Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rynny ŁUKOWE - jak je mieć

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Budujemy domek http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=77&a=175&sid=5 i pomyślałam, że dobre będzie orrynnowanie w krótym rura spustowa schodzi łukiem (a nie prosto).

Chodzi o coś takiego

http://www.creaton.de/jcat-images/Referenzbilder/gross/324A_NO_REF_Detail.jpg

http://www.creaton.de/jcat-images/Referenzbilder/gross/9_NO_Apr_4_B.jpg

Czy ktoś wie jak to uzyskać? czy to tylko dodatkowe kształtki w dostępne w każdym orynnowaniu czy też tylko niektórzy producenci oferują?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Ten łuk nie jest lutowany!! To jest jednolity łuk i też takich szukam.Lutowany to już nie ten efekt niestety :cry:

Jaja se robisz ??

Esteta siakis czy co. :roll:

Z ilu metrów widać łączenia blachy 0,5mm ?? Z pięciu ??

A na fotce pierwszej widać łączenia.

Kto Ci wyciagnie rura po łuku ?? Chyba ze będzie gięta ale i tak na wewnętrznej stronie pojawią się fale.

Te na zdjęciu mają łączenia (nawet ja widzę ze swoją wadą wzroku) i tak na moje oko zostały zmontowane z kilku kolanek. Praktycznie w każdym systemie dostepne są kolana o róznych "kątach" i wymiarach i z nich można zmontować praktycznie kazdy łuk - co moim zdaniem obrazuje fotka. W systemach miedzianych istnieja łuki i "eski", które nie posiadają widocznych szwów. Pewnie w innych systemach jest to możliwe, bo na hasło "łuki rynnowe" w google wyświetliło się kilkanaście stron.

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi!

Wiem, że na zdjęciu są łuki łączone, ale widziałam w innym katalogu 'jednolite'. Wbrew temu co napisał sSiwy12 w googlu znalazłam tylko firmę Markey, która robi łuki (na zamówienie) z PCV, a tego materiału nie chcemy.

Dr.oopsik napisał:

Możliwe są łuki rynnowe zarówno z cynku jak i miedzi i nie widać żadnych zagięć ). Jest idealnie gładki łuczek . Nie jest wykonywany z żadnych kolan, idealnie gładki, ciągniony łuczek.

A my mamy stalowe Galeco, czy ze stali też coś można dobrać? Kto moze mi to zrobić?

Dziękuję!

• 5 years później...

Witam!

Ja mam podobne rozwiązanie na dachu. Rynna zamontowana na pół okregu.Dekarz doradził mi firmę Marley Alutec i ich system z aluminium 1,5mm grubości, malowany proszkowo . Oni wykonują na zamówienie łuki rynnowe, wiele kolorów do wyboru ( my wybralismy brązowy) i bardzo dobry servis ( przedstawiciel firmy nadzorował wykonanie ) . Wyszło tak jak sobie wyobrażaliśmy i mamy na to 50 lat gwarancji;-).

W razie pytań śmiało pytaj.

Pozdrawiam

Tomek i Ania z pieknego domku;p