Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odstępstwo a zgoda sąsiada?

SX_

Recommended Posts

Przepraszam, że ja nie z odpowiedzią tylko z małym, skromnym pytankiem...

Otóż, w jaki sposób (zgodnie z prawem) załatwić zgodę na odstępstwo od warunków zabudowy?

Nasza działka-im dalej w głąb-tym jest bardziej wąska.No i nasza wymarzona chałupka nie spełnia, w jednym rogu, wymogu 4-metrowej odległości od granicy działki.Okien nie możemy tu zlikwidować, przeciwległa ściana jest na styk (tzn. nie możemy przesunąć całej bryły budynku), sąsiad się zgadza - i tylko gmina nie da pozwolenia. Każą nam pisać do Ministerstwa o zgodę.

Tylko, cholerka, nie mamy kogo podpytać co we w tym Ministerstwie trzeba złożyć żeby dali zgodę jak najszybciej???

Ja załączam mapkę do celów opiniodawczych, nieważne już pozwolenie na istniejący już fundament, mapkę zagospodarowania terenu, oraz opinię eksperta, którym może być dowolny architekt/projektant. Są to załączniki do podania, które ja u siebie składam do Starostwa Powiatowego. Podanie zawiera prośbę o odstępstwo i dalej zajmuje się tym Starostwo, tzn. pisze odpowiedni wniosek do Ministra. Do Ministra może pisać tylko organ a nie osoba prywatna (tak mnie poinformowano).

I jeszcze jedno pytanko: ile się czeka od momentu złożenia wniosku do starostwa o odstępstwo, do momentu uzyskania odpowiedzi? Wiem, że starostwo przekazuje dalej wniosek do ministra, ale jak długo to może trwać?