Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ziemia do ogrodu

Recommended Posts

Mam kawał (14ookw) ziemi do zagospodarowania, jest w niezłym stanie - wczesniej było tu pole, jesienią poprosiłam sąsiada -

przeorał i zbronował, ale są nierównosci terenu.( i mnóstwo perzu) Skąd bierzecie ziemię w takich przypadkach? Czy nadaje się do tego ziemia wybierana z dna stawu (mam sporo w okolicy)

A może tak bardziej serio?... Mam działkę jak nad morzem, tzn., sam piasek. I żadnych żyznych stawów dookoła....

Gdzie można kupić w miarę tanio ziemię ogrodniczą w ilościach np. 3 ciężarówek?

Dzięki i pzdr.

M.

Tez mam taka sytuacje, tzn piaskowa nadmorska dzialke. Dlatego oszczednie gospodaruje cienka (ok.10 cm) zyzna warswa wierznia.

Ziemie zebrana z fundamentow, sciezek i tarasow porozrzucalem na uprawiana czesc dzialki. Ze wzgledu na kiepska ziemie dostosowalem uprawiana roslinnosc : zamiast pieknego trawnika bede mial poprostu niewymagajaca lake, do tego posadzilem iglaki, dosadze jeszcze troszke tui i samosiejek lisciastych.

Planuje tez zalozyc kompostownik i nim uzyzniac glebe, wspomagajac jakims sztucznym nawozem,

ewentualnie mozna jeszcze pytać w oczyszczalniach ścieków - niektóre z nich sprzedają kompost (osad kompostowy) - u mnie tak było...podczas wymiany wodociągu rozkopano mi w zeszłym roku ogród... zastrzegłem sobie w umowie przedwstępnej że muszą przywieżć czarnoziem... - kupili kompost w oczyszczali właśnie...przywieżli i jest ok...

pozdrowka

snow

Ps. co do osadów z jeziorek - wszystko zależy w jakim stanie to jeziorko było - bo jeśli było to składowisko opon i puszek po konserwach to nie wiem czy bym sie zdecydował...

w osadzie z oczyszczalni też fiołków nie ma ale jest to przyjanmniej sama treść organiczna (i już przegnita)

s.

Też miałam problem skąd wziąć ziemię do ogrodu, ale poradzono mi, Żeby kupić "Autogiełdę" - faktycznie jest tam sporo ofert sprzedaży ziemi.Ijeszcze sporo innych ciekawych ogłoszeń ; a zawsze wydawało mi się, że w autogiełdzie ogłaszają się chętni do sprzedaży lub kupna samochodu!!!