Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AFRODYTA pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Kochani mam pytanie do osób, które zdecydowały się na ogrzewanie artemidy, ewentualnie afrodyty pompą ciepła. Jak sie sprawował ten wynalaek przez ostatnia zimę bardzo mroźną? Jakie rachunki za prąd Wam przychodziły? Pozdrawiam. My też budujemy Artemide i jestesmy na etapie stanu surowego otwartego i zastanawiamy sie nad pompą ciepła.

Pomału budowa budzi się po imie. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Mam przy okacji pytanko jak rozwiązaliście sprawę okapu w kuchni ?Wg projektu płyta jest w miejscu gdzie nie ma wentylacji

U mnie w kuchni będzie wyspa i okap wyspowy na środku kuchni - z racji wentylacji mechanicznej będzie działał jako pochłaniacz.

A zima w tym roku niestety nie jest łaskawa dla kończących dom - dzisiaj znowu śnieg, a mój podjazd czeka... :evil:

ps. miesiąc do przeprowadzki... ;)

TS147 gratulujemy postępów i zobaczysz jak ten miesiąc szybko zleci :D

Zuziolek u nas działa pompa ciepła i rachunek za prąd nas nie zabił. Od 10 listopada do 6 stycznia zapłaciliśmy niecałe 800 złotych, przy czym ogrzewanie włączyliśmy około 10m grudnia. Dom był wygrzewany i cały czas trwały prace wykończeniowe. Chłopaki urzywali i halogenów 500W i elektronarzędzi. Instalacja jeszcze też nie wyregulowana więc chyba nie wychodzi źle. Kolega z elektrowni twierdzi że to nie dużo. Przyszła zima pokaże realne koszty ogrzewania domu. Aha u nas jeszcze cały czas otwarte poddasze więc do ogrzania nie 140, a jakieś 220 metrów.

slawek1980, dzieki za foto z wydluzonym garazem.

Zamawiam wlasnie projekt, tak aby oficjalnie dolaczyc do Afrodytomaniaków i tu pytanie do Was? czy warto zamawiac go razem z kosztorysem? Czy ten kosztorys wogole sie komus przydał?

Jest czasami przydatny do weryfikacji ilości materiałów, które musisz zamówić. Czyli wykonawca 30m3 chce na strop, w kosztorysie widzisz 3m3 i pojawia się znak zapytania ;).

Jeśli chodzi o poziom kosztów to pomoc średnia - na samym materiale na dach możesz wydać 100% więcej - żeby był pomocny, musiałbyś budować z tych samych materiałów co w kosztorysie.

Kulca !

Jak spisują się okna z Krakowa?? Jaki profil wybrałeś?

Moje okna i brama czekają na wstawienie jak tylko poczujemy prawdziwą wiosnę za oknem. Domyślam się, że stolarka cieszy oczka ....!!??

Pozdrawiam

Jak wstawią na pewno załączę jakieś zdjęcia

Platinum, piękny profil, szczególnie te kształty wewnątrz :)

bardzo dobra jakość wykonania, w obustronnym kolorze złoty dąb :)

moje są ciężkie (P4 i okucia WK2), ale narazie spisują się dobrze

Witam szanownych Afrodymaniaków .

Po miesięcznych rozmowach i negocjacjach wyselekcjonowałem dwie oferty na PC z pionowym kolektorem.

Afrodyta plus około 60 metrów strychu / powierzchnia użytkowo-rekreacyjna/

Pompa Danfoss DHP-H8 Opti Pro, cztery odwierty 244 metry, pełny montaż, podłogówka 140 metrów, woda i kanalizacja / deperełki typu zewnętrzny zawór niezamarzający do podlewania, dwa piony kanalizacyjne , istalacja grzejnikowa na górze. Wszystkie instalacje w systemie UPONOR, styropian systemowy z folią aluminową, plastyfikator do betonu. Wykonawca z Warszawy / bardzo solidne wrażenie/ całość za 81000.

Alternatywą firma z zachdniopomorskiego- pompa IVT 9 kw,odwierty tylko 180 metrów, zakres prac podobny, instalacje na systemie HENCO ale za 70000. Wrażenie - nieco mniejsze kompetencje.

Im więcej wiem, tym mam więcej wątpliwości.

Czy ktoś miał jakiekolwiek złe doświadczenia z oknami Natura?

