Meteor65 13.06.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 http://img215.imageshack.us/img215/4739/dscn0288d.jpg Uploaded with ImageShack.us Widok od strony tarasu.Teraz czekam na montaż ogrzewania podłogowego, wylewki, drzwi wejściowe i bramę garażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteor65 13.06.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 http://img683.imageshack.us/img683/4938/dscn0272d.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteor65 13.06.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 http://img231.imageshack.us/img231/5624/dscn0292b.jpg Uploaded with ImageShack.us I powiększone okoienka w wykuszu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania, Tomek i Wojtuś 15.06.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Ola.U dopiero dziś zobaczyłam Twoje pytanie. Jeśli chodzi o te opaski od zewnętrznej strony co w projekcie mają ciemniejszy kolor elewacji to 13,5 cm na gotowo. O ile pamiętam sam styropian robili na 12 cm, na to poszedł klej, siataka i tynk i wyszło 13,5 cm. grubość styropianu to był 2cm. Mam nadzieję że o to chodziło.Meteor gratulujemy postępów!!! Kasiu do twarzy Ci w tym domku. Pozdrawiamy z Białegostoku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liakon 15.06.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 (edytowane) Meteor wybieralem sie do Ciebie, wybieralem, ale z jednej strony to rodzina mi sie powiekszyla, z drugiej ruszyla budowa i tak wszystko naraz. Moglbys wrzucic wyglad powiekszonego okna w wykuszu jak to wyglada z zewnatrz Afrodyty. Zaciekawila mnie ta koncepcja. Edytowane 15 Czerwca 2010 przez Liakon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania, Tomek i Wojtuś 15.06.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Liakon u nas też powiększone okno w wykuszu. Jeżeli masz za oknem ładny widok to naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liakon 16.06.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ejj, to jaką wysokosc maja te powiekszone okna u Was? To srodkowe w wykuszu ma w projekcie 1,5 x 1,5 m. Apropos okien to od paru dni stoje przed dylematem czy usuwac okno w saloni, czy nie? Z jednej strony salon jest bardziej ustawny, zostaje ladna cala scian wewnatrz, ale z drugiej to domek traci wyglad na zewnatrz. Wg mnie zostaje wtedy sciana w ktorej widac tylko wykusz.Poradźcie coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania, Tomek i Wojtuś 17.06.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 U nas okna w wykuszu mają po 180 cm. Od podłogi do parapetu jest 55 cm. środkowe w wykuszu mamy zrobione jako fix, boczne się otwierają. Osobiście uważnam że okno w salonie wg projektu to porażka. Od środka bedzisz mieć same ściany w oknach i nic nie ustawisz. Zostaje tylko ta nośna ściana między korytarzem a salonem. Wiele osób na forum z niego zrezygnowało i chyba nikt nie żałuje. Ale to tylko moje zdanie. To Wasz dom i Wy decydujcie. A rad słuchajcie lub nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteor65 17.06.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 LiakonU mnie okna w wykuszu mają 1980 mm wysokości, więc będzie się zaczynało około 40 cm nad podłogą. Co do okna między wykuszem a tarasem, to weź pod uwagę że jest to świetne miejsce na ścianę telewizyjną i zobacz jak masz usytuowany dom i jak operuje słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 17.06.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 U nas okna w wykuszu mają po 180 cm. Od podłogi do parapetu jest 55 cm. środkowe w wykuszu mamy zrobione jako fix, boczne się otwierają. Osobiście uważnam że okno w salonie wg projektu to porażka. Od środka bedzisz mieć same ściany w oknach i nic nie ustawisz. Zostaje tylko ta nośna ściana między korytarzem a salonem. Wiele osób na forum z niego zrezygnowało i chyba nikt nie żałuje. Ale to tylko moje zdanie. To Wasz dom i Wy decydujcie. A rad słuchajcie lub nie U mnie jest dokładnie tak samo - okna w wykuszu mają po 180cm wysokości i uwazam to za strzał w 10kę. Środkowe fix 150x180cm. Również zlikwidowałem okno i również nie wyobrażam sobie posiadania go . Liakon U mnie okna w wykuszu mają 1980 mm wysokości, więc będzie się zaczynało około 40 cm nad podłogą. Co do okna między wykuszem a tarasem, to weź pod uwagę że jest to świetne miejsce na ścianę telewizyjną i zobacz jak masz usytuowany dom i jak operuje słońce. Co do ściany telewizyjnej, to wszystko zależy od wizji salonu - u mnie jest na ścianie na przeciwko wykusza (czyli koło kominka) i uważam, ze to miejsce sie super sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mala1809 18.06.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 tynki drogo, ja mam na kwiecień ekipę, 23/m2 z materiałem Kulca pisalam do Ciebie maila na muratorze ale nie wiem czy dotarł . Napisz mi prosze adres budowy i swój numer telefonu żebyście mogli się zdzwonic 9 lipca. Pozdrawiam wszystkich budująych i życze szybkiej bezproblemowej budowy. My już rok mieszkamy i jest po prostu super być na swoim. Teraz trwają prace podwórkowe, mam nadzieję, że już w przyszłym tygodniu posiejemy trawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga P. 18.06.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Ja również zrezygnowałam z okna w salonie. Chciałam aby stał się on bardziej ustawny. W tej chwili jestem na etapie instalacji c.o. I tu nasuwa się moje pytanie: co z grzejnikiem w salonie który znajduje się w miejscu gdzie miało być okno? Bardzo proszę Was o odpowiedzi jak rozwiązaliście tę sprawę? Dodam, że hydraulik odradził mi robienie podłogówki w salonie ze względu na to że chcę kłaść parkiet. Może wystarczą 3 grzejniki w wykuszu? Inaczej mimo usunięcia okna ściana wciąż będzie zajęta przez grzejnik a tym samym salon będzie mniej ustawny.Z góry dziękuję za Wasze sugestie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 19.06.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Ja mam u siebie podlogowke w calym salonie a na tym 3 warstwowa deske debową - jak na razie jestem BARDZO zadowolony. Deska powinna byc po prostu klejona a nie plywajaca, a do tego miec grubosc do 16mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania, Tomek i Wojtuś 19.06.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 AGA rozważ możliwość wstawienia grzejnika kanałowego wzdłuż drzwi balkonowych. Polecam firmę Verano - ich grzejniki mają spore moce i dobre ceny (tylko koniecznie patrz na te z wentylatorem). Do tego grzejniki w wykuszu i może ewentualnie przy samym wejściu z wiatrołapu do domu. Na ścianie między kuchnią a hallem masz kawalk ściany na wąski ale wysoki grzejnik - może byś jakiś dekoracyjny np. model Vertical z Purmo. To powinno wystarczyć.P.S. posiadam uprawnienia budowlane z zakresu instalacji sanitarnych więc pytanie do mnie jak najbardziej trafione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania, Tomek i Wojtuś 19.06.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 A dla tych Bobów budujących co to chcą pompę ciepła zamontować ale się jeszcze boją mam wiadomość. Dobrą chyba Dostałam rozliczenie za energię elektryczną. Od 06.01.2010 do 20.05.2010 rachunek za prąd wyniósł nas 2043 zł. za całość - ogrzewanie + cały prąd domowy a jest tego dobra sporo - płyta indukcyjna używana sporo, piekarnik elektryczny, zmywarka, lodówka side by side, mikrofala, czajnik elektryczny, pralka kilka razy w tygodniu i do tego żelazko, pompa głębinowa. pompa ciepła, wentylacja wywiewna mechaniczna, oświetlenie, zmiękczacz - uff to i tak nie wszystko. Myślę że realny koszt roczny za prąd może wynieść góra 4500 z czego pompa pobierze góra 2500. więc koszt ogrzewania i ciepłej wody za rok 2500 jest śmieszny. Inwestycja jak najbardziej opłacalna. Dodam że my mamy Afrodytę z zaadoptowanym poddaszem gdzie chcąc nie chcąc grzejemy też górę - dodatkowe z 80 m. Styczeń i luty tego roku też nie rozpieszczał- mrozy okropne, a dom świeżutki i w trakcie wygrzewania. Sądzę że przy lżejszej zimie i wysuszonym domku koszt byłby jeszcze niższy. Ja myślę że inwestycja w pompę była trafiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yona 20.06.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Witam wszystkich! I ja już w piątek (zaraz po otrzymaniu aktu notarialnego zakupu działki) dołączę do grona szczęśliwców mierzących się z budową Afrodytki. Jak narazie większość dokumentów mam już skompletowanych i niewiele brakuje do zezwolenia na budowę Pewnie moja budowa potrwa trochę dłużej od pozostałych forumowiczów bo zmierzę się z nią samotnie a co za tym idzie z mniejszymi możliwościami finansowymi ale będę wytrwała. Z góry przepraszam, że będę zapawne zamęczać bardziej doświadczonych budowniczych ogromem pytań, ale obiecuję, że kiedy tylko nabiorę większego pojęcia o budowie tego cudownego królestwa również pomogę! Pozdrawiam ciepło! Yona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liakon 21.06.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witamy Cie Yona w gronie Afrodytomaniaków. A u mnie po zalaniu fundamentow w zeszlym tygodniu temu zaczynają murować ściany, więc "Niech się mury pną do gory". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meteor65 03.07.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 http://img704.imageshack.us/img704/9152/dscn0307p.jpg Uploaded with ImageShack.us U mnie następne etapy: folia, styropian, styropian techniczny z folią i ogrzewanie podłogowe http://img638.imageshack.us/img638/203/dscn0333w.jpg Uploaded with ImageShack.us a po wylewkach mieszkanie nabiera innego wyglądu http://img683.imageshack.us/img683/5916/dscn0353as.jpg Uploaded with ImageShack.us i duża łazienka Za kilka dni obróbka glifów i najbrudniejsze prace za nami.Pozdrowienia dla budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beebee 13.07.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 (edytowane) Witam wszystkich budowniczych, nareszcie i u nas budowa RUSZYŁA!!! w poprzedni poniedziałek chłopaki przyszli i wzięli i zaczęli! Fundamenty wykopane, chudziak zalany zbrojenie ułożone, beton zalany, a dziś zaczynają budować fundament z bloczków w górę. Normalnie cieszę się jak dziecko. tak było w ubiegłym tygodniu Edytowane 13 Lipca 2010 przez beebee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beebee 13.07.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 coś nie umiem załączyć zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts