Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zlewozmywak pod oknem do dobre rozwiązanie??/

AAgnieszk

Recommended Posts

My mamy zlewozmywak właśnie pod oknem . Sprawdza się doskonale . Ma 1,5 komory + ociekacz więc suszarka jest w zasadzie niepotrzebna , zważywszy że 99% naczyń ląduje w zmywarce . W dodatku blat jest jednocześnie parapetem ale u nas nie ma to większego znaczenia ponieważ okno jest 3-skrzydłowe . Wszystkie skrzydła są uchylno-rozwieralne . Bateria wypada na wysokości skrzydła środkowego , które rozwiera się nie do końca więc czyścić je łatwiej z zewnątrz ale na szczęście to parter więc nie ma problemu a poza tym nie robi się tego codziennie ( chyba że ktoś cierpi na nerwicę natręctw :wink: ) .

jeśli parapet będzie jednością z blatem kuchennym, to nie otowrzysz okna

więc takie rozwiązanie jest kiepskie

jeśli okno będzie wyżej to spokojnie możesz tak zrobić jak zamierzasz

W większości wypadków blat będzie tam gdzie parapet, więc pod ramą okna; skrzydło będzie więc kilka centymetrów nad blatem i także nad zlewem. Jedynie może przeszkadzać wylewka (kran) i to trzeba uwzględnić tak by można było umyć okno. Do wietrzenia wystarcza uchylność okna, nie musi być otwierane. Generalnie to zlew pod oknem to przyjemne rozwiązanie.

Ja tam wolę mieć pod oknem blat roboczy, przy którym zwykle stoi się najczęściej i można podglądać widoczki pracując :)

Ja mam 2 w 1 :wink: Na tyle duże okno że jest i zlew i blaty robocze po jego dwóch bokach . Nie mówiąc o widoczkach - mam wgląd w moje miniosiedle jak na dłoni :D

dlaczego w takim razie wybieracie takie a nie inne okna? :roll:

my tez zdecydowalismy wstawic zlew pod oknem, to jednak bedzie otwieralo sie nie na osciez, a przesuwalo "w sciane" :wink:

szukalam bardzo dlugo okna, ktore przesuwa sie nie na boki a do gory lub w dol. idealne nad zlew. francuzi jednak nie lubia tego rozwiazania i musialabym zamowic. niestety w porownaniu z innymi oknami wychodzi dosc drogo :-?

dziekuje za link :)

problem jest w tym ze niestety buduje we francji a tubylcy boja sie tych okien. :-? nawet firma budujaca kreci glowa kiedy zaproponowalismy, ze sami takie okno gdzies wykrecimy.

a bardzo bym chciala taka gilotynke 8) do kuchni to chyba najlepsze rozwiazanie, zwlaszcza kiedy pod spodem jest zlew.

AAgnieszko!!!

W tamtym tygodniu stałam przez takim samym wyborem jak ty.

W pierwszej wersji chciałam zlew pod oknem, ale jak sobie przeanalizowała, że po prawe stronie mam kuchenkę, to bedzie widać nieporządek no i w zlewie też.

Ponadto mam prawie otwarta kuchnie na salon i wszytsko widać.

Więc zdecydowałam że zlew będzie w rogu i ewentualny bałagan będzie tylko w jednym kącie, a pod oknem będzie czysto :wink:

Mam nadzieje, że będzie dobrze

Pozdrawiam Edyta