POMOCY!!!! :o

Wtam wszystkich, w całym forum znalazlem tylko 1pełne zdjecie (5str) ściany który jet średnio fajna w Afrodycie czy Artemidzie. (20m długa)

Mam gorącą prosbę moze do Nitki, TS lub pozostałych którzy mają już wykonczoną tą scianę, o wrzucenie kilku zdjec tak aby zobaczyc ja z persektywy. :lol:

Waham się czy "przecinać"tą długą ścianę klinkierem lub czyms innym (tak ajak w projekcei), czy zostawić tylko opaską na dole. Ułatwi to nam napewno decyzję.

Z góry dziekuję i pozdrawiam :wink:

Meteor65 my mamy właśnie 3 odwierty po 60 m czyli razem 180 m. Byliscie u nas i widzieliście ile jest miejsca na górze. Wszystko grzane było i jest tej zimy. W domu 22 stopnie. Pompa 9 kW Danfossa z modułem wentylacyjnym. Myślę że cena 81 tys jest do przyjęcia pod warunkiem że ta firma w tej cenie dostarcza cały materiał. No i zapraszamy do Białegostoku :D

płacicie za pompę tyle z racji braku innej alternatywy?

żeby nie było że u mnie się nic nie dzieje :)

łazienka koło salonu:

http://phonex.pl/forum/lazienka.jpg

http://phonex.pl/forum/lazienka2.jpg

łazienka przy sypialni:

http://phonex.pl/forum/wcsypialnia.jpg

rozdzielacz do podłogówki:

http://phonex.pl/forum/rozdzielacz.jpg

połowa rozdzielnicy zrobiona, jeszcze drugie tyle urządzeń i kabli :)

http://phonex.pl/forum/rozdzielnica.jpg

http://phonex.pl/forum/rozdzielnicacala.jpg

Wtam wszystkich, w całym forum znalazlem tylko 1pełne zdjecie (5str) ściany który jet średnio fajna w Afrodycie czy Artemidzie. (20m długa)

Mam gorącą prosbę moze do Nitki, TS lub pozostałych którzy mają już wykonczoną tą scianę, o wrzucenie kilku zdjec tak aby zobaczyc ja z persektywy.

Waham się czy "przecinać"tą długą ścianę klinkierem lub czyms innym (tak ajak w projekcei), czy zostawić tylko opaską na dole. Ułatwi to nam napewno decyzję.

Z góry dziekuję i pozdrawiam

Kempes2008

Niestety nie pomogę Ci :( Dom mamy dopiero zatarty klejem. Daniel 70, Adam, Ania, Marcelka pokażcie Wasze elewacje od najdłuższej strony Afrodyty, trzeba pomóc koledze :wink:

Kulca gratuluję postępów :p. Jak tak będziesz pędził, to niedługo zamieszkasz :p :wink: :p

Mam gorącą prosbę moze do Nitki, TS lub pozostałych którzy mają już wykonczoną tą scianę, o wrzucenie kilku zdjec tak aby zobaczyc ja z persektywy. :lol:

Z góry dziekuję i pozdrawiam :wink:

Ja już wrzucałem na forum swoją ścianę - moim zdaniem akcent z cegły bardzo jej pomaga. Poniżej stare zdjęcie jeszcze sprzed podbitki:

http://img706.imageshack.us/img706/9285/img6024nu.jpg

A ja mam pytanko o ogrzewanie:) Czy ktoś z was ogrzewa gazem z butli? U mnie niestety nie ma gazociągu i pozostaje mi albo butla z gazem albo olej opałowy. Węgla nie chcę a na pompę ciepła braknie kaski:(

Ma ktoś jakieś doświadczenie z takim grzaniem??

A tak poza tematem u nas elektryk skończył szaleć z kabelkami i nadszedł czas na tynki :) chyba będą gipsowe z agregatu ale narazie porównujemy fachowców i ceny.

kansiak ja grzeję gazem aje jeszcze nie mam dużej butli tylko grzejemy takimi małymi, które trzeba wymieniać. Ponieważ koszt instalacji był niewielki (ok 1500zł) zdecydowalismy się ten sezon tak ogrzewać dom. Średnie zużycie butli to 2szt na tydzień, a koszt jednej ok 140zł. Ja mam takie szczęście że mąż mój pracuje w "gazach" i nas taka butla kosztuje 100zł. Więc łatwo obliczyć że miesięcznie to 800zł. Może to i dużo ale wygoda niesamowita, wręcz bozobsługowa.

Trochę się w tym orientuję i szczerze doradzam Ci abyś zainwestował własne pieniązki w butlę i kupował gaz tam gdzie najtaniej a nie związywał się z konkretnym dostawcą, który wyposaży Cię w butlę na zasadzie dzierżawy , a potem będzie cię kosił na cenie gazu. To tylko taka rada :wink:

Pozdrawiam

Beata z Kielc