Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komora spalania - zamkni?ta czy otwarta ?

Recommended Posts

Jeżeli w kotłowni będziesz mieć nawiew bezpośrednio z zewnątrz (a chyba taki MUSI być) to wychłodzenie będzie naprawdę spore - temp. może spadać do 10-12 stopni.

A to dla pralni (i zapewne jednocześnie suszarni) nie jest dobrym pomysłem. Poza tym kocioł będzie brał wilgotne powietrze do spalania, a to nieco obniży jego sprawność, bo będzie musiał część energii przeznaczyć na ogrzanie wilgoci zawartej w spalanym powietrzu.

Dlatego ja u siebie w kotłownio pralni dałem kondensacyjny.

Z tym wychładzaniem nie jest az tak źle. Gdzieś na forum ktoś o tym pisał (jak trzeba to odszukam). Chodzi mi po głowie nawet, ze w kotłowni grzejnik nie ma wiele do roboty.

Mój inspektor zaleca przewód zetowy (też gdzieś ktoś o tym niedawno pisał). Ma on ponoć znacznie ograniczać nawiew zimnego powietrza ponad porzeby.

Co do wilgoci to też nie tak. Zimne powietrze z dworu (bo grzeje się kiedy jest zimno :smile:) ma mniejszą wilgotość względną. Oznacza to, że zasysanie zimnego powietrza z zewnątrz wręcz osusza powietrze w kotłowni :smile:

Tak samo z poglądem, że suszenie w kotłowni zmniejsza żywotnośc kotła - gdzieś czytałem, że w wyniku badań przeprowadzonych na zlecenie producentów kotłów nie stwierdzono, żadnej zależności pomiędzy suszeniem, a awaryjnością kotła.

Oczywiście moje poglądy są teoretyczne. Czy mam racje czy nie przekonam się w tym roku bo planuje kotłownie z kotłem z otwartą komorą spalania.

Ja planuję z kocioł zamknietą komorą gdyż proces spalania jest całkowicie odizolowany od pomieszczenia, nie następuje wychładzanie, nie ma niebezpieczeństwa wydzielania się czadu. Moja kotlowania jest jednocześnie pralnią i pom gosp, więc chcę aby było tam w miarę ciepło.

I jeszcze jedno, pomieszczenia z kotłem z otwartą komorą nie można podłaczyć do ogólnej wentylacji machanicznej (z rekuperatorem) a w dodadku należy odizolawać je od reszty domu szczelnymi drzwiami.

Sądzę, że za kilka lat większość instalowanych pieców będzie miała zamkniętą komorę spalania.

Ale w pomieszczeniach mieszkalnych (kuchnia, łazienka) zakłada się przeważnie kotły z zamkniętą komorą.

Moja uwaga odnosiła się do systemu wentylacji wymuszonej. Ponieważ kocioł z otwartą komorą potrzebuje doprowadzenia powietrza z zewnątrz, takie pomieszczenie musi być więc odłączone od tego system.

Fachowcy z Buderusa, u których konsultowałam projekt kotłowni, zdecydowanie odradzali łączenie pralni z kotłownią przy kotle, ponieważ wigotne powietrze (a jak się suszy pranie, nawet odwirowane, to JEST wilgotno) znacząco skraca żywot elektroniki umieszczonej w kotle. Rzeczywiście, komputera bym w pralni nie trzymała. No i zmieniamy architekt zmienia projekt - kotłownia osobna, za to może mieć przy kotle kondensacyjnym tylko 4 m kw.

Ja jestem mama karmiąca, więc wszystko, co mogę, to przez telefon, fax lub internet (włącznie z projektem zresztą). Tylko ci z Buderusa byli rozmowni przez telefon - a porad udzielali dość szeroko, twierdzili, że to dotyczy wszystkich kotłów z elektroniką. I jeszcze, że potem są kłopoty z gwarancją, bo serwisanci się upierają, że wady wynikły nie z winy kotła, tylko tej wilgoci. W to akurat bardzo wierzę i nie chce mi się w przyszłości użerać po sądach w sprawioe gwarancji.

Fachmani od Junkersa nie mieli w tej sprawie wyrobionego zdania, zwłaszcza, że właście Junkers, jak mówili, sprzedaje dużo wiszących kotłów do łazienek. Ale oni w ogóle byli raczej mało komunikatywni.

[Dzwoniłam na linie informacyjne tych firm.]

Mam kocioł gazowy z otwartą komorą spalania w pomieszczeniu gospodarczym razem z pralką i suszarnią. Nawiew powietrza do kotła rewelacyjnie przyspiesza suszenie prania. Z wychładzaniem się nie jest tak źle, ale w końcu się tam nie śpi. Kocioł grzeje już czwarty sezon i nie miał żadnej awarii (Junkers Eurostar jednofunkcyjny z zasobnikiem cwu).

Co fachowiec to inne zdanie :smile:

W jakiejś gazetce (Ładny Dom ? Murator ?) był obszery artykuł w zeszłym roku lub dwa lata temu na en temat. Właśnie tam wyczytałem, że nie stwierdzono ŻADNYCH powiązań pomiędzy miejscem montażem kotła w pralni a ilością awarii.

Na zdrowy chłopski rozum taka zależnośc powinna być ale jej nie ma.

On 2003-03-31 14:44, kgadzina wrote:

Jeżeli w kotłowni będziesz mieć nawiew bezpośrednio z zewnątrz (a chyba taki MUSI być) to wychłodzenie będzie naprawdę spore - temp. może spadać do 10-12 stopni.

A to dla pralni (i zapewne jednocześnie suszarni) nie jest dobrym pomysłem. Poza tym kocioł będzie brał wilgotne powietrze do spalania, a to nieco obniży jego sprawność, bo będzie musiał część energii przeznaczyć na ogrzanie wilgoci zawartej w spalanym powietrzu.

Dlatego ja u siebie w kotłownio pralni dałem kondensacyjny.

chyba ktos przereklamowal ci kondensata. wychlodzenie bedzie owszem (u mnie max do 16° w pomieszczeniu nieogrzewanym! w piwnicy do temp zew -5°) ale to oznacza ze kociol wciagnal cieple powietrze z pomieszczenia. jesli to jest pralnia/suszarnia to powoduje to lepsza wymiane powietrza w pomieszczeniu a wilgotnosc powietrza jesienia i zima na zewnatrz jest czesto wyzsza niz w pomieszczeniach. kondensacyjny tez musi wziac powietrze z zewnatrz wiec pracuje na tych samych warunkach.

On 2003-04-01 08:25, Marek13 wrote:

Mam kocioł gazowy z otwartą komorą spalania w pomieszczeniu gospodarczym razem z pralką i suszarnią. Nawiew powietrza do kotła rewelacyjnie przyspiesza suszenie prania. Z wychładzaniem się nie jest tak źle, ale w końcu się tam nie śpi. Kocioł grzeje już czwarty sezon i nie miał żadnej awarii (Junkers Eurostar jednofunkcyjny z zasobnikiem cwu).

mam takie same spostrzezenia tylko kociol innego producenta (nie Buderus:smile:)