Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyczyścić cegły ze starego tynku i wyciagnac ich kolor?

ewka-konewka

Recommended Posts

Postanowiłam zostawić odsłoniete fragmenty starych cegieł w swoim mieszkaniu jednak mam problem z doczyszczeniem cegiel-woda z plynem nie pomaga-mimo wszystko pozostają na cegłach biale smugi z zaprawy murarskiej i starego tynku.Chcialam wyciagnac intensywny kolor za pomoca oleju do klinkieru-jednak olej wsiąkł i po wyschnięciu dalej cegły wyglądaja niezbyt ciekawie.Jesli ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic bede wdzieczna za rade.

Postanowiłam zostawić odsłoniete fragmenty starych cegieł w swoim mieszkaniu jednak mam problem z doczyszczeniem cegiel-woda z plynem nie pomaga-mimo wszystko pozostają na cegłach biale smugi z zaprawy murarskiej i starego tynku.Chcialam wyciagnac intensywny kolor za pomoca oleju do klinkieru-jednak olej wsiąkł i po wyschnięciu dalej cegły wyglądaja niezbyt ciekawie.Jesli ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic bede wdzieczna za rade.

Metody sa 2

Metoda I

1. Skuc tynk

2. Szczotka druciana/najlepiej na wiertarce/ a nastepnie szlifierka oscylacyjna przeszlifowac cegly

3. Uzupelnic ubytki w spoinie

4. Zagruntowac

5. Zaimpregnowac olejem do cegly klinkierowej

W Twoim przypadku pewnie nie trzeba skuwac wiec jedynie przeszlifowac cegly i zaimpregnowac olejem

Metoda II

Mozesz sprobowac takze bez szlifowania tylko chemią , moze to pomoze np Sopro

1. ZSE 718 - srodek do czyszczenia z resztek nalotow cem-wap. itp

2. KLO 709 - olej do cegly, gliny i klinkieru

Samo zmywanie plynem starej zaprawy niewiele pomoze.

Moze sie zdarzyc , ze plyn ,ktory zostal uzyty trzeba bedzie usunac a wiec dodatkowo przed pkt 1 nalezy zstosowac preparat Sopro GR 701 do czyszczenia chemii wczesniej uzytej .

Moze jednak nie bedzie takiej potrzeby.

• 2 months później...
  • 7 years później...
Metody sa 2

Metoda I

1. Skuc tynk

2. Szczotka druciana/najlepiej na wiertarce/ a nastepnie szlifierka oscylacyjna przeszlifowac cegly

3. Uzupelnic ubytki w spoinie

4. Zagruntowac

5. Zaimpregnowac olejem do cegly klinkierowej

W Twoim przypadku pewnie nie trzeba skuwac wiec jedynie przeszlifowac cegly i zaimpregnowac olejem

Metoda II

Mozesz sprobowac takze bez szlifowania tylko chemią , moze to pomoze np Sopro

1. ZSE 718 - srodek do czyszczenia z resztek nalotow cem-wap. itp

2. KLO 709 - olej do cegly, gliny i klinkieru

Samo zmywanie plynem starej zaprawy niewiele pomoze.

Moze sie zdarzyc , ze plyn ,ktory zostal uzyty trzeba bedzie usunac a wiec dodatkowo przed pkt 1 nalezy zstosowac preparat Sopro GR 701 do czyszczenia chemii wczesniej uzytej .

Moze jednak nie bedzie takiej potrzeby.

Mieszkamy z żoną w domu z lat 60/70. Postanowiliśmy odsłonić tynk ze ścianki działowej, gdzie znajduje się przewód kominowy, kilkadziesiąt centymetrów obok stać będzie mała koza o mocy 11 KW.

Póki co zbiłem większość tynku. Może nie każdemu spodoba się bieżący efekt, ale mam kilka preparatów, które poprawią kolor cegły (stosowałem miejscowo i efekt jest widoczny). Najpierw zamierzaliśmy pomalować cegłę na szaro, ale jednak zostawimy oryginalną.

Mam pytania:

- wystarczy uzupełnić braki fugą atlasu?

- czy gruntować (np. Unigruntem) i impregnować (olejem do cegły) wobec obecności piecyka (kozy), który będzie grzał nieopodal?