Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Czy te filary to tak na stałe w tym pokoiku będą?

Masz na myśli drewniane słupy? Jeśli tak, to mam nadzieję, że będą tam na stałe, bo inaczej zamiast słupów w pokoju znalazł by się dach ;).

fajny, przytulny i bardzo widny jest ten pokoik i wcale nie taki mały...rób ten większy i wklejaj fotki to porównamy sobie :)

Fotki większego wkrótce ;). Ten mniejszy ma po podłodze coś około 40m2, więc też jest całkiem przestronny ;).

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, miałam na myśli te drewniane słupy :oops: pewnie rozbawiło Cię troszke to pytanie ale ja zupełny laik jestem niestety. czy przez to pokoik nie bedzie mało ustawny że tak powiem? jak to oceniasz widząc poddasze na żywo. ja myśłałam o artemidzie ale podobnie jak przemek jakiś czas temu pisał na razie chciałabym zrobic tylko dół, nawet bez schodów a potem za lat naście jak dziecię zamarzy z rodzicami zamieszkać to dopiero góre jeśli bylaby taka potrzeba. jednakże czytałam Twój post w którym pisałeś że koszt stropu jest wtedy dość znaczny w porównaniu z afrodytą. i jeszcze jedno pytanie...czy osoby które budowały afrodtytę i adaptowały poddasze mogły wykonac wszystko zgodnie z projektem poza oczywiście dołożeniem gdzieś schodów...czy konstrukcyjnie też miały sporo zmian żeby tą calą góre potem utrzymać. poradz proszę bo dół artemidy odpowiada mi w zupełności ale przez najbliższe 15 lat sądzę że poddasza nie wykorzystam, natomiast afrodytka jest ciut ciut za mała.....albo z kobiecej przekory tylko tak pisze i tak mi sie ubzdurało... juz sama nie wiem :lol:

Witam wszystkich budowniczych Afrodyty.

Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu, czekam na pozwolenie na budowę. Domek stanie czterdzieści kilometrów od centrum Warszawy i mam pytanie do Nitki i Marceli o omiejscowienie schodów na strych. Czy na drewnianym stropie nie pęka sufit na dole?

Na górze chcemy zobić wspólną powierzchnię / z ewentualnym wydzieleniem małego pomieszczenia na saunę i prysznic./. Pozostała częśc strychu to otwarta przestrzeń z dwoma-trzema oknami w połaci dachu.

Będę wdzięczny za informacje, zdjęcia.

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję - Piotrek

Witam wszystkich budowniczych Afrodyty.

Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu, czekam na pozwolenie na budowę. Domek stanie czterdzieści kilometrów od centrum Warszawy i mam pytanie do Nitki i Marceli o omiejscowienie schodów na strych. Czy na drewnianym stropie nie pęka sufit na dole?

Na górze chcemy zobić wspólną powierzchnię / z ewentualnym wydzieleniem małego pomieszczenia na saunę i prysznic./. Pozostała częśc strychu to otwarta przestrzeń z dwoma-trzema oknami w połaci dachu.

Będę wdzięczny za informacje, zdjęcia.

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję - Piotrek

Tak, miałam na myśli te drewniane słupy :oops: pewnie rozbawiło Cię troszke to pytanie ale ja zupełny laik jestem niestety. czy przez to pokoik nie bedzie mało ustawny że tak powiem? jak to oceniasz widząc poddasze na żywo.

Tylko trochę ;), ale ja też jak zaczynałem byłem kompletnym laikiem ;). Odnośnie pokoju to ciężko mi powiedzieć - ma tak jak napisałem 17m2 zwykłej powierzchni, a po podłodze 42m2, wiec jak na pokoj dla dziecka (w moim przypadku) jest bardzo duży i przestronny. Dzieki skosom ma fajny klimat i jest przytulny - ale to już moja SUBIEKTYWNA opinia ;).

ja myśłałam o artemidzie ale podobnie jak przemek jakiś czas temu pisał na razie chciałabym zrobic tylko dół, nawet bez schodów a potem za lat naście jak dziecię zamarzy z rodzicami zamieszkać to dopiero góre jeśli bylaby taka potrzeba. jednakże czytałam Twój post w którym pisałeś że koszt stropu jest wtedy dość znaczny w porównaniu z afrodytą. i jeszcze jedno pytanie.................poradz proszę bo dół artemidy odpowiada mi w zupełności ale przez najbliższe 15 lat sądzę że poddasza nie wykorzystam, natomiast afrodytka jest ciut ciut za mała.....albo z kobiecej przekory tylko tak pisze i tak mi sie ubzdurało... juz sama nie wiem :lol:

Ja też w pierwszej fazie będę mieszkał na parterze - dzieci są jeszcze bardzo małe, więc na początku zmieszkają koło nas (własnie dlatego podoba mi się Artemida/Afrodyta, ze ma 3 pokoje na dole). Górę chciałem wykończyć za jakiś czas, ale mając wizję prac na górze mieszkając już na dole wolałem zrobić to od razu - teraz tylko malowanie kiedyś i podłogi i góra będzie gotowa do zamieszkania.

W Twoim przypadku jeśli może to być aż 15 lat, wykańczanie góry jest raczej bez sensu. Lepiej rzeczywiście zrobić tylko strop i oprócz ocieplenia połaci połozyć ocieplenie także na nim i czekać na właściwy moment.

Pzdr

no właśnie, tak mysle ze ta góra to na chwile obecna za duzy koszt dla mnie, na jego konto wolę swobodnie zająć się dolem. a mogłbys mi powiedzieć jaki jest wymiar tej wneki gdzie znajduja się schody??? ja pomyslałam żeby normalnie robiąc strop zostawić ta dziure na schody tak jak jest w projekcie, potem ja jakos ocieplić, wykończyć a w to miejsce na partetrze gdzie byłyby schody zrobić przesuwne drzwi jakiejś szafy ogromniastej a kiedys gdyby mi trzeba bylo to szafe rozmontować, zrobic drewniane schody i wejście na gore jest. jak oceniasz ta wizję, jest to mozliwe do zrealizowania??? a może znów to pytanie jest z serii tych na poprawienie humoru :lol: pozdraiwam

Krzys&Izka my robimy strop lany zwykły tzw monolit. W poniedziałek będziemy zalewać. Wykonawca sam nam przeprojektował strop drewniany na lany i od dołu nie będzie żadnych podciągów. Dodatkowo zrobiliśmy otwór na schody bo będziemy robić na poddaszu rekreację. Koszt materiałów to ok. 9000 beton i ze 3 tony stali. Wydaję mi się że będzie drożej niż terriva, ale jest pewność że nie będzie pękał.

kulca gratuluję postępów!!! Wkrótce nas dogonisz. Podpowiedz mi proszę jak ustawić parametry zdjęć aby wyświetlwły się takie duże jak u Ciebie? Chcę wstawić zdjęcia zbrojenia stropu ale na tych moich to tylko przez mikroskop - i czym tu się chwalić? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

Ania, Tomek i Wojtuś dziekuje za dobre słowa:)

co do zdjec robisz tak:

wchodzisz na http://www.imageshack.com

BROWSE>wskazujesz swoje zdjecie, minimalna rozdzielczosc 1024x786 zeby bylo duze, jak robisz aparatem od 3mpixeli wzwyz beda OK

nastepnie proponuje zaznaczyc opcje RESIZE IMAGE i suwakiem dac na 1024x786

START UPLOAD

jak sie zuploaduje masz tam w pomaranczowej ramce "direct link to image"

zaznaczasz go myszka, kopiujesz (ctr +c), nastepnie w poscie ktory piszesz na forum gdy chcesz wstawic fote klikasz na przycisk IMG, wklejasz to co zostalo skopiowane (ctr +v) i zowu klikasz ten klawisz IMG

i tak masz wstawiona piekna duza fotke

a to efekt kolejnego dnia pracy u mnie:

http://www.phonex.pl/forum/dom1.jpg

http://www.phonex.pl/forum/dom2.jpg

Piekne te Wasze Afrodytki :D

Mam pytanie do osob ktore robily strop monolityczny-jakiej macie go GRUBOSCI? Ja mam podobny domek (wioelkosciowo) i projektant zaprojektowal grubosc stropu 20 cm.Twierdzi ze sa tam bardzo duze rozpietosci i obciazenia dachu.Podobno mozna ewentualnie zrobic 18 cm i gesciej zazbroic-teraz dumam co wybrac :roll: