ewka-konewka 19.08.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Postanowiłam zostawić odsłoniete fragmenty starych cegieł w swoim mieszkaniu jednak mam problem z doczyszczeniem cegiel-woda z plynem nie pomaga-mimo wszystko pozostają na cegłach biale smugi z zaprawy murarskiej i starego tynku.Chcialam wyciagnac intensywny kolor za pomoca oleju do klinkieru-jednak olej wsiąkł i po wyschnięciu dalej cegły wyglądaja niezbyt ciekawie.Jesli ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic bede wdzieczna za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.08.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Postanowiłam zostawić odsłoniete fragmenty starych cegieł w swoim mieszkaniu jednak mam problem z doczyszczeniem cegiel-woda z plynem nie pomaga-mimo wszystko pozostają na cegłach biale smugi z zaprawy murarskiej i starego tynku.Chcialam wyciagnac intensywny kolor za pomoca oleju do klinkieru-jednak olej wsiąkł i po wyschnięciu dalej cegły wyglądaja niezbyt ciekawie.Jesli ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic bede wdzieczna za rade. Metody sa 2 Metoda I 1. Skuc tynk 2. Szczotka druciana/najlepiej na wiertarce/ a nastepnie szlifierka oscylacyjna przeszlifowac cegly 3. Uzupelnic ubytki w spoinie 4. Zagruntowac 5. Zaimpregnowac olejem do cegly klinkierowej W Twoim przypadku pewnie nie trzeba skuwac wiec jedynie przeszlifowac cegly i zaimpregnowac olejem Metoda II Mozesz sprobowac takze bez szlifowania tylko chemią , moze to pomoze np Sopro 1. ZSE 718 - srodek do czyszczenia z resztek nalotow cem-wap. itp 2. KLO 709 - olej do cegly, gliny i klinkieru Samo zmywanie plynem starej zaprawy niewiele pomoze. Moze sie zdarzyc , ze plyn ,ktory zostal uzyty trzeba bedzie usunac a wiec dodatkowo przed pkt 1 nalezy zstosowac preparat Sopro GR 701 do czyszczenia chemii wczesniej uzytej . Moze jednak nie bedzie takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odessa 19.08.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Ja czyściłam szczotką drucianą i wiertarką, nawet szybko poszło. A efekt? Cudowny i bardzo praktyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piramidon 07.11.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ja czysciłem tarczą listkową na szlifierce kątowej. Konieczna maska!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaprzemekmuszka 29.03.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Metody sa 2 Metoda I 1. Skuc tynk 2. Szczotka druciana/najlepiej na wiertarce/ a nastepnie szlifierka oscylacyjna przeszlifowac cegly 3. Uzupelnic ubytki w spoinie 4. Zagruntowac 5. Zaimpregnowac olejem do cegly klinkierowej W Twoim przypadku pewnie nie trzeba skuwac wiec jedynie przeszlifowac cegly i zaimpregnowac olejem Metoda II Mozesz sprobowac takze bez szlifowania tylko chemią , moze to pomoze np Sopro 1. ZSE 718 - srodek do czyszczenia z resztek nalotow cem-wap. itp 2. KLO 709 - olej do cegly, gliny i klinkieru Samo zmywanie plynem starej zaprawy niewiele pomoze. Moze sie zdarzyc , ze plyn ,ktory zostal uzyty trzeba bedzie usunac a wiec dodatkowo przed pkt 1 nalezy zstosowac preparat Sopro GR 701 do czyszczenia chemii wczesniej uzytej . Moze jednak nie bedzie takiej potrzeby. Mieszkamy z żoną w domu z lat 60/70. Postanowiliśmy odsłonić tynk ze ścianki działowej, gdzie znajduje się przewód kominowy, kilkadziesiąt centymetrów obok stać będzie mała koza o mocy 11 KW. Póki co zbiłem większość tynku. Może nie każdemu spodoba się bieżący efekt, ale mam kilka preparatów, które poprawią kolor cegły (stosowałem miejscowo i efekt jest widoczny). Najpierw zamierzaliśmy pomalować cegłę na szaro, ale jednak zostawimy oryginalną. Mam pytania: - wystarczy uzupełnić braki fugą atlasu? - czy gruntować (np. Unigruntem) i impregnować (olejem do cegły) wobec obecności piecyka (kozy), który będzie grzał nieopodal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts