Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Witam.

Również jestem posiadaczem projektu afrodyta(w lustrzanym odbiciu).Startuję z budowa w okolicy Łodzi na wiosnę.

Teraz zakupuję materiały(ale coś mi nie idzie)

Czy ktoś z Was mógłby mi na powiedzieć ile drewna zamówić na strop,więźbę,ile stempli?i czy zmienialiście ew.grubośc belek stropowych.albo czy może zmniejszaliście odległości miedzy nimi.Może ktoś mógłby mi przesłać krążący wcześniej na forum kosztorys afrodytki.

Moje zmiany to wydłużenie dachu nad cały taras.Myśle też o przestawieniu kominka wgłąb salonu. [email protected] witek

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

podpowiedzcie mi czy zamiana drewnianego stropu na terivę lub lany strop wymaga zmiany dokumentacji przez projektanta,i a jeśli tak to ile projektant za taką zmiane u was wziął.Ja na razie za wydłużenie dachu nad tarasem i standartowe zmiany z naszego forum (drzwi z garażu,poszeżenie i podwyższenie drzwi garażowych)zapłaciłem 3,5 tys PLN.Czy zamieniając drewniany na terivę zgubiliście słup w salonie?

pozdrawiam witek

Nasza Afrysia już z dachem :) Troszkę małe to zdjęcie mi wyszło

laserdent my też budujemy niedaleko Łodzi. Zmienialiśmy strop na terivę i nie zrobiliśmy słupa w salonie zrobiliśmy dodatkową belkę w stropie przez cały pokój dzienny. Fajnie to brzmi "zrobiliśmy" ja napewno nie robiłam bo noszę pod sercem nowego małego mieszkańca Afrodytki więc na budowie jestem władzą z palcem wskazującym :lol:

Cześć Kansiak Moja afrodyta powstanie w tuszynie więc z waszej strony Łodzi.Czy mógłbym któregoś dnia podjechać i zobaczyć wasze dzieło?Czy projektant musi mi zmienić strop w projekcie(przeliczyć)?Czy wystarczy ,że muraż zrobi po prostu z terivy.

Zdjątka wychodzą Ci bardzo duże po kliknięciu w nie.

Pozdrawiam wojtek

Witam

podpowiedzcie mi czy zamiana drewnianego stropu na terivę lub lany strop wymaga zmiany dokumentacji przez projektanta,i a jeśli tak to ile projektant za taką zmiane u was wziął.Ja na razie za wydłużenie dachu nad tarasem i standartowe zmiany z naszego forum (drzwi z garażu,poszeżenie i podwyższenie drzwi garażowych)zapłaciłem 3,5 tys PLN.Czy zamieniając drewniany na terivę zgubiliście słup w salonie?

pozdrawiam witek

Ja za zmiane stropu z drewnianego na terive + podniesienie scianki kolankowej o jeden pustak placilem 400 lub 500 zl.

Slupek zostawilismy nie wiem czy tam nie jest oparta konstrukcja dachu w tym miejscu ale i tak nie chcielismy go usuwac, poprostu on jakos wypelnia ladnie ta duza przestrzen miedzy salonem kuchnia i korytarzem :)

Jako kobieta nie opisze tego tak fachowo. Mój tata jest budowlańcem i po wielogodzinnych obradach z naszym wykonawcą uradzili że jest to możliwe. My mamy strop teriva i zrobili taką belkę jak w wieńcu tylko z grubszego drutu (chyba 18tka żebrowanai) i wpletli ją w belki od teriwy. Belka oparta jest na ścianie kuchnia a wiatrołap i przebiega przez cały pokój aż na ścianie jak kominek. To tak po babskiemu może troszkę niejasno. A pan od nadzoru podobno to liczył że i może być takie obciążenie i belka spełnia swoje zadanie

kulca a jaka macie rozpietosc-szerokosc salonu?U mnie jest 6 m i tez nie mam zadnego slupa.Wzorowalam sie na projekcie Natalki z http://www.mgprojekt.com.pl gdzie slup tez byl tyle ze tam byl strop teriva a ja mam zwykly monolit.Murarze tak jak pisze kansiak zazbroili grubiej te belki poprzeczne i zeby podciagi nie "wisialy" w salonie "odwrocili" te belki a na poddaszu znikna one pod wylewka i ostateczna podloga.Mialam dobrego majstra ktory nie jeden dom wybudowal wiec jestem pewna ze wszystko jest ok.Podczas budowy poddal rowniez pomysl zlikwidowania slupow podpierajacych dach w pokojach na poddaszu,W sciance kolankowej ktora podmurowywali mi z pustaka na gorze porobili mini wience i tak samo na wszystkich scianach zrobili jakies"poduszki" z betonu aby wierzba miala soidne oparcie.

Chcę spytać o koszty elektryki jakie ponieśliście? Jak robocizna i materiał? u nas w przyszłym tyg mają być okna więc czas najwyższy się tym zainteresować.

Materiały około 7-8tys, robocizna drugie tyle - tylko to w przypadku Artemidy (czyli) i z kilkoma dodatkowymi rzeczami (sterowanie rolet, sieci, etc).. Ogólnie zazwyczaj oscyluje to na poziomie 50%-50% ;).

Pzdr

Witam

Mam pytanie do osób, które już wybudowały afrodytę (może w niej mieszkają?) odnośnie okna w salonie. Czy po zamurowaniu go nie jest za mało światła?

Ze względu na kształt działki musimy tak ustawić dom, że jadalnia będzie od północy.

Jesteśmy na etapie zmian w projekcie i od początku byliśmy zdecydowani zlikwidować to okno ponieważ jest tam okno w kuchni, jadalni i duże drzwi na taras. Jak oglądam fora to prawie wszyscy budowali bez tego okna.

Tylko teraz się zastanawiam czy nie będzie trochę za ciemno?

Poradźcie...

Aga

my zamurowalismy okno w salonie, ale to pewnie i tak indywidualna sprawa...

my doszlismy do wniosku ze skoro sa duze drzwi na taras, 3 okienka w wykuszu i do tego okno w kuchni to tego swiatla bedzie troche mimo wszystko, a dodatkowo bedzie mozna cos postawic jakas komode w tym miejscu bo szczerze mowiac na takie cos w salonie miejsca nie ma ;)

wg. mnie jest troche ciemniej, ja przesuwałem ścianę kuchenna więc tam wstawiłem okno, w samym salonie gdzie zrezygnowałem z tego okna jest lekki półmrok (dach jest dość mocno wysunięty i zacienia), jeśli nie macie zamiaru wstawiać mebli na tą ścianę nie rezygnujcie z tego okna, fakt że z uwagi na płn ścianę trochę ciepła więcej stracicie, ale za to widniej będzie