Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

będę robił odwierty pod pompę ciepła. Ma może ktoś doświadczenie w tym zakresie. Mój instalator kwestionuje zapotrzebowanie cieplne Artemidy. Mówi że tyle by miała przy non stop otwartych oknach :)

Chce mi zrobić obliczenia zapotrzebowania na ciepło po dokładnym doborze ociepleń i materiałów. Koszt takiej ekspertyzy ok 2000.

Wstęnie obliczył moc pompy na 17 kW a odwiert na 300 m

Cena pompa + odwiert + montaż 71 000 PLN

Zalecam zwiększenie czujności. W mojej Afrodycie funkcjonuje pompa IVT 11 kW i to tylko dlatego, że zakładałem ewentualność zagospodarowania poddasza, gdyby nie to, byłaby 9 kW. Warto dodać, że oprócz parteru posiadam użytkową piwnicę, w której ogrzewam ok. 25 m2. Kotłownia posiada dodatkowo pompkę cyrkulacyjną oraz zawór trójdrożny do rozdziału temperatur obiegów podłogówki i kaloryferów. Odwierty natomiast mam na 200 m. Wszystko funkcjonuje bez zarzutów a koszt całkowity takiej instalacji nie powinien przekroczyć 60.000 PLN.

pozdrawiam

Popieram przedmówcę. U nas pomp 10 kW bo adoptujemy poddasze. Koszty naszej pompy z odwiertami bez instalacji 40-45 tys. Muszę sprawdzić dokładnie. Wydanie kasy na ekspertyzę to bzdura. Mam uprawnienia budowlane i pracuję w branży więc mam pojęcie w tych sprawach.

sprawdzę ofertę wykonawcy i podam dokładne ceny. 17 kW to na pewno za dużo i to sporo- proponuję zmienić wykonawcę. Mogę z czystym sumieniem polecić swojego - robi w całej Polsce. Za odwierty u nas biorą 60zł/m

Nasz oferta:

Lp. Pozycja Zakres prac Cena zł brutto [ 7%VAT]

1. Instalacja pompy ciepła

Kompaktowa pompa ciepła

Vitocal 222 10 - dostawa gruntowej pompy ciepła,

- dostawa materiałów do wykonania kotłowni

- montaż,

- uruchomienie

- pompa cyrkulacyjna c.w.u. 25.000

2. Dolne źródło Podłączenie i napełnienie sond pionowych

- glikol propylenowy Ergolid

- studnia rozdzielaczowa

- podłączenie do pompy ciepła

[np.: 3 sondy po 70 m każda ] 5.000

3. Instalacja c.o.- podłogowa + grzejnik drabinkowy w łazience + grzejniki płytowe poddasze Wykonanie instalacji- materiał dostarcza inwestor 7.000

Instalacja wodna + stelaże do WC Grohe Wykonanie instalacji- materiał dostarcza inwestor

5. Kanalizacja wewnętrzna Wykonanie instalacji- materiał dostarcza inwestor

6. Wentylacja mechaniczna Dostawa modułu wentylacji mechanicznej DHP-Vent Danfoss

Wykonanie instalacji wentylacyjnej

Wykonanie nawiewników ściennych

Podłączenie do pompy ciepła 8.000

Łączna kwota: 45.000 brutto

Podane ceny są cenami brutto i zawierają VAT –7%

Do tego odwierty 60 zł/m.

Nie wiem jak się cenią w Polsce ale u nas coś koło tego. Pompa ostatecznie będzie firmy Danfoss

Pogadam z nim czy mogę dać namiary na forum.

Okna mamy 3 szybowe, ściany suprex 24cm + 15 cm styropian. Nikt nie oblicza współczynników. Na Afrodytę bez poddasza wystarczy moc pompy 8 kW. Był właśnie u mnie mój wykonawca.

Dla zainteresowanych podaję namiary Michał Jurewicz firma Energodom tel 793 023 444

Gość robi w całej Polsce, ostatnio robił nawet pod Poznaniem. Ceny pewnie będą wyższe bo dojdzie koszt dojazdu, ale wycenia indywidualnie każdemu. Polecam bo wie co robić i jak robić.

na wakacjach forum trochę przymarło więc wstawię kilka zdjęć z postępów.

Dach w trakcie

http://img40.imageshack.us/img40/1141/dscn3433j.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/6872/dscn3431.jpg

Okna też już są

http://img16.imageshack.us/img16/3259/dscn3423f.jpg

A w środku szaleje elektryk-w przyszłym tydoniu kończy.

Obyło się bez niespodzianek. Wczoraj zakończono prace. Efektu nie widać ale 12 tys poszło. Liczył nam po 60 za metr, ale cenę dogadaliśmy jeszcze zimą, teraz się pytałam ile bierze to po 75/m. A podobno mamy kryzys i ceny materiałów i robocizny poszły w dół. Niezła bajka.

najlepiej jechac do hurtowni sprawdzic ceny porownac i zdecydowac :) wszystko zalezy od zawartosci portfela...

Zmienial ktos moze w afrodycie strop ??? drewno zamienil na zelbetonowy ?? moze robil ktos jakies wejscie na poddasze i ma jakies ciekawe rozwiazanie gdzie ewentualnie schody umiescic