Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam wszystkich budowniczych

W czwartek uprawomocnia się moje pozwolenie na budowę. Pod koniec sierpnia, na początku września chciałbym zacząć budowę, ale u mnie będzie to przebiegało etapami. W tym roku fundamenty i mury i raczej nic więcej. Mam kilka dylematów dotyczących zmian w projekcie. Nie do końca wiem gdzie umieścić schody na górę- czy w okolicy kotłowni jak pionierka forum Nitka, czy w miejscu garderoby w części nocnej, czy może pomiędzy słupem w salonie a ścianką garderoby. Ściany na pewno z porotermu 25 plus 15 centymetrów styropianu. Na tą chwilę zaczyna szukać wykonawcy. Czy ktoś mógóby przesłać mi szkice umiejscowienia schodów? Zgóry dziękuję za pomoc. Meteor65

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ania, Tomek i Wojtuś dzięki wielkie za zdjątka. Co do tego słupa przy drzwiach do sypialni to ja też bym się wkurzyła.

Ale pocieszę was tym że niektórzy mają gorzej.

Mi właśnie zdezerterował murarz z budowy no i muszę szukać innej ekipy. Na szczęście nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo pare rzeczy też zrobił nie tak jak chciałam i już tego nie zmienie.

Co do schodów to będziemy mieć w tym samym miejscu co wy ale na górze skręcać będą w przeciwną stronę do waszych, no i ja uparłam sie na betonowe.

Jak będe mieć chwile to wkleje pare zdjątek...

powodzenia w budowie

malwinka&kubus

Na tym zdjęciu widać naszą ściankę kolankową. Ponad strop wystaje 30 cm. Jak powstanie cała więźba i dach to będzie druga ścianka kolankowa z gipsu - wysokośc pewnie z 1m. Ta wylana jest po to aby cały dach poszedł do góry i było wyżej na poddaszu.

http://img262.imageshack.us/img262/7281/dscn3373.jpg[/b]

Nic z wymiarów więźby nie zmienialiśmy. Jedynie co zostało zmienione to przeprojektowanie stropu z drewnianego na lany - ale to zrobił nasz wykonawca gratis.

Z czego będzie zrobiony dach? W Afrodycie słupy podtrzymujące mają takie przekroje w projekcie? Wydaje mi się, ze u mnie byly 2 razy grubsze - moze to jednak roznica pomiedzy Afrodyta i Artemida.

Pzdr,

Adam

Kulca masz rację- to tymczasowe podparcie. Cały materił był zamawiany zgodnie z projektem, a cieśla nic nie zmieniał. Kryć zaczynamy po niedzieli dachówką ceramiczną Roben. Za komplet materiałów z membraną, łatami i innymi cudami zapłacilśmy niecałe 32 tys. Robocizna 13 900. Nie wiem czy to drogo, ale takie ceny chodzą na podlasiu.

no ciekawe ile u mnie wyjdzie dachowki, mam troche wiekszy dach z racji powiekszenia kuchni z wiatrolapem, wg mojego projektu 375m, zamowilem 400m bo na docinki troche pojdzie, za dachowki z folia 4 warstwowa wyliczyli mi 24tys, roben monza plus miedziana, wiezby poszlo na dach okolo 18m3, tez po niedzieli krycie :)