Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Prawie zapomniałem się pochwalić :wink: . W miniony czwartek majster z ekipą zakończyli murowanie ścian fundamentowych :D. Zajęło im to 7 dni.Czy to dużo czy mało, sami oceńcie. Z powodu pochyłej działki, musiałem postawić aż 9 warstw bloczków :evil: ( 6 w projekcie), w sumie 2150 sztuk. Jutro z samego rano zaczynamy izolować. Przy okazji wrzucę jakieś fotki.

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obiecałem fotki, oto one:

http://foto3.m.onet.pl/_m/887afcc416d9bbad940bf36cc28216db,5,19,0.jpg

Majster wyprowadza pierwszy narożnik

http://foto2.m.onet.pl/_m/d641db71edddee7cf553ed7ee473544a,5,19,0.jpg

Ścianki wewnętrzne, pogoda jak zwykle typowo jesienna

http://foto0.m.onet.pl/_m/1381962afac15ca44b5f4c0933074ebc,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/4fdc160d138b1079519bca95f4a648a0,5,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/fa65ca07938780e2c9c3092ad2f86918,5,19,0.jpg

Fundament gotowy :D

Prawie zapomniałem się pochwalić :wink: . W miniony czwartek majster z ekipą zakończyli murowanie ścian fundamentowych :D. Zajęło im to 7 dni.Czy to dużo czy mało, sami oceńcie. Z powodu pochyłej działki, musiałem postawić aż 9 warstw bloczków :evil: ( 6 w projekcie), w sumie 2150 sztuk. Jutro z samego rano zaczynamy izolować. Przy okazji wrzucę jakieś fotki.

Gratulacje! W końcu zobaczymy niedlugo Afrodyte nie tylko jako obrazek na stronie Dobrych Domow :).

Czy wszyscy zamierzacie budowac tak jak w projekcie z silki 24? Jesli tak, to jakie dostaliscie wyceny za 1m2? Ja dostalem 99zl za 1m2 i nie wiem czy brac czy czekac na dalsze obnizki (miesiac temu dostalem wycene za 144zl :o ).

Pzdr,

TS

Czy wszyscy zamierzacie budować tak jak w projekcie z silki 24?

W oryginalnym projekcie jest właśnie 36cm BK bez docieplenia ale My w adaptacji projektu zrobiliśmy 24 silka + 12 wełny.

Mam znajomego który pracuje w składzie budowlanym i rzeczywiście mówił mi że materiały potaniały i podobno mają być jeszcze tańsze. Jest to dla mnie dobra sytuacja bo budowę zacznę najprawdopodobniej w przyszłym sezonie i materiałów jeszcze nie kupowałem :wink:

Pozdrawiam 8)

hmm... w moim projekcie Afrodyty mam 36 BK bez docieplenia :roll:

W oryginalnym projekcie jest właśnie 36cm BK bez docieplenia ale My w adaptacji projektu zrobiliśmy 24 silka + 12 wełny.

Czyli w takim razie inaczej jest w Afrodycie a inaczej w Artemidzie, bo u mnie oryginlanie w projekcie jest Silka 24 +12cm wełny. Ja robię Silka 24cm+15cm wełny/15cm Styropianu Platinium +.

Matti gratuluję postępów, w takim tempie chyba niedługo będziesz myślał jakie tu dać firanki w salonie

Mam prośbę do Ciebie czy mógłbyś podać cenę materiałów na fundamenty + koszt robocizny?

Pozdrawiam serdecznie

RoboRob

Firanki już mamy :wink: , pytanie tylko czy się doczekają. Kosztorys przesłany przez Dobre Domy jest dawno nieaktualny, ciężko wiec na dzień dzisiejszy określić realne koszta budowy afrodyty. Moje dotychczasowe koszta wyglądają mniej więcej tak. Koparka 350pln. Wylanie betonu w ławy 8000pln. Bloczków zużyłem 2150 sztuk. 1850 kupiłem już w kwietniu za 3,40 pln=1szt, resztę dokupiłem na bieżąco 3,90pln. Cementu na ścianki wyszło jakieś 2 tony (1 tona=460pln), wapna 1 tona=460pln. Stal w przybliżeniu 2000pln, piasek 650pln, deski 500pln Murarz wziął 4000pln. Pozostało mi teraz zrobić izolację, wszystko zasypać i ubić.

