malgosimi 19.08.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 impregnować? Kupilam tego nieszczesnego delfina, ale wlaśnie czytam w archiwum, ze to więcej szkody niż pożytku... ale moze jasne na scianie i ciemne na podlodze (mapei) w ogole obejdą się bez impregnacji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o92 21.08.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 w mieszkaniu jak robiliśmy łazienkę nie zaimpregnowaliśmy. po kilku latach na fugach widać ząb czasu... i mycie nie pomaga Teraz kończąc domek wiem jedno - impregnować trzeba! PS. Ja będę impregnował środkami HG, ale czytając opinie na forum dobre są też impregnaty SOPRO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 18.09.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Odnawiam trochę temat. Impregnować czy nie??????? Glazurnik powiedział, że nie ma sensu. Ale jak to nie ma sensu? Mamy bardzo jasne fugi w łazience, kuchni i wszędzie na podłogach!! Przecież rok mycia podłóg i będą szare:( A w kuchni? Ciągle coś chlapie, jak je przetrę to zszarzeją Kto impregnował? Czy to trudne zadanie czy idzie raz dwa? I jakim środkiem najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.09.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Ja impregnowałam już w kuchni, bo po położeniu fuga w dotyku była chropowata (Mapei), a poza tym narzekania znajomych na okresowe "przyjemności harcowania" ze szczoteczką do zębów po wszystkich fugach utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Niektóre impregnaty działają powierzchniowo, to znaczy jak lakier pokrywają fugę i po jakimś czasie trzeba je odnawiać. Inne wnikają do wnętrza i dają przez to lepszą ochronę. Wybrałam HG, bo nie zmienia koloru fugi (w czasie powlekania ciemnieje, a po wyschnięciu wraca do pierwotnego wyglądu) ani nie daje połysku. Ma tylko jedną wadę: cenę Resztę fug w domu też mam zamiar zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 18.09.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Sopro, HG. Pędzelek i dwukrotnie -cm po cm. Bardzo dokładnie a nie będziecie żałować. Te pipety dołączane do niektórych produktów nadają się, ale do rzucania za psami. Jeśli jasne fugi podłogowe zabrudzą się a zabrudzą się po roku zapewne, wystarczy preparatami typu "czyste fugi"popryskać i zetrzeć gąbką lub ścierką.Na pewno warto b. dokładnie impregnować wokół wanien, pryszniców, całe podłogi, nad płytami, kuchenkami, umywalkami. Po solidnym impregnowaniu fuga nie brudzi się w całym przekroju a jedynie lico fugi. Niezabezpieczone fugi cementowe a takie się stosuje w 95% przyjmą brud do środka, który tam już zostanie. Pozostały 5% to fugi epoksydowe-drogie, ale praktycznie niezniszczalne i trochę za mało elastyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.09.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Pipety są tylko do podłóg, do ścian - pędzelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 21.09.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 dokladnie, pipety do podlogi są świetne. Ja impregnowalam ściany w kuchni, miałam śliczną jaśminową fugę, ale użylam pędzelka który mi nieco zafarbowal i sciemnil trochę fugę. uważajcie na to... podlogę w kuchni impregnowaląm bo jasna a w łazience bo ciemna i miałam nazieję że jeszcze przyciemni ale nic z tego. Używalam HG. Mam teraz problem ze ścianą w lązience, bo jedną płytke paanowie wymieniali (baterię trzeba było przesunąć) i zafugowalo jakoś cimniej (innne proporcje???) Musze to jakoś wydłubać, ale twarde cholerstwo i nie wiem jak się za to wziąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 21.09.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Ja impregnowałam HG tylko i wyłącznie dlatego,że przy myciu fugi barwiły mi szmaty. Teraz już nie.Fugi miałam Ceresit i Atlas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.09.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 dokladnie, pipety do podlogi są świetne. Ja impregnowalam ściany w kuchni, miałam śliczną jaśminową fugę, ale użylam pędzelka który mi nieco zafarbowal i sciemnil trochę fugę. uważajcie na to... podlogę w kuchni impregnowaląm bo jasna a w łazience bo ciemna i miałam nazieję że jeszcze przyciemni ale nic z tego. Używalam HG. Mam teraz problem ze ścianą w lązience, bo jedną płytke paanowie wymieniali (baterię trzeba było przesunąć) i zafugowalo jakoś cimniej (innne proporcje???) Musze to jakoś wydłubać, ale twarde cholerstwo i nie wiem jak się za to wziąć... Jeśli masz w łazience fugę epoksydową, to jej nie wydrapiesz , bo jest jak szkło. Jedynie chyba wyciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts