź, niezbyt dokładną Zmiany, o których rozmawiałam z Robertem dotyczyły parteru. Niestety adaptację poddasza zostawiliśmy na bliżej nieokreśloną przyszłość z powodów finansowych. Na szczęście są inne osoby, które chcą zagospodarować poddasze: na 18 stronie naszego forum jest wklejony przez Ania, Tomek i Wojtuś min. rzut adaptacji poddasza Pozdrawiam Nitka_31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka88 21.01.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam mam pytanie czy ktoś ma plany Afrodyty z poddaszem użytkowym?jeśli tak to prosze o jakiś kontakt i czy w ogole jest mozliwe zrobienie tego poddasza i jakie mniej wiecej są to koszty?Z groy dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzNatalia 21.01.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam! Wraz z małżonką jesteśmy na etapie wyboru projektu przejrzeliśmy ich jak zresztę pewnie każdy setki i wybór nie jest łatwy! Naszą uwagę przykuło kilka ciekawych projektów min.AFRODYTA w związku z tym prosimy o orientacyjne koszty budowy tego domku szczególnie interesuje nas koszt dachu!Wszelkie informacje proszę kierować na maila: [email protected] Pozdrawiamy Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts