Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam. Właśnie stałem się nowym członkiem projektu Afrodyta :D Planujemy zakupić ten projekt. Zastanawiam się tylko czy można np przesunąć ściankę w garażu - chcemy z pomieszczenia gosp zrobić mały gabinet. Planujemy częściowe podpiwniczenie i dlatego to pomieszczenie na parterze zostaje wolne. Jeśli ktoś może to prosiłbym o odpowiedź oraz o wymiary dokładne garażu i tegoż pomieszczenia gosp. Pozdrawiam.

PS. Hm... chyba najrozsądniej będzie jak spytam czy ściana między garażem a pom. gosp. jest nośna czy działowa? :D

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kulca miejsce między kominem a słupem ociepliliśmy wełną mineralną 15 cm. Jest niepalna i mam nadzieję że wytrzyma. Z tyłu jest sypialnia więc szkoda zostawiać bez ocieplenia ze względu na straty ciapła.

Thomson ściana z obu stron kotłowni jest nośna, więc bez architekta jej nie przesuniesz - zostaje Ci szerokość gabinetu około 1,85 m.

U nas w końcu zakończono instalacje i w sobotę wylano posadzki. Jesteśmy na etapie zbierania papierów do nadzroru, gminy i elektrowni. Jak wszystko pójdzie po naszej myśli to do końca miesiąca będziemy mieć w domu prąd w dodatku mieszkaniowy a nie budowlany. Może w końcu odpalimy naszą pompę ciepła!

Komin jest systemowy CRH - ten od strony kominka ocieplony wełną, ten od grilla bez wełny (będziemy go używać raczej letem więc ocieplenie nie ma sensu). Na zewnętrz dany tylko tynk struktualny.

Dobra rada dla Budujących - jeśli planujecie ocieplenie Afrodyty od zewnątrz to odsuńcie komin od ściany zewnętrznej o grubość izolacji. My o tym zapomnieliśmy i 15 cm styropianu wlazło na komin, a dzięki temu jest problem z osadzeniem drzwiczek rewizyjnych do czyszczenia na kominie od strony tarasu. Może przy kominir murowanym zwykłym nie ma tego problemu - my mamy tego babola niestety.

Zrobię zdjęcie i wkleję będziecie wiedzieć jak to dokładnie wygląda.

Dobra rada dla Budujących - jeśli planujecie ocieplenie Afrodyty od zewnątrz to odsuńcie komin od ściany zewnętrznej o grubość izolacji. My o tym zapomnieliśmy i 15 cm styropianu wlazło na komin, a dzięki temu jest problem z osadzeniem drzwiczek rewizyjnych do czyszczenia na kominie od strony tarasu. Może przy kominir murowanym zwykłym nie ma tego problemu - my mamy tego babola niestety.

u mnie dokładnie to samo, projektant mógł to przewidzieć :/ teraz jest trochę problematycznie z tymi drzwiczkami rewizji i podejściem do komina.

Projektant nie brał tego pod uwagę bo w oryginalnym projekcie nie ma ocieplenia z zewnątrz tylko gruby (chyba 40 cm) bloczek ytonga. A większość buduje z bloczków 24 cm + ocieplenie - stąd różnica. Ale projekt domu bardzo mu się udał więc chyba mu wybaczymy co?

u mnie dokładnie to samo, projektant mógł to przewidzieć :/ teraz jest trochę problematycznie z tymi drzwiczkami rewizji i podejściem do komina.

Ja też mam podobnie ;). Niestety przesunięcie komina powodowałoby zmiany na górze w pokoju w moim przypadku. U mnie wykonawcy jakoś zmieścili drzwiczki we wnęce w styropianie.

Dodatkowo w rejonie komina przy tarasie warto pomyslec o przepuście dla doprowadzenia powietrza do kominka.

Witam. Mam prośbę - jeżeli ktoś posiada kosztorys Afrodyty, prosiłbym o przesłanie na PW. Głównie chodzi mi o ilość materiałów potrzebnych do budowy. Nie mam jeszcze projektu, a jest okazja zamówić materiały już teraz. Z góry dzięki.

Pzdr.

PS. Właśnie zobaczyłem że na PW nie można dołączać załączników - to mój emil [email protected]