Pozdrawiam :wink:

hmm... w moim projekcie Afrodyty mam 36 BK bez docieplenia :roll:

a my robimy 24BK + 12styropian :D

Matti zaczynam Cie gonić :D :D jutro kopanie ław :D :D

w końcu się zaczęło oby pogoda dopisała...

Trzymam kciuki :D i czekam na relacje oraz fotki. Jeśli u nas pogoda dopisze w przyszły czwartek zaczynamy murowanie ścian :D :D

Za beton płaciłem 390pln za m3 wraz z transportem i pracą pompy.

Ło matko, aż tyle? mnie wyszło 215 netto razem z pompą.

A betonu zalałam 32,50 m3,gdyż doszedł jeszcze mały budynek gospodarczy.

Sama Afrodyta to 24 m3 betonu (budynek wydłużony o 2 m). Fundamenty też rozkopane "mocno", deszcze poobrywały ścianki i tak już zostało. Będzie stabilniej stać :D

Też tak jak wszyscy ściana będzie 24 bloczek + 12 styropian.

Po ile płaciliście pustaki?

Ja brutto 12 zł za sztukę, całość 20 tys. :( :( Po moim zakipie zdrożały jeszcze do 14 zł.

Teraz niby tanieją, ciekawe do ilu dojdą...

Mam teraz przerwę ok. 2tygodni bo urlopuję a budowy niedopilnowanej nie zostawię i majster ma wolne :)

Witam serdecznie wszystkich miłośników tego wspaniałego projektu jakim niewątpliwie jest Afrodyta.Na wiosne 2008 zamierzam rozpocząć budowe tego domu w okolicach Rzeszowa i w związku z tym faktem mam ogromną prośbę.Jeśli ktokolwiek z Was drodzy Forumowicze jest w trakcie budowy lub wniósł jakies logiczne zmiany w projekcie (mam na mysli ten nieszczesny kominek i adaptacje poddasza) to bardzo ale to bardzo prosze o jakies informacje lub kontakt. Podaje swój adres [email protected]

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :D

Witam po raz pierwszy, ale nie ostatni ;-)

Zamierzamy z żoną postawić właśnie taki domek. Zastanawiamy się nad 2 rzeczami.

1. Czy działka nasza nie jest za mała 34m długości 31,5m szerokości. Właśnie chodzi nam o tę szerokość. 5m z frontu , 5 z tyłu +dom i po wolnym placu.

Jak jest u Was?

2. Jesteśmy na etapie zakupu projektu. Zastanawiamy się czy dom nie jest za wysoki. Czy podniesienie o kilka cegieł w stosunku do afrodyty nie zmieni drastycznie kształtu domu. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć taki dom w stanie surowym live, ale z tego co piszecie to wszyscy ruszyliście. A może ktoś z Was już widział te cudo? Jestem skłonny przejechac całą Polske mając możliwość

zobaczenia go.

Pozdrawiamy wszystkich

hej

Napisałam już podobnyi post na forum z Artemidą ale Was też zapytam..?

Przeraził mnie kosztorys Artemidy!!! stan surowy to ok 327tyś a wykończony 549 tyś + VAT to ok 587 tyś????!!! to o ponad 200 tyś więcej od stanu wykończonego Afrodyty????!!! Co o tym myślicie? Czy zrobienie poddasza użytkowego aż tak podniosło cene? W sumie przerabiacie Afrodyte z poddaszem użytkowym i bierzecie pod uwage takie koszty? jak to wychodzi z Waszych obliczeń?

A wogle to fajnie że jesteście :) ciesze się że trafiłam na takie forum :) i super że pojawiają się już pierwsze zdjęcia! Oby więcej!!!!

Mam nadzieję, że różnica nie będzie aż tak duża. W kosztorysie kwota za robociznę to 95tys, materiały 338tys. Reszta to narzuty i zysk dewelopera. Dlatego ja zakładam, że zmieszczę się właśnie bliżej kwoty 450tys - sam kupuję materiały, jednak ekipa robi mi SSZ, do wykończenia kilka innych.

Artemida jest troche wieksz = wieksza powierzchia zabudowy. Do tego strop, schody, okna połaciowe i wykończenie góry - stąd różnica. Moim zdaniem jednak będzie ona bliższa 100tys niż 200tys.

Pzdr,

TS