Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kulca każdy etap budowy cieszy niesamowice, więc nic się nie przejmuj, przed Tobą same super chwile ;)

Podciąg w garażu oraz nad oknem tarasowym jest ocieplony styropianem 3 cm, który jest schowany równo ze ścianą. Cały dom chcę ocieplić, gdzieś za dwa lata więc to ocieplenie jest tylko tymczasowe. Sytropian przy wejściu jest zastosowany tak jak w projekcie i jest tylko po to, aby podciąg nie był zbyt masywny, zaś belka zachowała odpoweiednie proporcje do słupów,

pozdrawiam,

Zbyszek,

PS

Twoja Afryśka też jest super ;)

podbitka jest z blachy ocynk panelopodobna. Podbitkę jest gotowa bo ekipa która stawiała domek była zgodzona za pokrycie dachu wraz z podbitką a spieszyło im się bardzo. W niczym to nie koliduje bo dali warstwę styropianu pod podbitkę takiej samej grubości co idzie na cały dom czyli 12-stka. Pozdrawiam Piotrek :wink:

BeataKM napisał:
czy ktoś z Was krył dach dachówką bitumiczną? jak oceniacie ten materiał i jakie u Was sa ceny jeśli sie orientujecie?

Będe krył dach gontem gaf timberlie prestique hd kolor Hickory wycenili mi go na ok 16 tys ma 30 letnią gwarancje

http://img380.imageshack.us/img380/5655/timbhdhickorylg.th.jpg

Cytat
Zbigo1

jakie masz wymiary okien tarasowych? widze że masz 3 okna ale czy one są szersze tak aby zapełnić przestrzeń czterech tak jajk jest w projekcie czy po prostu z jednego zrezynowałeś?

BeataKM

Otwór okienny jest taki sam jak w projekcie, okno tarasowe jest więc podzielone na trzy równe części po 120 cm

pozdrawiam,

Zbyszek,

Ola.U napisał:

Wszystko jest według projektu(brama garażowa h-210)czyli zamałe być nie może.Teraz otwór ma ok.230,ponieważ dojdzie jeszcze ok.20cm. posadzki.Powiększone są tylko otwory okienne o 20cm.,po to żeby zmieściły się skrzynki na rolety.

Robiąc posadzki zrób je już pod konkretny rozmiar/model bramy - kupując standardowy rozmiar będzie taniej ;).

Ja w garazu mam poziom delikatnie niższy niż w pozostałej części domu (już nie pamiętam ile, ale coś około 3-4cm).

Pzdr

Ola.U napisał:
  kulca napisał:
  Ola.U napisał:
http://img221.imageshack.us/img221/4153/budowa005mnu.jpg

tak patrze, nie za małe jest to nadproże nad bramą garażową?

Wszystko jest według projektu(brama garażowa h-210)czyli zamałe być nie może.Teraz otwór ma ok.230,ponieważ dojdzie jeszcze ok.20cm. posadzki.Powiększone są tylko otwory okienne o 20cm.,po to żeby zmieściły się skrzynki na rolety.

qrde sorki ale poczepiam sie dalej, (na poczatku budowy mialem do bani fachowca i jestem uczulony na bledy), w projekcie podciag P6 (nad brama garazowa) ma wysokosc 65cm, a ze zdjec widac ze ma 25 (wysokosc pustaka),

Ola.U napisał:
Szkoda,że nikt Ci nie wytłumaczył,że te 65cm.to ma być w sumie(od końca bramy garażowej do stropu).Nie musi to byc jednolite.Zresztą popatrz też na inne budowy,wszyscy tak mają.Pozatym ja mam sprawdzoną,polecaną ekipę i dobrego kierownika budowy ,który wszystko sprawdza,dlatego nie muszę martwic się takimi głupotami.

dzisiaj mi już wytłumaczyli, zwracam honor, tyle że ma być więcej stali

kolejny etap prac:

http://phonex.pl/forum/afrodyta.jpg

http://phonex.pl/forum/afrodyta1.jpg

kulca napisał:
  slawek1980 napisał:

Będe krył dach gontem gaf timberlie prestique hd kolor Hickory wycenili mi go na ok 16 tys ma 30 letnią gwarancje

hmm, warto? za ceramikę zapłaciłbyś 23tys, ładniejsza i trwalsza, bo drewna czy tu czy tu podobnie wyjdzie

kwestia gustu , dzisiejsze gonty to nie to samo co te z lat 90-tych i podrafią się wyróżnić