SX_ 19.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Jak to jest. Czy mając zgodę na odstępstwo od warunków zabudowy muszę mieć zgodę sąsiada aby uzyskać pozwolenie na budowe? Chodzi o to, że mam fundamenty na 1m od granicy z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Sz. 19.08.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Przepraszam, że ja nie z odpowiedzią tylko z małym, skromnym pytankiem...Otóż, w jaki sposób (zgodnie z prawem) załatwić zgodę na odstępstwo od warunków zabudowy?Nasza działka-im dalej w głąb-tym jest bardziej wąska.No i nasza wymarzona chałupka nie spełnia, w jednym rogu, wymogu 4-metrowej odległości od granicy działki.Okien nie możemy tu zlikwidować, przeciwległa ściana jest na styk (tzn. nie możemy przesunąć całej bryły budynku), sąsiad się zgadza - i tylko gmina nie da pozwolenia. Każą nam pisać do Ministerstwa o zgodę.Tylko, cholerka, nie mamy kogo podpytać co we w tym Ministerstwie trzeba złożyć żeby dali zgodę jak najszybciej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 19.08.2006 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Ja załączam mapkę do celów opiniodawczych, nieważne już pozwolenie na istniejący już fundament, mapkę zagospodarowania terenu, oraz opinię eksperta, którym może być dowolny architekt/projektant. Są to załączniki do podania, które ja u siebie składam do Starostwa Powiatowego. Podanie zawiera prośbę o odstępstwo i dalej zajmuje się tym Starostwo, tzn. pisze odpowiedni wniosek do Ministra. Do Ministra może pisać tylko organ a nie osoba prywatna (tak mnie poinformowano). I jeszcze jedno pytanko: ile się czeka od momentu złożenia wniosku do starostwa o odstępstwo, do momentu uzyskania odpowiedzi? Wiem, że starostwo przekazuje dalej wniosek do ministra, ale jak długo to może trwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 21.08.2006 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Czy ktoś może mi odpowiedzieć? Czy mając odstępstwo od war.zab. muszę mieć zgodę sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.08.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 SX_, Chyba nie od war.zab., a od warunków technicznych... Formalnie zgoda nie jest wymagana, a nawet jest zbędna i nie powinna mieć wpływu na decyzję. Ale decyzję podejmują urzędnicy. Może im być łatwiej dać pozytywną decyzję, jak będą widzieć zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts