pawel_l 29.03.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Interesują mnie użytkowe opinie o wadach i zaletach j.w. Czy w pomieszczeniu z kotłem z otwartą komorą (pomieszczenie tyko na kotłownię, ewentualnie pralnię) bardzo będzie się wychładzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 31.03.2003 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Czyżby nikt nie miał zdania na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 31.03.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Jeżeli w kotłowni będziesz mieć nawiew bezpośrednio z zewnątrz (a chyba taki MUSI być) to wychłodzenie będzie naprawdę spore - temp. może spadać do 10-12 stopni. A to dla pralni (i zapewne jednocześnie suszarni) nie jest dobrym pomysłem. Poza tym kocioł będzie brał wilgotne powietrze do spalania, a to nieco obniży jego sprawność, bo będzie musiał część energii przeznaczyć na ogrzanie wilgoci zawartej w spalanym powietrzu. Dlatego ja u siebie w kotłownio pralni dałem kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 31.03.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Z tym wychładzaniem nie jest az tak źle. Gdzieś na forum ktoś o tym pisał (jak trzeba to odszukam). Chodzi mi po głowie nawet, ze w kotłowni grzejnik nie ma wiele do roboty. Mój inspektor zaleca przewód zetowy (też gdzieś ktoś o tym niedawno pisał). Ma on ponoć znacznie ograniczać nawiew zimnego powietrza ponad porzeby. Co do wilgoci to też nie tak. Zimne powietrze z dworu (bo grzeje się kiedy jest zimno ) ma mniejszą wilgotość względną. Oznacza to, że zasysanie zimnego powietrza z zewnątrz wręcz osusza powietrze w kotłowni Tak samo z poglądem, że suszenie w kotłowni zmniejsza żywotnośc kotła - gdzieś czytałem, że w wyniku badań przeprowadzonych na zlecenie producentów kotłów nie stwierdzono, żadnej zależności pomiędzy suszeniem, a awaryjnością kotła. Oczywiście moje poglądy są teoretyczne. Czy mam racje czy nie przekonam się w tym roku bo planuje kotłownie z kotłem z otwartą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 31.03.2003 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ja planuję z kocioł zamknietą komorą gdyż proces spalania jest całkowicie odizolowany od pomieszczenia, nie następuje wychładzanie, nie ma niebezpieczeństwa wydzielania się czadu. Moja kotlowania jest jednocześnie pralnią i pom gosp, więc chcę aby było tam w miarę ciepło. I jeszcze jedno, pomieszczenia z kotłem z otwartą komorą nie można podłaczyć do ogólnej wentylacji machanicznej (z rekuperatorem) a w dodadku należy odizolawać je od reszty domu szczelnymi drzwiami. Sądzę, że za kilka lat większość instalowanych pieców będzie miała zamkniętą komorę spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 31.03.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Przecież kotły montuje się również w kuchni. Czy wtedy też muszą być szczelne drzwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 31.03.2003 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ale w pomieszczeniach mieszkalnych (kuchnia, łazienka) zakłada się przeważnie kotły z zamkniętą komorą. Moja uwaga odnosiła się do systemu wentylacji wymuszonej. Ponieważ kocioł z otwartą komorą potrzebuje doprowadzenia powietrza z zewnątrz, takie pomieszczenie musi być więc odłączone od tego system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 31.03.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Fachowcy z Buderusa, u których konsultowałam projekt kotłowni, zdecydowanie odradzali łączenie pralni z kotłownią przy kotle, ponieważ wigotne powietrze (a jak się suszy pranie, nawet odwirowane, to JEST wilgotno) znacząco skraca żywot elektroniki umieszczonej w kotle. Rzeczywiście, komputera bym w pralni nie trzymała. No i zmieniamy architekt zmienia projekt - kotłownia osobna, za to może mieć przy kotle kondensacyjnym tylko 4 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 31.03.2003 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Interesujące, może to właściwość Buderusa:smile:A czy pytałaś innych producentów ?A co w przypadku montażu kotła w łazience, jest to bardzo popularne zwłaszcza w mieszkaniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 31.03.2003 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Ja jestem mama karmiąca, więc wszystko, co mogę, to przez telefon, fax lub internet (włącznie z projektem zresztą). Tylko ci z Buderusa byli rozmowni przez telefon - a porad udzielali dość szeroko, twierdzili, że to dotyczy wszystkich kotłów z elektroniką. I jeszcze, że potem są kłopoty z gwarancją, bo serwisanci się upierają, że wady wynikły nie z winy kotła, tylko tej wilgoci. W to akurat bardzo wierzę i nie chce mi się w przyszłości użerać po sądach w sprawioe gwarancji.Fachmani od Junkersa nie mieli w tej sprawie wyrobionego zdania, zwłaszcza, że właście Junkers, jak mówili, sprzedaje dużo wiszących kotłów do łazienek. Ale oni w ogóle byli raczej mało komunikatywni.[Dzwoniłam na linie informacyjne tych firm.] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 01.04.2003 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Mam kocioł gazowy z otwartą komorą spalania w pomieszczeniu gospodarczym razem z pralką i suszarnią. Nawiew powietrza do kotła rewelacyjnie przyspiesza suszenie prania. Z wychładzaniem się nie jest tak źle, ale w końcu się tam nie śpi. Kocioł grzeje już czwarty sezon i nie miał żadnej awarii (Junkers Eurostar jednofunkcyjny z zasobnikiem cwu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.04.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Co fachowiec to inne zdanie W jakiejś gazetce (Ładny Dom ? Murator ?) był obszery artykuł w zeszłym roku lub dwa lata temu na en temat. Właśnie tam wyczytałem, że nie stwierdzono ŻADNYCH powiązań pomiędzy miejscem montażem kotła w pralni a ilością awarii. Na zdrowy chłopski rozum taka zależnośc powinna być ale jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 01.04.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Ja mam z zamnkniętą komorą, bez zetki działa OK. Jak miałbym jeszcze raz robić co i cwu to też byłby to kocioł z zamkniętą komorą spalania.pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.04.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 On 2003-03-31 14:44, kgadzina wrote: Jeżeli w kotłowni będziesz mieć nawiew bezpośrednio z zewnątrz (a chyba taki MUSI być) to wychłodzenie będzie naprawdę spore - temp. może spadać do 10-12 stopni. A to dla pralni (i zapewne jednocześnie suszarni) nie jest dobrym pomysłem. Poza tym kocioł będzie brał wilgotne powietrze do spalania, a to nieco obniży jego sprawność, bo będzie musiał część energii przeznaczyć na ogrzanie wilgoci zawartej w spalanym powietrzu. Dlatego ja u siebie w kotłownio pralni dałem kondensacyjny. chyba ktos przereklamowal ci kondensata. wychlodzenie bedzie owszem (u mnie max do 16° w pomieszczeniu nieogrzewanym! w piwnicy do temp zew -5°) ale to oznacza ze kociol wciagnal cieple powietrze z pomieszczenia. jesli to jest pralnia/suszarnia to powoduje to lepsza wymiane powietrza w pomieszczeniu a wilgotnosc powietrza jesienia i zima na zewnatrz jest czesto wyzsza niz w pomieszczeniach. kondensacyjny tez musi wziac powietrze z zewnatrz wiec pracuje na tych samych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.04.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 On 2003-04-01 08:25, Marek13 wrote: Mam kocioł gazowy z otwartą komorą spalania w pomieszczeniu gospodarczym razem z pralką i suszarnią. Nawiew powietrza do kotła rewelacyjnie przyspiesza suszenie prania. Z wychładzaniem się nie jest tak źle, ale w końcu się tam nie śpi. Kocioł grzeje już czwarty sezon i nie miał żadnej awarii (Junkers Eurostar jednofunkcyjny z zasobnikiem cwu). mam takie same spostrzezenia tylko kociol innego producenta (nie Buderus:smile:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts